O Brian Eno εμπνεύστηκε από τον Τιτανικό και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για το νέο του album

brian-eno1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Το μέλος των Roxy Μusic κυκλοφορεί το δίσκο The Ship, στον οποίο διασκευάζει και κομμάτι των Velvet Undergound.

Μετά την κυκλοφορία του δίσκου LUX το 2012, ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, Brian Eno, επιστρέφει με ένα νέο ατμοσφαιρικό album με τίτλο The Ship. Η νέα του δουλειά -που θα κυκλοφορήσει και πάλι από τη Warp Records- είναι ένα 48λεπτο πειραματικό LP μόλις δύο κομματιών-έμπνευση για το ένα εκ των οποίων στάθηκε ο Τιτανικός και ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος (!)

«Αφετηρία μου για τη σύνθεση του δίσκου ήταν το έντονο ενδιαφέρον μου για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (ΠΠΠ), αυτήν την άνευ προηγουμένου διαπολιτισμική τρέλα που προέκυψε από ένα «διαγωνισμό» ύβρεως μεταξύ των αυτοκρατοριών. Η περίοδος αυτή ακολούθησε το ναυάγιο του Τιτανικού, το οποίο για μένα προσφέρει την απόλυτη αναλογία. Ο Τιτανικός ήταν το Αβύθιστο Πλοίο, το απόγειο της ανθρώπινης τεχνολογικής δύναμης, ο θρίαμβος του Ανθρώπου έναντι της φύσης. Ο ΠΠΠ ήταν ένας υλιστικός πόλεμος, μια επίδειξη ισχύος στην ανθρωπότητα. Η καταστροφική αποτυχία και των δύο έστρωσε το έδαφος για ένα αιώνα δραματικών εξελίξεων στις ανθρώπινες σχέσεις και τη σχέση του ανθρώπου με τον υπόλοιπο κόσμο» δηλώνει ο Βρετανό συνθέτης.

GETTY IMAGES

Στο δίσκο, ο Eno διασκευάζει και το I’m Set Free των The Velvet Underground. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το κομμάτι «φαίνεται ακόμα πιο σχετικό σήμερα απ’ ότι πριν την περίοδο που κυκλοφόρησε», δηλαδή στο τέλος των 60s. Η διασκευή είναι μέρος του τραγουδιού Fickle Sun, του ενός δηλαδή από τα δύο τραγούδια που περιλαμβάνει το LP. Το Fickle Sun είναι χωρισμένο σε τρία μέρη: στο πρώτο ακούμε ένα ποίημα, σε αφήγηση του Βρετανού ηθοποιού Peter Serafinowicz, ενώ το τελευταίο μέρος κλείνει με τη διασκευή του I’m Set Free.


Η tracklist του The Ship:
1. The Ship
2. Fickle Sun (i) Fickle Sun (ii) The Hour Is Thin (iii) I’m Set Free