6+1 μυστικά για το αδυνάτισμα-που ίσως δεν έχετε ξανακούσει…

adunatisma
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Γνωρίζατε ότι το γέλιο καίει θερμίδες; Ότι οι αϋπνίες παχαίνουν; Ή ότι τα χημικά στο σπίτι μας ίσως ευθύνονται για το παραπανίσιο λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα μας;

1. Εν κινήσει

Σύμφωνα με έρευνα της Mayo Clinic, οι λεπτοί, εκ φύσεως, άνθρωποι (αυτοί που μισούμε γιατί τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς να βάζουν γραμμάριο πάνω τους….) είναι πάντα νευρικοί και αεικίνητοι και σχεδόν υποσυνείδητα, βρίσκουν τρόπο να κινηθούν, κάθε φορά που θεωρούν ότι έχουν καταναλώσει μερικές παραπανίσιες θερμίδες. Αν το δικό σας…δυνατό σημείο είναι η καθιστική ζωή και όχι η κίνηση, προσπαθήστε τουλάχιστον να κάνετε μικρές συνειδητές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να καίτε λίγο περισσότερες θερμίδες. Για παράδειγμα, προσπαθήστε, αντί να κάθεστε, όση ώρα μιλάτε στο τηλέφωνο να είστε όρθιες και να βηματίζετε. Στο σπίτι επιλέξτε να πλύνετε τα πιάτα στο χέρι αντί να τα βάλετε στο πλυντήριο. Κουβεντιάστε με μια φίλη σας κάνοντας ένα περίπατο στη γειτονιά αντί να αράξετε στον καναπέ ή στο καφέ της γωνίας.

2. Έξυπνο τσιμπολόγημα

Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους να εκτροχιαστείτε ενώ αγωνίζεστε να χάσετε βάρος είναι να μην είστε σωστά προετοιμασμένες όταν έρχεται η …λιγούρα. Είτε βρίσκεστε στο γραφείο, στο σπίτι ή σε ταξίδι, έχετε πάντα δίπλα σας σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες. Τα bars δημητριακών (ίνες), ένα φρούτο ή λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη C και λίγο γάλα ή γιαούρτι (ασβέστιο δηλαδή) είναι τροφές που όχι μόνο θα σας χορτάσουν, αλλά θα διευκολύνουν και το κάψιμο λίπους.

3. Η αϋπνία παχαίνει

Ξεχάστε το «ο ύπνος τρέφει τα μωρά…» και φροντίστε να κοιμάστε ένα γεμάτο 7ωρο αν θέλετε να αδυνατίσετε. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που υποβάλλονταν σε δίαιτα και κοιμόντουσαν κάθε βράδυ 8 ½ ώρες έχασαν 56% περισσότερο σωματικό λίπος από όσο έχασαν κάνοντας την ίδια δίαιτα αλλά με 5 ½ ώρες ύπνου. Η στέρηση ύπνου στους ενήλικες αναστατώνει τη λεπτίνη και τη γκρελίνη, δύο ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Αυτό σημαίνει ότι θα αισθάνεστε ότι πεινάτε διαρκώς με αποτέλεσμα να καταφεύγετε σε απαγορευμένες γεύσεις –γλυκά ή ανθυγιεινά σνακ- αναζητώντας τη χαμένη σας ενέργεια .

4. Και η ρουτίνα επίσης…

Διάδρομος, στατικό ποδήλατο, τζόκινγκ .Επαναλαμβάνετε με θρησκευτική ευλάβεια τις ίδιες ασκήσεις, ξανά και ξανά; Προσοχή! Οι ειδικοί λένε ότι οι καρδιοτονωτικές ασκήσεις που απαιτούν ενέργεια στο φουλ, ενδέχεται να αυξήσουν το βάρος σας αντί να το μειώσουν! Επειδή το σώμα προσπαθεί πάντα να διατηρεί την ισορροπία του, αυτός ο τύπος άσκησης μπορεί να λειτουργήσει σαν το βιολογικό «σύνθημα» για να αρχίσουμε να τρώμε περισσότερο. Από την άλλη , οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι καρδιοτονωτικές ασκήσεις εξαντλούν τα αποθέματα γλυκογόνου στο συκώτι και τους μυς -μετατρέπεται σε γλυκόζη, δηλαδή καύσιμα- με αποτέλεσμα να πυροδοτούν την ανάγκη για περισσότερο φαγητό. Επίσης, η εναλλαγή αερόμπικ και ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης (βαθιά καθίσματα, push ups κλπ) έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους από ότι μόνο αερόμπικ.

5. Αποτοξινωθείτε!

Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι οι τοξίνες, τα χημικά και οι ουσίες που περιέχουν πολλά προϊόντα οικιακού καθαρισμού -και δυστυχώς έχουν περάσει και στην τροφική αλυσίδα μέσω των φυτοφαρμάκων-, συνδέονται με την παχυσαρκία; Κι όμως, ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι οργανοχλωριωμένες ενώσεις (τοξικές ουσίες, που προέρχονται από ενώσεις χλωρίου με υδρογονάνθρακες) επηρεάζουν εκτός των άλλων, την ικανότητα του οργανισμού να οξειδώνει τα λίπη, με συνέπεια, αντί να μεταβολίζονται, να αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό. Οι επικίνδυνες ενώσεις αυτές έχουν εντοπιστεί σε πλαστικά, σε ζιζανιοκτόνα και παρασιτοκτόνα και σε προϊόντα που περιέχουν χλώριο. Η λύση; Προτιμήστε τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά –είναι ακριβότερα αλλά…- και προσπαθήστε να βγάλετε τις τοξίνες και τα χημικά από τη ζωή σας. Αντικαταστήστε όπου μπορείτε τα καθαριστικά σπιτιού με μη τοξικά προϊόντα -ή θυμηθείτε ότι η σόδα, το λεμόνι ή το ξύδι κάνουν εξίσου καλή δουλειά.

6. Η άσκηση δεν αρκεί

Αν νομίζετε ότι, αφού γυμνάζεστε καθημερινά, μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε, μάλλον κάνετε λάθος… Παρόλο που η άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος (το κρυφό λίπος που συγκεντρώνεται στην κοιλιακή περιοχή και ευθύνεται για το γνωστό μας «σωσίβιο»), από μόνη της οδηγεί σε ελάχιστη απώλεια σωματικού βάρους, λιγότερο από 3% . Για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα -μεσογειακής κατά προτίμηση-διατροφής.

7. Το γέλιο αδυνατίζει!

Κι όμως, δεν είναι αστείο… Το βρετανικό κανάλι GOLD (προβάλλει μόνο κωμωδίες) διεξήγαγε μια πρωτότυπη μελέτη σε συνεργασία με ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου. Συνέκριναν τις θερμίδες που καίγονται όταν γελάμε -ή πιο σωστά, ξεκαρδιζόμαστε- με τις θερμίδες που καίγονται όταν ασκούμαστε, τρέχουμε, ή απλώς κάνουμε φασίνα. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι μια ώρα γέλιου ισοδυναμεί με 18-27 λεπτά άσκησης με βάρη, 15-20 λεπτά έντονου βάδην, ή με 40 λεπτά καθαρισμού με ηλεκτρική σκούπα!

Πηγή: www.skingurus.gr