Οδηγός Michelin 2016: ποια ελληνικά εστιατόρια «αστράφτουν» φέτος

estiatorio-foodie-gkourme
ΤΡΙΤΗ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Εστιατόρια από 44 πόλεις, σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, έχουν το δικό τους αστέρι, και τι αστέρι! Michelin! Μεταξύ τους και 7 ελληνικά αστέρια.

Κάθε χρόνο ο Οδηγός Michelin κάνει τους επαγγελματίες σεφ να καρδιοχτυπούν, αφού αποτελεί κάτι σαν τα Όσκαρ της μαγειρικής. Με ιστορία που μετράει περισσότερα από 100 χρόνια, ο οδηγός αυτός, που εκδίδεται από την γαλλική ομώνυμη εταιρία, «μοιράζει» αστέρια στα εστιατόρια, δίνοντάς τους μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα. Οι κριτικοί, λεγόμενοι και «επιθεωρητές», είναι πάντα ανώνυμοι, ενώ τα γεύματά τους και τα έξοδα, καλύπτονται από την εταιρία κι όχι τα εστιατόρια, προκειμένου να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και το κάθε εστιατόριο να προσφέρει το πραγματικό προϊόν του.

Κι όσο κι αν έχουν υπάρξει στο παρελθόν εστιατόρια (π.χ. Casa Julio στην Ισπανία, Petersham Nurseries Café στο Λονδίνο και 't Huis van Lede στο Βέλγιο) που έχουν ζητήσει να αποσυρθεί το αστέρι τους, γιατί δημιουργούσε ανεπιθύμητες προσδοκίες από τους πελάτες ή πίεση για να ξοδέψουν περισσότερα στη διακόσμηση και στο σέρβις ή ακόμη και γιατί μπλόκαρε τη δημιουργικότητά τους, το σύνηθες είναι όλοι οι σεφ και τα εστιατόρια να το προσδοκούν.

Φέτος, τα εστιατόρια της Ευρώπης με 3 αστέρια έφτασαν τα 19, με 5 εστιατόρια να κερδίζουν το 2016 την «αστραφτερή» τριάδα (το Geranium στην Κοπεγχάγη, το Le Cinq και το Alain Ducasse au Plaza Athénée στο Παρίσι, το Maaemo στο Όσλο και το The Table Kevin Fehling στο Αμβούργο). Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των εστιατορίων που βραβεύτηκαν με ένα αστέρι στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης είναι θεαματική, ειδικά αν σκεφτούμε ότι τα εστιατόρια που είχαν 1 αστέρι Michelin το 2006 ήταν 188 και πλέον είναι 414.

Τα τυχερά ελληνικά αστέρια

Οι ελληνικές διακρίσεις δεν λείπουν και από τον φετινό οδηγό, με τα 5 περσινά εστιατόρια να διαπρέπουν ξανά. Συγκεκριμένα:

  • Το Varoulko του Λευτέρη Λαζάρου, το Botrini’s του Έκτορα Μποτρίνι και η Hytra στον έκτο όροφο της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» πήραν ξανά 1 αστέρι Michelin
  • H Σπονδή με τα φινετσάτα πιάτα μοντέρνας γαλλικής κουζίνας και το Funky Gourmet με τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και τον Νίκο Ρούσσο διατήρησαν τα 2 αστέρια τους
  • Δύο ακόμη εστιατόρια, το Αθήρι στον Κεραμεικό και το Οικείο στο Κολωνάκι, απέσπασαν και φέτος βραβείο Bib Gourmand ως επιβράβευση για την καλή σχέση ποιότητας-τιμής τους.

Varoulko Seaside, Λευτέρης Λαζάρου

Θαλασσινές γεύσεις δια χειρός Λευτέρη Λαζάρου, με αισθητική haute cuisine, με το μεσημεριανό του να είναι πιο λιτό με μεζέδες και ούζο. Πληροφορίες: Ακτή Κουμουνδούρου 52, Πειραιάς, 210-5228400

Botrini’s, Έκτορας Μποτρίνι

Το Botrini's βρίσκεται σε μια όμορφη μονοκατοικία με κήπο, με εσωτερικό χώρο σε διάφορα επίπεδα και προσφέρει υψηλή γαστρονομία για όλους σε προσιτές τιμές, με την έμπνευση του Έκτορα Μποτρίνι. Πληροφορίες: Βασιλέως Γεωργίου Β' 24B, Χαλάνδρι, 210 6857323-4.

Hytra, Τάσος Μαντής

Βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin το εστιατόριο Hytra προσφέρει ελληνική κουζίνα σε αβανγκάρντ στιλ. Βρίσκεται στον έκτο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και σεφ του είναι ο Τάσος Μαντής. Πληροφορίες: Λεωφ. Συγγρού 107-109, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Νέος Κόσμος, 210-3316767.

Σπονδή, Άγγελος Λάντος

Για πολλούς είναι η καλύτερη κουζίνα της Αθήνας που αγαπάει τη Γαλλία και κερδίζει συνεχώς διακρίσεις. Φινετσάτα πιάτα και μοντέρνα γαλλική κουζίνα είναι αυτά που το χαρακτηρίζουν. Πληροφορίες: Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 210 7564021.

Funky Gourmet, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος

Δημιουργικότατη κουζίνα με νέες γεύσεις που δεν φοβάται τους πειραματισμούς, αλλά πάντα ικανοποιεί και τους απαιτητικότερους επισκέπτες. Μίνιμαλ, σύγχρονη διακόσμηση. Πληροφορίες: Παραμυθιάς 13 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 210 5242727.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε συμβουλές μαγειρικής που μοιράστηκαν πριν μερικούς μήνες με το click@life ο διάσημος σεφ Λευτέρης Λαζάρου του βραβευμένου Varoulko, όπως και η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος του Funky Gourmet με τα 2 αστέρια Michelin.