Σόφια: low-budget περιπέτειες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας

sofia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Πολλοί είναι οι τουρίστες που προτιμούν τις ακτές και τα ski resorts της Βουλγαρίας, παραβλέποντας τη χαλαρή κι ευχάριστη πρωτεύουσά της. Αν εσείς κάνετε τη διαφορά, σας περιμένουν πολλά να δείτε και να κάνετε.

Μπορεί να μην είναι η μεγάλη μητρόπολη, αλλά είναι μια μοντέρνα και νεανική πόλη, μια πόλη που συνδυάζει την Ανατολή και τη Δύση με το δικό της τρόπο, μια πόλη που από τη μία έχει πεντάστερα ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα και από την άλλη οθωμανικά τζαμιά και μνημεία Κόκκινου Στρατού, μέσα σε μια γκρίζα, αστική αρχιτεκτονική, με μια δόση σοβιετικής χροιάς και αρκετό πράσινο. Μεγάλα πάρκα και κήποι δίνουν μια πνοή ζωής στο γεμάτο ζωή και κίνηση κέντρο και τους δρόμους της, ενώ οι πλαγιές για σκι και τα πεζοπορικά μονοπάτια στο όρος Vitosha είναι σε μικρή απόσταση με το λεωφορείο από το κέντρο της πόλης. Με μουσεία, γκαλερί, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και φθηνή ζωή, η Σόφια μοιάζει να τα έχει όλα. Ας την εξερευνήσουμε, όμως, λίγο καλύτερα.

Τα αξιοθέατά της

Καθεδρικός του Αλέξανδρου Νιέφσκι

Όσο κι αν ανήκετε στους τουρίστες που αποφεύγουν τα τουριστικά μέρη, ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης και βρίσκεται στην κορυφή κάθε οδηγού. Χτίστηκε μεταξύ 1882 και 1912 στη μνήμη 200 χιλιάδων ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν πολεμώντας για την ανεξαρτησία της χώρας στον ρωσοτουρικικό πόλεμο (1877–78). Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός στα Βαλκάνια, νέο-βυζαντινής αρχιτεκτονικής και έκτασης 3.170 τετραγωνικών μέτρων. Μέσα σε όλα προσθέστε και το χρυσό θόλο που φτάνει τα 45 μέτρα και μια ντουζίνα καμπάνες και θα καταλάβετε πόσο εντυπωσιακός είναι.

Λεωφόρος Vitoshka

Εδώ είναι το μέρος που θα κάνετε τη βόλτα σας, θα δείτε βιτρίνες, θα πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας και θα καθίσετε για φαγητό. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα δρόμο στον οποίο μπορείτε να κάνετε τα πάντα, αφού είναι ο πιο εμπορικός της πόλης. Από διάσημες ετικέτες μόδας, μέχρι το εθνικό παλάτι του πολιτισμού, το σπίτι του διάσημου ποιητή Peyo Yavorov και άλλα διάσημα κτίρια, η λεωφόρος Vitoshka σίγουρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας για κάποιες ώρες.

www.wikipedia.org
Borisova Gradina

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πάρκα της Σόφιας, νοτιοανατολικά του κέντρου, το οποίο είναι γεμάτο αγάλματα, παρτέρια, λουλούδια και αποτελεί το ιδανικό, χαλαρωτικό μέρος για περίπατο. Πρόκειται για μια απέραντη έκταση που φιλοξενεί το στάδιο Vasil Levski και το στάδιο CSKA, ενώ μέσα σε όλα θα βρείτε και αρκετά café και χώρους για να παίξουν τα παιδιά, αν ταξιδεύετε με την οικογένειά σας. Στο ανατολικό άκρο του πάρκου βρίσκεται ένα γιγαντιαίο κομμουνιστικό μνημείο που χτίστηκε το 1956 και αποτελείται από έναν οβελίσκο 42 μέτρων και 2 παρτιζάνους με καλάσνικοφ.

Αρχαιολογικό μουσείο

Φιλοξενείται σε ένα πρώην τζαμί που χτίστηκε το 1496 και στα εκθέματά του θα βρείτε θρακικά, ρωμαϊκά και μεσαιωνικά τεχνουργήματα. Ανάμεσα στα highlights είναι και το μωσαϊκό πάτωμα από την Εκκλησία Sveta Sofia, μια χρυσή, θρακική προσωπίδα από τον 4ο αιώνα π.Χ. και μια εκπληκτική μπρούτζινη κεφαλή που θεωρείται ότι αναπαριστά έναν βασιλιά. http://naim.bg/en/home/

Μην χάσετε επίσης:

  • Το πάρκο Yuzhen, νότια του κέντρου, γεμάτο δέντρα και σκιερά μονοπάτια, με πολλά bar και καφέ
  • Την εκκλησία Boyana (φωτό), μια μικρή εκκλησία του 13ου αιώνα, περίπου 2 χιλιόμετρα νότια του Εθνικού Μουσείο Ιστορίας, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, με αγιογραφίες που αποτελούν τα καλύτερα παραδείγματα βουλγαρικής, μεσαιωνικής τέχνης.
  • Τον Καθεδρικό Sveta Nedelya, που ολοκληρώθηκε το 1863 και ξεχωρίζει στην πόλη για τις βυζαντινού τύπου αγιογραφίες.
  • Την Αγορά Zhenski Pazar, που είναι η πιο μεγάλη αγορά της πόλης, με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα, αλλά και οικονομικά ρούχα και παπούτσια.
  • Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης, με ένα μεγάλο κόκκινο αστέρι στον κήπο του, για να δείτε που κατέληξαν όλα τα αγάλματα του Λένιν, μεταξύ άλλων.

Πού να φάτε

Στο K.E.V.A στη στάση μετρό του Πανεπιστημίου, θα δοκιμάσετε πεντάστερη, ανατολικοευρωπαϊκή κουζίνα σε χαμηλές τιμές, σε έναν απλό χώρο, γι’ αυτούς που τους ενδιαφέρει το φαγητό πάνω απ’ όλα. Παραδοσιακή βουλγάρικη κουζίνα σε γενναίες μερίδες θα φάτε και στην ταβέρνα Manastirska Magernitsa, ενώ για διεθνείς γεύσεις κατευθυνθείτε στο The Little Things, με επίσης μεγάλες μερίδες να γεμίζουν το πιάτο.

www.wikipedia.org
Πού να πιείτε

Μέσα σε ένα υπέροχο παλιό σπίτι, στο One More Bar σας περιμένουν αρωματικοί καφέδες, αλλά κυρίως μια μεγάλη λίστα κοκτέιλ, με jazz μουσική και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, στη στάση μετρό του Πανεπιστημίου. Στο Bar Up θα δοκιμάσετε κοκτέιλ σε… κανάτα, σε ένα περιβάλλον με έπιπλα από παλέτες, ενώ απαραίτητο είναι και το πέρασμα από το Sofia Live Club για ποτό, το μεγαλύτερο club με live στην πόλη, με ντόπια και διεθνή τζαζ, alternative, world music και ροκ.

Πού να κοιμηθείτε

Μετά το φαγητό και το κοκτέιλ, κάπου πρέπει σίγουρα να ξεκουραστείτε. Για οικονομική διαμονή, ψάξτε στον ξενώνα Sofia Choice Guesthouse, στα 200 μέτρα από τη δημοφιλή λεωφόρο Vitosha, από 28 ευρώ τη βραδιά και στο Hello Sofia Guesthouse σε ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Σόφιας, σε απόσταση 800 μέτρων από το Εθνικό Θέατρο, από 23 ευρώ τη βραδιά. Αν μπορείτε να διαθέσετε περισσότερα χρήματα, δοκιμάστε το Suite Hotel Sofia, ένα μοντέρνο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη φοιτητική συνοικία της πόλης, από 46 ευρώ τη βραδιά ή το Hotel Dragalevtsi, 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Σόφιας, στην περιοχή Vitosha, με εποχική εξωτερική πισίνα, σάουνα και γυμναστήριο, από 50 ευρώ τη βραδιά.

Τζούλια Τασώνη