Βελιγράδι: τα highlights της οικονομικής σερβικής πρωτεύουσας

beligradi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Μπορεί να έχει περάσει πολλά, αλλά σήμερα το Βελιγράδι έχει εξελιχθεί σε μια αγαπητή, οικονομική και φιλόξενη πόλη-προορισμό για πολλούς ταξιδιώτες, αντισυμβατικούς και μη. Γι’ αυτό και είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τα καλύτερά του.

Με αεροπορικά ακόμη και κάτω των 100 ευρώ aller-retour, το Βελιγράδι έχει μπει δυναμικά στους «βολικούς» και οικονομικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, εξασφαλίζοντάς μας μια απόδραση στο εξωτερικό που έχει πολλά να μας δείξει, χωρίς να μας «ρουφήξει» όλες μας τις αποταμιεύσεις.

Το γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις, χτισμένη από τους Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ., είναι ένας από τους λόγους που το Βελιγράδι μας προδιαθέτει θετικά. Ακόμη, είναι η μεγαλύτερη πόλη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η τέταρτη μεγαλύτερη στα Βαλκάνια μετά την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και το Βουκουρέστι, ενώ βρίσκεται και αναπτύσσεται στις όχθες του Σάβου, παραπόταμου του Δούναβη, στο βόρειο τμήμα της Σερβίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, ότι είναι οικονομική πόλη, ότι συνδυάζει κάτι από Βαλκάνια και κάτι από Ευρώπη κι ότι ξεφεύγει από τα καθιερωμένα με τις αντιθέσεις του, το Βελιγράδι μάλλον είναι ιδανικός προορισμός για ένα σύντομο ταξίδι, που θα χαραχτεί έντονα στην ταξιδιωτική μας μνήμη. Ας δούμε τα καλύτερά του.

Τα καλύτερα τουριστικά σημεία του

Το Φρούριο Kalemegdan συνδυάζει οχυρό και πάρκο, βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή Stari Grad και αποτελεί το παλιότερο σημείο της πόλης. Εκεί, εκτός από ωραία θέα από την κορυφή του λόφου Šumadija, θα συναντήσετε και ένα όμορφο πάρκο για περίπατο στο πράσινο, ζωολογικό κήπο, αλλά και το Στρατιωτικό Μουσείο που ξυπνά δυσάρεστες αναμνήσεις.

Ο Δρόμος του Πρίγκιπα Μιχαήλ (Knez Michailova) που θεωρείται ένας από τους ομορφότερους πεζόδρομους της Ευρώπης. Ξεκινά από την Ακρόπολη, φτάνει στην πλατεία Δημοκρατίας, είναι γεμάτος βιτρίνες, ενώ κατά μήκος του θα βρείτε πολλά εντυπωσιακά κτίσματα και μέγαρα που χρονολογούνται στα τέλη του 1870. Το ξενοδοχείο Srpska Kruna που χτίστηκε το 1869, αποτελώντας μοντέρνο ξενοδοχείο της εποχής, είναι ένα από αυτά, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη.

Η περιοχή Skadarska αποτελεί την ιδανική περιοχή για τους πιο μποέμ τουρίστες και ντόπιους, παίρνοντας συχνά τον χαρακτηρισμό «η Μονμάρτη του Βελιγραδίου». Στην περιοχή αυτή σύχναζαν μποέμ ποιητές και καλλιτέχνες στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ σήμερα είναι γεμάτη με café, εστιατόρια, μπαράκια. Στο λιθόστρωτο δρόμο της θα βρείτε και μουσικούς τους δρόμου, όπως και πολλές γκαλερί κι όσο καλοκαιριάζει, τόσο το μέρος ζωντανεύει, με καρέκλες έξω στους δρόμους, μουσική κ.ο.κ.

Ο Ναός του Άγιου Σάββα είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στον κόσμο και αξίζει μια επίσκεψη, ακόμη κι αν το εσωτερικό του ακόμη δεν είναι έτοιμο. Ο ναός λέγεται πως χτίστηκε αποκλειστικά με προσφορές, ενώ εικάζεται ότι χτίστηκε στο σημείο που θάφτηκε ο Άγιος Σάββας.

Το Παλιό Παλάτι (Stari Dvor) είναι άλλο ένα τουριστικό σημείο που πρέπει να μπει στη λίστα σας. Σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης, ενώ υπήρξε το βασιλικό παλάτι της δυναστείας Obrenović της Σερβίας. Το εσωτερικό του είναι άκρως εντυπωσιακό και αξίζει μια βόλτα, ενώ είναι καλή ευκαιρία να επισκεφτείτε και το Νέο Παλάτι (Novi Dvor) που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Τα μνημεία πολέμου. Η τραγική σύγχρονη ιστορία του Βελιγραδίου δεν λείπει από διάφορα σημεία του. Ένα από αυτά είναι και ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης, που χτυπήθηκε από το ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών στη Σερβία το 1999 και δεν έχει αποκατασταθεί.

Τα καλύτερα μέρη για καφέ και φαγητό

Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, ούτε περιπλανιέται –το ξέρουμε καλά. Ξεκινήστε με καφέ, όπου στη Strahinjica Bana και την Skadarska θα βρείτε αρκετά. Περάστε από το Kandahar για καφέ και τσάι και το Speak Easy Coffee Shop στην πλατεία Δημοκρατίας, ενώ για γλυκό κάντε στάση στο Mali Princ, με τον μικρό και ρομαντικό του κήπο. Για αυθεντική σέρβικη κουζίνα κατευθυνθείτε στην Gavrila Principa 77 και το Zavicaj Restaurant, ενώ αν δεν είστε και τόσο τολμηροί, κάντε μια στάση στο Klub Knjizevnika, όπου θα βρείτε και ντόπια και διεθνή κουζίνα, για να δοκιμάσετε σέρβικες σπεσιαλιτέ, αλλά και προσούτο με πεπόνι κ.ο.κ. Μην παραλείψετε να κάνετε και μια στάση στο CyπeρMaρket στην περιοχή της Strahinjica Bana, τόσο για φαγητό, όσο και για βόλτα.

Τα καλύτερα μέρη για ποτό

Σε μια πόλη που συνεχώς ανανεώνεται, τα μπαράκια φυσικά δεν λείπουν και ανοίγουν το ένα μετά το άλλο σε διάφορα σημεία της πόλης. Στις όχθες του ποταμού Σάβα θα βρείτε διάφορα club που θεωρούνται τα καλύτερα της πόλης, ενώ για πιο χαλαρό ποτό σε bar και café bar, ακολουθήστε τα πλήθη στη Strahinjica Bana Street, στη Obilicev Venac Street, κοντά στο “Hotel Yugoslavia” και στο νησάκι Ada Ciganlija.

Τα καλύτερα μέρη για διαμονή

  • Στο 4στερο Moskva Hotel, στο κέντρο του Βελιγραδίου, το οποίο έχει φιλοξενήσει από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν μέχρι τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, από 105 ευρώ τη βραδιά.
  • Στα διαμερίσματα Residence Apartments, αν θέλετε να αποφύγετε τη φασαρία του κέντρου. Βρίσκονται στο Zemun και οι τιμές τους ξεκινούν από 40 ευρώ.
  • Στο πολύχρωμο Hostel Bongo για πιο οικονομικά, 5 λεπτά από το κέντρο του Βελιγραδίου, με 24 ευρώ τη βραδιά.
  • Στο στυλάτο Jump INN Hotel Belgrade στη γειτονιά Savamala στο κέντρο, με τιμές από 48 ευρώ τη βραδιά.