Νέο, φιλόδοξο πάρκο πρόκειται να αλλάξει τη Σιγκαπούρη

fusi-monopati
ΤΡΙΤΗ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Πώς μπορεί να γίνει η Σιγκαπούρη ακόμη πιο πράσινη; Με ένα νέο πάρκο που ξεφεύγει πολύ από τα καθιερωμένα!

Σε έκταση μήκους 24 χιλιομέτρων, που εκτείνεται σχεδόν σε όλο το μήκος βορά-νότου, το πάρκο που πρόκειται να δημιουργηθεί στη Σιγκαπούρη μάλλον θα είναι ο πιο μακρύς χώρος αναψυχής που έφτιαξε ποτέ άνθρωπος στην περιοχή, αν όχι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θα λειτουργήσει κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής που πλέον δεν χρησιμοποιείται και ονομάζεται Rail Corridor. Η γραμμή αυτή εξυπηρετούσε τρένα που κατευθύνονταν προς Μαλαισία από τα νότια της Σιγκαπούρης, αλλά εγκαταλείφθηκε το 2011, όταν ο τερματικός σταθμός μεταφέρθηκε από το Tanjong Pagar, στην πόλη Woodlands βόρεια της πόλης.

Τώρα, πρόκειται να αναμορφωθεί στο στυλ του νεοϋορκέζικου γραμμικού πάρκου High Line στο Μανχάταν, μόνο που θα είναι 10 φορές πιο μακρύ.

Για το σχεδιασμό του πάρκου πραγματοποιούνται διαγωνισμοί και εκθέσεις τα τελευταία 4 χρόνια και το concept που κέρδισε προέρχεται από την ιαπωνική εταιρία Nikken Sekkei, σε συνεργασία με την τοπική εταιρία Tierra Design.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Nikken Sekkei, το νέο πάρκο θα γιορτάζει την ποικιλία στον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Σιγκαπούρης, ενώ θα είναι μεγάλης γεωγραφικής εμβέλειας.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 8 θεματικών επεκτάσεων και 10 κόμβων δραστηριοτήτων, που θα αφιερωθούν σε διαφορετικά αθλήματα και δραστηριότητες, όπως γιόγκα, αναρρίχηση, ποδηλασία κ.ο.κ.

Ο νέος, πράσινος διάδρομος θα έχει 122 σημεία πρόσβασης, που σημαίνει ότι θα απέχει λιγότερο από 400 μέτρα ή 5 λεπτά με τα πόδια από οποιαδήποτε κατοικήσιμη περιοχή κατά μήκος της διαδρομής.

Οι σχεδιαστές ελπίζουν ότι θα φέρει ανάπτυξη, ενώ θα βοηθήσει στη διατήρηση της πόλης ως μια από τις πιο υγιεινές και... σε φόρμα πόλεις του κόσμου.