Ο Αη Βασίλης φέτος ακούει... rock

o-ai-basilis-fetos-akouei-rock

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πολλοί rockers φημίζονται για τη μαστοριά τους να κάνουν «αγνώριστα» κομμάτια του mainstream ρεπερτορίου… Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια δε θα μπορούσαν λοιπόν, να τους «ξεφύγουν»… Αναζητήστε τα, πατήστε το «play» κα απολαύστε την πιο rock Πρωτοχρονιά της ζωής σας!

Ποιος είπε ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν προσφέρονται για rock ακούσματα; Το αντίθετο μάλιστα. Ακόμα και για εκείνους που δεν αρέσκονται στις ηλεκτρικές εκκενώσεις και στα δυνατά τύμπανα, οι παρακάτω διασκευές κλασικών χριστουγεννιάτικων κομματιών μπορούν να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» για τους rock ήχους…

Ξεφαντώστε ελεύθερα και... προσοχή να μη βρεθείτε αγκαλιά με το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο πάτωμα, την ώρα που παίζετε air guitar!

1. Trans Siberian Orchestra – «Carol of Bells»

To «Carol of the Bells», που συνέθεσε στις αρχές του 20ού αιώνα ο Ουκρανός συνθέτης Mykola Leontovych (τους αγγλικούς στίχους επιμελήθηκε αργότερα ο Peter J. Wilhousky) διασκευάζουν οι TSO. Πρόκειται για τη μπάντα συμφωνικού ροκ που δημιούργησαν τα μέλη των Savatage τη δεκαετία του ’90.

Ακούστε το εδώ

2. Queensrÿche - «White Christmas»

Το χριστουγεννιάτικο αυτό άσμα πρωτοτραγουδήθηκε το 1942 από τον Bing Crosby στην ταινία Holiday Inn. Ανήκει συνθετικά στο Ρωσο-Αμερικανό συνθέτη Irving Berlin και εδώ οι πρωτοπόροι του progressive metal των late 80s/early 90s δίνουν τη δική τους ενδιαφέρουσα version!

Ακούστε το εδώ

3. Alice Cooper - «Santa Claus is Coming to Town»

Το «Santa Claus is Coming to Town» ανήκει στους John Frederick Coots και Haven Gillespie και πρωτοερμηνεύτηκε στο ραδιοφωνικό show του Eddie Cantor τον Νοέμβριο του 1934. Εδώ το αναλαμβάνει ο επί 40 χρόνια βασιλιάς του horror rock, Alice Cooper.

Ακούστε το εδώ

4. Bruce Springsteen - «Santa Claus is Coming To Town»

Ο Αμερικάνος rock τροβαδούρος στη δική του εκδοχή για τον Άη Βασίλη που έρχεται στην πόλη μας…

Ακούστε το εδώ

5. Twisted Sister - «I'll Be Home For Christmas»

Ερμηνευμένο στα 1943 και πάλι από τον Bing Crosby, το συμπαθητικό αυτό χριστουγεννιάτικο τραγούδι δέχεται τις «περιποιήσεις» των Twisted Sister, που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να το χρησιμοποιήσουν σαν hard rock δυναμίτη.

Ακούστε το εδώ

6. Billy Idol – «Run Rudolph Run»

Το «Run Rudolph Run» το έκανε γνωστό, ερμηνεύοντάς το, ο μεγάλος Chuck Berry και είναι γραμμένο από τους Johnny Marks και Marvin Brodie. Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1958 και εδώ το ακούμε από τον μετα-punk «ήρωα» Billy Idol.

Ακούστε το εδώ

7. Jani Lane - «Have Yourself A Merry Little Christmas»

Το «Ηave Yourself a Merry Little Christmas» πρωτοτραγουδήθηκε από την Judy Garland στο μιούζικαλ του 1944 Meet Me in St. Louis, ενώ η εκτέλεσή του από το Frank Sinatra το 1948 είναι η πλέον γνωστή. Εδώ σε μία εκτέλεση από τον πρόωρα χαμένο Jani Lane, γνωστό από τη συμμετοχή του στο αμερικάνικο hard rock συγκρότημα των Warrant.

Ακούστε το εδώ

8. Nelson - «Jingle Bell Rock»

Το πρωτοτραγούδησε και το έκανε επιτυχία ο Bobby Helms, και από το 1957 που συνέβη αυτό, είναι από τα βασικά soundtrack των Χριστουγέννων, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Εδώ το ερμηνεύουν οι δίδυμοι rock/country ερμηνευτές Matthew και Gunnar Nelson.

Ακούστε το εδώ

9. Skid Row - «Jingle Bells»

Γραμμένο από τον James Lord Pierpont στα 1857, είναι ίσως το κλασικότερο των κλασικών τραγουδιών που συνοδεύουν τα στολισμένα έλατα. Εδώ τα επανασυνδεδεμένα «αγριόπαιδα» του hard rock των late 80s/early 90s Skid Row το φέρνουν ηχητικά στο σήμερα…

Ακούστε το εδώ

10. Rob Halford – «We Three Kings»

Γραμμένο μουσικά και στιχουργικά από τον Αιδεσιμότατο John Henry Hopkins Jr. στα 1863, εδώ παίρνει metal χρωματισμό από τον πλέον κατάλληλο για μια τέτοια μετάλλαξη: το Rob Halford, τραγουδιστή των Judas Priest. Η εκτέλεση είναι από το προσωπικό του album Winter Songs.

Ακούστε το εδώ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ