Πέθανε ο παραγωγός των Beatles, George Martin

george-martin-beatles

GETTY

ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Παραγωγός των Beatles από τα πρώτα τους κιόλας βήματα, ο Martin θεωρούταν επάξια “το πέμπτο σκαθάρι”.

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή τo “πέμπτο σκαθάρι”, George Martin. Η αιτία του θανάτου του δεν έχει έχει ακόμα εξακριβωθεί, ωστόσο ο Ringo Starr απέτισε το δικό του φόρο τιμής μέσω Twitter γράφοντας: “Ο θεός να ευλογεί τον George Martin. Ειρήνη και αγάπη στη Judy και την οικογένειά του, με αγάπη Ringo και Barbara. George θα μας λείψεις”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Adam Sharp, εκπροσώπου του Martin και του γιου του, Giles: “Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Sir George Martin έφυγε από τη ζωή ήρεμα στο σπίτι του χτες το απόγευμα, Τρίτη 8 Μαρτίου. Η οικογένεια θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους για τις σκέψεις τους, τις προσευχές τους και τα μηνύματα συμπαράστασης...”.

Ο George Martin διένυσε μια σπουδαία καριέρα 70 ετών, κατά την οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς ως ένα από τα πιο δημιουργικά ταλέντα της μουσικής, αλλά και ως ένας gentleman μέχρι τέλους. Συχνά τον αναφέρουν ως “το πέμπτο σκαθάρι” καθότι δούλεψε στο πλευρό των Beatles από τις πρώτες τους κιόλας μέρες το 1962 που υπέγραψαν το πρώτο δισκογραφικό συμβόλαιο μέχρι το 1969 και το δίσκο Abbey Road.

Γεννημένος το 1926 στο Λονδίνο, ο Martin ήταν μέλος του Βασιλικού Ναυτικού πριν τον τραβήξει η δισκογραφία. Ξεκίνησε να εργάζεται για το τμήμα κλασικής μουσικής του BBC μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και προτού “μετακομίσει” στη δισκογραφική EMI. Eκεί, ο μάνατζερ Brian Epstein διέκρινε το “αυτί” του και τού πρότεινε να ακούσει το demo των Beatles.

Εκτός από τους Beatles, ο George Martin έχει στο βιογραφικό του συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως Gerry and the Pacemakers και Shirley Bassey καθώς και Βρετανούς κωμικούς όπως Peter Sellers, Dudley Moore και Bernard Cribbins.Αξίζει να αναφερθεί πως υπήρξε πίσω από τα soundracks δύο ταινιών James Bond: το Live and Let Die (1973) το οποίο ερμήνευσαν οι Paul McCartney και Wings για την ομώνυμη ταινία αλλά και για το Goldfinger (1964) της Shirley Basse και πάλι για το ομώνυμο Bond φιλμ.