Η πολλή δουλειά τρώει την...καρδιά του αφέντη

douleia-gunaika-upologistis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η πολύωρη εργασία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα (Μάρτιος 2016) στο Journal of Occupational and Environmental Medicine, πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 1.900 ανθρώπους. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν έδειξαν πως από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 43% όσων είχαν διαγνωσθεί με προβλήματα πίεσης, καρδιακών επεισοδίων, εμφραγμάτων και άλλων παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, εργάζονταν πολλές ώρες την εβδομάδα (πάνω από 46 ώρες). Πιο συγκεκριμένα, για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας ανά εβδομάδα σε διάστημα δεκαετίας και άνω, ο κίνδυνος εμφάνισης των παραπάνω προβλημάτων αυξάνεται, σύμφωνα με την έρευνα, κατά 1%.

Συγκριτικά με εκείνους που δούλευαν 45 ώρες την εβδομάδα για 10 και άνω χρόνια, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακού προβλήματος ήταν 16% υψηλότερος σε εκείνους που δούλευαν 55 ώρες την εβδομάδα και κατά 35σε όσους συμπλήρωναν 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα.  

Η έρευνα ωστόσο δεν προχώρησε στην διερεύνηση της αιτιακής σχέσης που συνδέει την πολύωρη εργασία με τα προβλήματα υγείας των εργαζομένων.

Πηγή: webmd.com