Loving Vincent: «Ζωντανεύοντας» τα έργα του σπουδαίου Ιμπρεσιονιστή στη μεγάλη οθόνη

vincent-central
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο ιμπρεσιονιστικός κόσμος του Vincent Van Gogh παίρνει σάρκα και οστά μέσα από ένα animated φιλμ που πραγματεύεται τις τελευταίες ημέρες της ζωής του μεγάλου ζωγράφου.

Η απαράμιλλη αίσθηση του φωτός και της κίνησης που ενυπάρχει στο ιμπρεσιονιστικό έργο του Φλαμανδού ζωγράφου -ειδικά σε έργα ορόσημα όπως Η Έναστρη Νύχτα- ενέπνευσε μια πολυμήχανη ομάδα καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών να δώσουν ζωή στους πίνακές του, μεταφέροντάς τους από τα στατικά μουσεία στην -πιο προσβάσιμη- έβδομη τέχνη. Έτσι, χρησιμοποιώντας πραγματικές ελαιογραφίες από το πλούσιο καλλιτεχνικό έργο του Van Gogh (και συγκεκριμένα 12 ανά δευτερόλεπτο), το animated φιλμ Loving Vincent περιγράφει τη ζωή, το έργο και την πορεία του καλλιτέχνη προς τον πολυσυζητημένο θάνατό του.

Στο εντυπωσιακό biopic κάθε πλάνο είναι και πίνακας, γεγονός που ανάγει το ευφάνταστο πρότζεκτ σε παγκόσμια πρωτοτυπία. Για τη δημιουργία του απαιτητικού πρότζεκτ χρειάστηκε να  συνεργαστούν πάνω από 100 καλλιτέχνες, όλοι εκπαιδευμένοι στη τεχνοτροπία του μεγάλου ζωγράφου. Το πρώτο τρέιλερ κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό όσους το παρακολούθησαν. Δείτε το εδώ.

Οι δημιουργοί της ταινίας δήλωσαν για το φιλόδοξο εγχείρημά τους:

«Το Loving Vincent έχει σα στόχο την εξερεύνηση της ζωής και του αμφιλεγόμενου θανάτου του Vincent Van Gogh, ενός από τους πιο αγαπημένους ζωγράφους του κόσμου, όπως την αφηγούνται οι πίνακές του και οι χαρακτήρες που κατοικούν σε αυτούς. To μυστήριο ξεδιπλώνεται μέσα από συνεντεύξεις με κοντινά πρόσωπα του Vincent καθώς και μέσα από μια δραματική αναπαράσταση των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατό του. Το φιλμ παρουσιάζει πάνω από 120 σπουδαία έργα του Vincent Van Gogh. Η πλοκή χρίστηκε μέσα από 800 γράμματα που έγραψε ο ίδιος ο ζωγράφος. Ο Vincent γράφει στο τελευταίο του γράμμα: “Λοιπόν, η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να μιλήσουμε με κανέναν άλλο τρόπο παρά μέσα από τα έργα μας” και αυτό είναι που κάνουμε εμείς –αφήνουμε δηλαδή τους πίνακές του να διηγηθούν τί είχε μέσα στην καρδιά του ο ζωγράφος και τί τον οδήγησε στο τέλος του».

Τη σκηνοθεσία του πειραματικού φιλμ έχει αναλάβει η Πολωνή ζωγράφος και σκηνοθέτης Dorota Kobiela και ο Αμερικανός Hugh Welchman, ο οποίος έχει βραβευθεί με Όσκαρ για την ταινία Ο Πέτρος και ο Λύκος. Το καστ της πειραματικής ταινίας πλαισιώνεται από μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου Saoirse Ronan, Aidan Turner, Douglas Booth, Helen McCrory, Chris O'Dowd και Jerome Flynn.

Πηγή-φωτογραφίες: Loving Vincent