Παρίσι: 10 δωρεάν «σταθμοί» στην Πόλη του Φωτός

parisi-10-dorean-stathmoi-stin-poli-tou-fotos

ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το Παρίσι είναι η λιγότερο μονοδιάστατη πόλη στον κόσμο… Αποφασίστε ποια πλευρά του σας ταιριάζει περισσότερο, με οδηγό τα αξιοθέατα της Πόλης του Φωτός με ελεύθερη πρόσβαση…

Πόλη του έρωτα, πρωτεύουσα της μόδας και της φινέτσας, παράδεισος για τη διανόηση… Το Παρίσι διαθέτει πολλές διαφορετικές φορεσιές. Και ενώ το αντίτιμο για εισόδους σε μουσεία και για ένα καλό δείπνο είναι «αλμυρό», η γαλλική πρωτεύουσα έχει για τον επισκέπτη της και την λιγότερο τσουχτερή οικονομικά πλευρά της.

Το top 10 των παρισινών αξιοθέατων που μπορεί κανείς να επισκεφτεί χωρίς χρηματικό αντίτιμο δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, και θα σας επιτρέψει να καταθέσετε τον οβολό σας στα υπέροχα γαλλικά κρασιά, στα πλούσια γεύματα και στην -επίσης απαραίτητη- επίσκεψη στον Πύργο του Άιφελ.

1. Παναγία των Παρισίων

Με τα αγαλμάτινα στολίδια και τις γοτθικές του πινελιές, αυτό το επιβλητικό παρισινό σύμβολο αποτελεί προτεραιότητα για κάθε επισκέπτη. Η είσοδος στο μεσαιωνικό αυτό εκκλησιαστικό οικοδόμημα είναι δωρεάν. Αν τώρα σας αποθαρρύνει η τεράστια ουρά, μια βόλτα παράλληλα στο Σηκουάνα θα σας δώσει την ευκαιρία να θαυμάσετε τη νατουραλιστική γλυπτική που κοσμεί τις όχθες του ( www.notredamedeparis.fr/-English- ).

2. Η υπαίθρια αγορά του St-Ouen

Το «χάζεμα» στις βιτρίνες είναι ένας καλός τρόπος να ρίξετε μια νηφάλια ματιά σε έργα τέχνης και άλλα ιδιαίτερα αντικείμενα που δε θα αγοράζατε ποτέ στην πραγματικότητα. Η υπαίθρια αγορά και το παζάρι αντίκας του St-Ouen είναι το τέλειο μέρος για την αποχαλίνωση της φαντασίας σας. Θαυμάστε χαλιά από δέρμα αρκούδας, ταπετσαρίες-αντίκες και ορειχάλκινες καμπάνες, σ’ αυτήν την «παρακμιακή», εκκεντρική αγορά (μη χάνετε ωστόσο από τα μάτια σας τα ταμπελάκια με τις τιμές). Βγείτε από το μετρό στο Porte de Clignancourt και συνεχίστε κάτω από τη γέφυρα μέχρι που οι πάγκοι με τα σουβενίρ να δώσουν τη θέση τους σε γραφικά δρομάκια.

3. Champ de Mars

Μία επίσκεψη στην κορυφή του Πύργου του Eiffel θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό σας με 13,40 ευρώ κατ’ άτομο. Ευτυχώς όμως, το πάρκο Champ de Mars ( www.aviewoncities.com/paris/champdemars.htm ), μπροστά από τον Πύργο, είναι εξίσου εντυπωσιακό. Το γρασίδι και τα παρτέρια του είναι σχεδιασμένα με στρατιωτική ακρίβεια (όπως θα περίμενε κανείς για έναν τόπο που χρησιμοποιούνταν κάποτε για στρατιωτικές παρελάσεις). Μια κουβέρτα, κρασί και μια ποικιλία γαλλικών τυριών είναι ό,τι πρέπει μέσα σε αυτό το «βασίλειο» του πράσινου, ενώ το σούρουπο ο εντυπωσιακός φωτισμός του Πύργου χαρίζει ένα επίσης μοναδικό θέαμα.

4. Το νεκροταφείο του Père Lachaise

Το πιο «στοιχειωμένο» μέρος του Παρισιού επιτρέπει στον επισκέπτη να βρεθεί «δίπλα» σε μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας όπως ο Προυστ και ο Μπαλζάκ ή ακόμα και να αφήσει το αποτύπωμα των χειλιών του (ή μάλλον «της») στο ταλαιπωρημένο από το γυναικείο κραγιόν μνήμα του Όσκαρ Ουάιλντ. Ο Jim Morrison κείτεται επίσης εδώ, με το μνήμα του να κατακλύζεται από τσιγάρα, στεφάνια και αλκοολούχες σπονδές από ροκ οπαδούς που πραγματοποιούν εδώ ένα ροκ προσκύνημα. Οι εσωτερικές διαδρομές με τα επιβλητικά ψηλά δέντρα και ο ήχος από τα κοράκια, κάνουν τον περίπατο στο Père Lachaise μια από τις πιο… ιδιαίτερες βόλτες στο Παρίσι. Κατευθυνθείτε προς το 20ό διαμέρισμα της πόλης, σταματώντας στο σταθμό Père Lachaise με τις γραμμές 2 ή 3 του μετρό ή στο σταθμό Philippe Auguste της γραμμής 2.

5. Πάρκο Monceau

Επειδή, όπως και να ’χει, το να ψάχνεις μνήματα διασήμων σε νεκροταφεία, έχει και μια μακάβρια πλευρά, περπατήστε ανάμεσα στους «μεγάλους» της Γαλλίας στο Πάρκο του Monceau ( www.aviewoncities.com/paris/parcmonceau.htm ). Θα συναντήσετε αγάλματα μορφών όπως ο Chopin και ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Guy de Maupassant. Η πλούσια ιστορία του πάρκου το κάνει ιδανικό για έναν περίπατο ή γαλλιστί για μια promenade: αυτός ο ήρεμος και γεμάτος πράσινο τόπος, αποτέλεσε το μέρος μιας μεγάλης σφαγής το 1871, αλλά και μεγάλη πηγή έμπνευσης για το μεγάλο Γάλλο ζωγράφο Μονέ. Monceau ονομάζεται και ο κοντινός σταθμός του μετρό, στο 8ο διαμέρισμα.

6. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού

Για μια σουρεαλιστική πλευρά της γαλλικής κουλτούρας, «βουτήξτε» στη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού ( www.mam.paris.fr/ ). Από τον ταραχώδη κυβισμό του Braque μέχρι τα έργα του Matisse, σίγουρα θα υπάρχει εκείνο το στοιχείο που θα σας συνεπάρει. Χρησιμοποιήστε τη γραμμή 9 του μετρό και κατεβείτε στη στάση Alma-Marceau.

7. Η βασιλική της Sacré Coeur

Αυτός ο μεγαλοπρεπής ναός από λευκό μάρμαρο ( www.sacre-coeur-montmartre.com ), είναι το στολίδι της περιοχής της Μονμάρτης στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού. Το εσωτερικό του είναι γεμάτο με χρυσά ψηφιδωτά, παράθυρα με υαλογραφίες, ενώ μπορείς να ακούσεις τον ήχο μιας από τις βαρύτερες καμπάνες στον κόσμο. Η επίσκεψη στη βασιλική είναι δωρεάν, ωστόσο υπάρχει χρέωση για να ανεβείτε στο θόλο ή για να εξερευνήσετε την κρύπτη.

8. Η αγορά της Aligre

Τα καλύτερα προϊόντα της ντόπιας παραγωγής συγκεντρώνονται στην αγορά της Aligre. «Βουνά» γαλλικών τυριών, δεκάδες κρεοπωλεία και ένας τεράστιος αριθμός πάγκων με λουλούδια, είναι πιθανό να σας δημιουργήσουν overdose, αφού περιδιαβείτε μερικά μόνο δρομάκια. Κάντε μια στάση για ένα ποτήρι μπορντό και απολαύστε μια πλούσια μπαγκέτα. Κατεβείτε από τη γραμμή 8 στο Ledru-Rollin και προχωρήστε προς την Place d’Aligre.

9. Το κανάλι του St-Martin

Στις όχθες του, θα βρεθείτε δίπλα σε φινετσάτους κατοίκους του Παρισιού, ενώ ο ήλιος δύει ή μπορείτε να αφιερωθείτε στο να πετάτε βότσαλα στο κανάλι, όπως η ηρωίδα στην ταινία Amelie. Ανάμεσα στη République και στο Gare du Nord, στο 10ο διαμέρισμα, είναι το τέλειο μέρος για πικνίκ, για να πιεις ένα ποτήρι κρασί και για να αφουγκραστείς τους ντόπιους ( www.aviewoncities.com/paris/canalstmartin.htm ).

10. Mουσείο Carnavalet

Το πιο γρήγορο ταξίδι στην ιστορία του Παρισιού, από τις ρίζες του στην αρχαιότητα μέχρι την avant-garde πρωτεύουσα της κουλτούρας του σήμερα. Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου Carnavalet ( http://carnavalet.paris.fr/ ) εκτίθεται χωρίς χρέωση, επιτρέποντάς σας να περιφερθείτε ανέμελα σε σαλόνια περασμένων αιώνων και αναπαλαιωμένους με λεπτότητα μπαρόκ εσωτερικούς χώρους, χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ. Οι πλησιέστερες στάσεις του μετρό είναι οι Chemin Vert και Saint Paul.

Για πρόσθετες παριζιάνικες συγκινήσεις, προσπαθήστε να κάνετε το ταξίδι σας να συμπέσει με κάποια από τις παρακάτω εκδηλώσεις ή ημερομηνίες:

Μέρα ελεύθερης πρόσβασης στα μουσεία: Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα είναι η μέρα που όλα τα γαλλικά μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους χωρίς αντίτιμο. Μπορείτε να θαυμάσετε τη Μόνα Λίζα στο Λούβρο ή να «εξοντωθείτε» ευχάριστα από την κούραση στο Musée d’Orsay. Από την ουρά πάντως δεν ξέφυγε κανείς.

Η γιορτή της Μουσικής: Αυτή η ελεύθερη μουσική πανδαισία επιτρέπει σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να διοργανώνουν ελεύθερα συναυλίες στις 21 Ιουνίου. Το κενό μεταξύ τζαζ, ροκ και ποπ γεφυρώνεται από όλα τα ενδιάμεσα μουσικά είδη.

Οι πλαζ του Παρισιού: Τεχνητές πλαζ στις όχθες του Σηκουάνα, για 4 εβδομάδες, από τα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου, με ξαπλώστρες και το παγωτό να… ρέει άφθονο. Μια δροσερή νότα για να αντέξει κανείς την κουφόβραση του παρισινού θέρους.

Ελεύθερες επιδείξεις μόδας: Εβδομαδιαίες επιδείξεις μόδας στη Galeries Lafayette. Μια κράτηση μέσω mail αρκεί για μια θέση, εννοείται δωρεάν.

Λευκή Νύχτα: Μια φορά το χρόνο, το Παρίσι ανοίγει τις πόρτες του για μια νυχτερινή γιορτή πολιτισμού. Επισκεφθείτε γκαλερί, παλιά αρχοντικά, μέχρι και πισίνες, όλη τη νύχτα, χωρίς καμία επιβάρυνση.