Εορταστικοί έρωτες στη μεγάλη οθόνη

actually
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Τα Χριστούγεννα εκτός από φωτεινά και υπέρλαμπρα – χωρίς να υπολογίσει κανείς την θρησκευτική εορταστική κατάνυξη- αποτελούν πηγή έμπνευσης και για τον κινηματογράφο.

Το Χόλιγουντ έχει κατορθώσει να παντρέψει τα «φωτάκια» και την εορταστική ατμόσφαιρα με το ρομάντζο και τις προσωπικές σχέσεις. Φυσικά και ως από μηχανής θεός, το πνεύμα των Χριστουγέννων στο τέλος της εκάστοτε ταινίας δεν αφήνει περιθώρια στεναχώριας και πένθους, αλλά μέχρι το happy end, το φιλοθεάμον κοινό περνάει 2 ώρες αξεπέραστης ρομαντικής ατμόσφαιρας σε φόντο κόκκινο, χρυσό… ενίοτε και άσπρο, γιατί το χιόνι πάντα βοηθάει στην εορταστική εξιστόρηση.

Αυτές ακριβώς τις ταινίες, τα χριστουγεννιάτικα ρομάντζα, με λίγο δράμα, λίγο κλάμα αλλά και αστείες καταστάσεις γεμάτες έρωτα και αληθινή αγάπη, που όλοι εν τέλει παρακολουθούμε, θα ξεκινήσουμε να απαριθμούμε ευθύς αμέσως.

Η «λίστα» περιλαμβάνει τις εν λόγω «ρο-μεντί» που βγήκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες την περίοδο 2000-2010. Ως έναν απολογισμό λοιπόν, της πρώτης δεκαετίας (και λίγο) και προς… αποφυγήν της όποιας κλασικής αλλά αγαπημένης Χριστουγεννιάτικής ιστορίας αγάπης ξεκινάμε:

Love Actually (Αγάπη είναι…)

Αποτελεί αγαπημένη ταινία καθώς ακροβατεί σε καταστάσεις καθημερινές. Μπορεί να διαδραματίζεται πέντε εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά η τελική «απόφαση» θα παρθεί την μαγική μέρα των Χριστουγέννων. Με ένα καστ ηθοποιών που προϊδεάζει για ένα μαγικό δίωρο γεμάτο έρωτα, κλάμα, γέλιο σε ένα πακέτο σχέσεων κάθε είδους, η ταινία Love Actually, του Richard Curtis με τους Hugh Grant, Kiera Knightly, Liam Neeson, Emma Thompson κλπ αποτελεί από το 2003 οπότε και βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες, μία ρομαντική χριστουγεννιάτικη ταινία, ιδανική για κρύες αλλά πάντα γιορτινές νύχτες.

The Holiday

Όταν η Kate Winslet και η Cameron Diaz, αποφασίσουν να αποφύγουν την μιζέρια των Χριστουγέννων αλλάζοντας σπίτια, θα βρουν τον πραγματικό έρωτα. Από την Βρετανία ως τις ΗΠΑ, δύο άγνωστες γυναίκες αλλάζουν χώρα για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές και μαζί με αυτό αλλάζουν και την οπτική για την ζωή τους. Μία ρομαντική και εσωστρεφής κομεντί, όπου ο έρωτας αναπόφευκτα νικά στο τέλος. Την ευχάριστη βέβαια ατμόσφαιρα της σκηνοθέτιδας Nancy Meyers, εμπλουτίζει ο Jack Black και ο Jude Law, ως… τα άλλα τους μισά!

The Family Stone (Η πέτρα του σκανδάλου)

Τι συμβαίνει όταν αποφασίσεις να περάσεις τα Χριστούγεννα με την οικογένειά σου και φέρεις μαζί σου την κοπέλα σου να τη γνωρίσουν για πρώτη φορά; Αστείες καταστάσεις που μοιράζεται η οικογένεια Stone, αναλύουν με κωμικό πρίσμα τις σχέσεις εξάρτησης γονιών, παιδιών, αλλά και εν δυνάμει εραστών. Μία απολαυστική Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, αφοπλιστικά αστεία ως ψηλομύτα, μπλέκει στην φιλελεύθερη και αλληλοεξαρτώμενη όμως, οικογένεια της Νταϊάν Κίτον, που μόνο φυσιολογική δεν είναι. Και όλα αυτά την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου η χαρά και η ευτυχία υποτίθεται κατακλύζουν την ατμόσφαιρα. Όπως και να χει πάντως η σκηνοθετική άποψη του Thomas Bezucha, για τα Χριστούγεννα ήταν παιχνιδιάρικη και οδυνηρή.

Nothing Like the Holidays

Όπως ακριβώς λέει και ο τίτλος «δεν υπάρχει τίποτα σαν τις διακοπές». Ή μήπως υπάρχει τελικά. Πάντως η …. πορτορικανική έκδοση της χριστουγεννιάτικης ρομαντικής κομεντί του Alfredo De Villa, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Μία οικογένεια με πορτορικανική καταγωγή μαζεύεται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα οικογενειακά. Όταν αρχίζουν να αποκαλύπτονται μυστικά γονέων και παιδιών, όλοι ίσως σκέφτονται ότι θα έπρεπε να είχαν αναλογιστεί καλύτερα αυτήν την συγκέντρωση. Ευχάριστη χριστουγεννιάτικη ταινία σχέσεων όπου στο τέλος, νικάει για άλλη μία φορά η αγάπη σε όλες τις μορφές της.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]