Μήπως τα ζεστά ντους κάνουν κακό στο δέρμα μας;

zesto-nero
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Όσο κι αν μας βοηθά να χαλαρώσουμε, το ζεστό νερό βλάπτει σοβαρά την ισορροπία της επιδερμίδας. Η έντονη αφυδάτωση που συνοδεύεται από τραχιά υφή και ενοχλητικό τράβηγμα είναι μόνο η αρχή.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφορτίσουμε μετά από μια κοπιαστική μέρα είναι ένα ζεστό ντους. Σκόνη, ρύποι, στρες και συσσωρευμένη ένταση εξαφανίζονται ως δια μαγείας. Το νερό που πέφτει με δύναμη στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη προσφέρει ένα μίνι χαλαρωτικό και ιδιαίτερα ευεργετικό μασάζ. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που το ντους συστήνεται ως ένα φυσικό αναλγητικό για τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους από έντονο στρες. Όμως, όσο εμείς απολαμβάνουμε την ηρεμία που μας προσφέρει , η επιδερμίδα... υποφέρει. Και όταν αυτή η διαδικασία διαρκεί αρκετή ώρα, τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης- αίσθηση τραβήγματος και τραχιά υφή- δεν αργούν να φανούν.

Τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό που εμείς ονομάζουμε επιδερμίδα δεν είναι παρά η εξωτερική από τις τρεις στιβάδες του δέρματος. Η κεράτινη στιβάδα είναι φτιαγμένη από νεκρά κύτταρα, στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους χάρη σε ένα μείγμα λιπιδίων, σμήγματος και κηραμιδίων για να αποτρέπουν τη διείσδυση βλαβερών ουσιών. Αυτά τα κύτταρα, μαζί με το σμήγμα, συνθέτουν τον υδρολιπιδικό φραγμό, το λεπτό προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Οι υψηλές όμως θερμοκρασίες αφαιρούν από την κεράτινη στιβάδα τα φυσικά της λιπίδια να αδυνατεί πλέον να συγκρατήσει τα αποθέματα υγρασίας. Στα παραπάνω, προσθέστε και τους σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες, που περιέχονται σε πολλά σαπούνια και αφρόλουτρα, οι οποίοι απογυμνώνουν ακόμη περισσότερο την επιδερμίδα, μειώνουν το pH και τη μετατρέπουν από όξινη σε αλκαλική. Σταδιακά, το φυσικό αμυντικό σύστημα αποδυναμώνεται και η επιδερμίδα γίνεται πλέον ευάλωτη σε παντός είδους ερεθισμούς ή μολύνσεις.

Πώς προστατεύουμε την επιδερμίδα

· Συντομεύουμε, πρώτα απ όλα, το χρόνο παραμονής μας στο ντους που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά.

· Ρυθμίζουμε το νερό σε μέτρια θερμοκρασία.

· Χρησιμοποιούμε απαλά προϊόντα καθαρισμού με ουδέτερο pH που περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες και θρεπτικά έλαια, τα οποία σέβονται το υδρολιπιδικό φιλμ της επιφανειακής στιβάδας.

· Σκουπίζουμε την επιδερμίδα. Δεν την τρίβουμε ποτέ με δύναμη , απλώς ταμπονάρουμε απαλά.

· Όσο είναι ακόμη νωπή -δεν ξεπερνάμε τα τρία λεπτά από τη στιγμή που βγαίνουμε από το ντους- απλώνουμε μια πλούσια ενυδατική κρέμα. Στη διάρκεια του χειμώνα αντικαθιστούμε τις ελαφριές λοσιόν και τα δροσερά τζελ του καλοκαιριού με πλούσια γαλακτώματα και body butters. Αναζητούμε, κατά προτίμηση, συνθέσεις με βαζελίνη, γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ, βούτυρο karite που σχηματίζουν φραγμό στην επιφανειακή στιβάδα αποτρέποντας, με αυτόν τον τρόπο, την απώλεια υγρασίας.

· Ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι τα ξηρά έλαια νέας γενιάς που ενυδατώνουν σε βάθος την επιδερμίδα άμεσα χωρίς να αφήνουν λιπαρά κατάλοιπα.

· Επιμένουμε ιδιαίτερα στα σημεία- αγκώνες, γόνατα, πατούσες- που έχουν την τάση να ξηραίνονται ευκολότερα.

· Τις κρύες μέρες του χειμώνα φροντίζουμε να φοράμε ζεστά κασκόλ, γάντια και σκούφο, που να καλύπτει και τα αυτιά,κατά προτίμηση από συνθετικό υλικό όπως είναι το φλις και όχι μάλλινα.

Πηγή: www.skingurus.gr