Οι ταινίες της εβδομάδας (25/2/2016)

spotlight
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Εφτά ταινίες σηματοδοτούν τη νέα κινηματογραφική εβδομάδα με το οσκαρικό Spotlight και την Πρακτοράτζα του Sacha Baron Cohen να κλέβουν την παράσταση.

Spotlight

Η αληθινή δημοσιογραφική ομάδα πίσω από τη συναρπαστική αυτή ταινία με τις 6 υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ, εξιχνίασε μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες της παγκόσμιας δημοσιογραφίας. H ταινία μάς αφηγείται την πραγματική ιστορία της βραβευμένης με Pulitzer μάχιμης δημοσιογραφικής ομάδας με το όνομα Spotlight, της εφημερίδας Boston Globe. Το 2002 σόκαρε την κοινή γνώμη της Βοστώνης στις Η.Π.Α. αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας στο οποίο εμπλέκονταν πάνω από 70 ιερείς. Δεκάδες παιδιά φέρεται να είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά για περισσότερες από τρεις δεκαετίες μέσω ενός αρρωστημένου κυκλώματος.Oι Walter "Robby" Robinson (Michael Keaton), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams), Michael Rezendes (Mark Ruffalo) και Matt Carroll (Brian d'Arcy James), μέλη του Spotlight, είχαν το θάρρος να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο και να έρθουν αντιμέτωποι με το νοσηρό κομμάτι της παντοδύναμης καθολικής εκκλησίας.

To Spotlight είναι υποψήφιο για Oscar στις εξης κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Β' Ανδρικού Ρόλου (Mark Ruffalo), Β' Γυναικείου Ρόλου (Rachel McAdams), Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερου Μοντάζ.

Θεοί της Αιγύπτου

Σε αυτήν την εντυπωσιακή περιπέτεια δράσης που βασίζεται στην κλασική αιγυπτιακή μυθολογία, η επιβίωση του ανθρώπινου είδους κρέμεται από μία κλωστή, καθώς ο θνητός ήρωας Μπεκ (Brenton Thwaites) ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι για να σώσει τον κόσμο και την πραγματική του αγάπη. Για να τα καταφέρει, θα χρειαστεί τη βοήθεια του παντοδύναμου θεού Ώρου σε μια αναπάντεχη συμμαχία ενάντια στον Σετ (Gerard Butler), τον αμείλικτο θεό του σκότους που έχει υφαρπάξει τον θρόνο της Αιγύπτου, βουτώντας την κάποτε ειρηνική και εύπορη αυτοκρατορία στο χάος και τις διαμάχες. Καθώς η αγωνιώδης μάχη τους εναντίον του Σετ και των πολεμιστών του τούς φέρνει στην μετά θάνατον ζωή και τα ουράνια, ο θεός και ο θνητός πρέπει να περάσουν δοκιμασίες κουράγιου και αυτοθυσίας, αν θέλουν να ελπίζουν σε επικράτηση στην επική τελική σύγκρουση και απελευθέρωση του κόσμου από τον αδίστακτο δυνάστη τους.

Πρακτοράτζα

Ένας Βρετανός μυστικός πράκτορας (Mark Strong) ετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή που του έχουν αναθέσει. Για κακή του τύχη, όμως, τα σχέδιά του θα χαλάσει ο -εδώ και 28 χρόνια- χαμένος αδερφός του Nobby (Sacha Baron Cohen), ο οποίος είναι φανατικός χούλιγκαν και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία εντός και εκτός των βρετανικών γηπέδων. Θα φέρει τελικά εις πέρας την αποστολή του, η οποία πλέον συνίσταται στη σωτηρία του κόσμου, ή το παρασιτικό και παραβατικό, εξ’ αίματος στοιχείο που τον συνοδεύει θα τα κάνει όλα μαντάρα;

Το Δάσος

Το Δάσος είναι ένα μεταφυσικό θρίλερ που διαδραματίζεται στο θρυλικό Δάσος Αοκιγκαχάρα, στους πρόποδες του Όρους Φούτζι, στην Ιαπωνία. Μια νεαρή Αμερικανίδα, η Σάρα (η Natalie Dormer των «Game of Thrones» και «The Hunger Games») αναζητεί την δίδυμη αδερφή της, που έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Παρά τις προειδοποιήσεις όλων να «παραμείνει στο μονοπάτι», η Σάρα θα μπει στο δάσος αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια για την τύχη της αδερφή της – για να έρθει αντιμέτωπη με τις θυμωμένες και βασανισμένες ψυχές των νεκρών που κυνηγούν όποιον περιπλανιέται μέσα στο δάσος. Στην παραγωγή της ταινίας βρίσκεται ο Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ, σεναριογράφος των «Batman Begins», «Man of Steel» αλλά και του επερχόμενου «Superman v Batman: Dawn of Justice».

Το Ξύπνημα της Άνοιξης

Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, επιστρέφει στο σινεμά με μια ακόμη εκρηκτική ταινία για την Αθήνα του σήμερα. Στο Ξύπνημα της Άνοιξης βλέπουμε πέντε έφηβους που οδηγούνται στο δωμάτιο ανάκρισης της Αστυνομίας και αφηγούνται την ίδια ιστορία, το πώς δηλαδή οδηγήθηκαν στο έγκλημα. Είναι όμως η ίδια ιστορία; Καθώς παρακολουθούμε τις διαφορετικές (και ενίοτε αντικρουόμενες) εκδοχές των γεγονότων, βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά μας ένα, γεμάτο σασπένς, μωσαϊκό εφηβικού έρωτα, παρόρμησης και δίψας για ελευθερία, που οδήγησε τους πέντε ήρωες στην δημιουργία μιας συμμορίας. Με τη συμμορία αυτή, τα παιδιά παίρνουν μια πρώτη γεύση της ενήλικης ζωής, μεθούν από τα όσα έχει να προσφέρει χωρίς να υπολογίζουν την καταστροφή που σπέρνουν γύρω τους και τελικά ξεπερνούν τα όρια, παρασυρμένοι από τη δίνη των εξελίξεων. Όμως, τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα;

Καυτός Ήλιος

Τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης με φόντο τρεις διαδοχικές δεκαετίες, σε δύο γειτονικά βαλκανικά χωριά όπου μαίνεται εδώ και χρόνια το διεθνοτικό μίσος. Μια ταινία για τους κινδύνους -αλλά και την παντοτινή δύναμη- του απαγορευμένου έρωτα. Στην πρώτη ιστορία, που τοποθετείται το 1991, μια ιστορία αγάπης υπονομεύεται από την τρέλα, τη σύγχυση και τον φόβο που κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα πριν τον πόλεμο. Στη δεύτερη ιστορία, που τοποθετείται το 2001, ο πόλεμος έχει τελειώσει αλλά δυο ερωτευμένοι αδυνατούν να κάνουν τη σχέση τους κανονική: τα σημάδια του πολέμου είναι ακόμη φρέσκα και δεν θεραπεύονται τόσο εύκολα. Στην τρίτη ιστορία, που τοποθετείται το 2011, μια περίοδος που μια ερωτική σχέση μπορεί πια να ριζώσει, όλα βρίσκονται στα χέρια δύο ερωτευμένων νέων, αν μπορούν να απελευθερωθούν από το παρελθόν τους, χωρίς να τους κυριαρχούν η καχυποψία και το κακό που δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την ατμόσφαιρα.

Marketa Lazarová

Μεσαίωνας, 13ος αιώνας. Ο Νίκολας κι ο αδελφός του, Ανταμ, ληστεύουν περαστικούς για λογαριασμό του τυραννικού τους πατέρα, Κόζλικ. Σε μια από τις ληστείες, βρίσκονται να έχουν όμηρο έναν νεαρό Γερμανό, του οποίου όμως ο πατέρας έχει δραπετεύσει κι αναγγέλλει στον βασιλιά το συμβάν. Ο Κόζλικ ετοιμάζεται για την οργή του βασιλιά κι αποζητά την συμμαχία του γείτονα του, Λαζάρ. Όταν αυτός του την αρνείται, ο Κόζλικ στέλνει τον Νίκολας να απαγάγει την κόρη του Λαζάρ. Τώρα ο βασιλιάς έχει ακόμα έναν σύμμαχο κι ετοιμάζεται να επιτεθεί.