7 σημεία γνωριμίας με την κυτταρίτιδα και πώς την αντιμετωπίζουμε

kuttaritida2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Γνωρίστε τα βασικά χαρακτηριστικά της κυτταρίτιδας και έπειτα αντιμετωπίστε την επιλέγοντας ανάμεσα στις τέσσερις, επικρατέστερες μεθόδους.

  1. Την προκαλεί η ανομοιόμορφη κατανομή των λιποκυττάρων.
  2. Το πρόβλημα απειλεί κυρίως τις γυναίκες και συνήθως είναι κληρονομικό.
  3. Συχνά, οι περιοχές με κυταρρίτιδα εμφανίζουν και πόνο ειδικά κατά την έμμηνο ρύση.
  4. Όσο περισσότερο λίπος συγκεντρώνεται σε ένα σημείο, τόσο εντονότερη γίνεται η κυταρρίτιδα, ενώ ταυτόχρονα το σώμα χάνει το σφρίγος και την ελαστικότητά του.
  5. Στα σημεία με κυταρρίτιδα η κυκλοφορία δεν γίνεται ομαλά γεγονός που προκαλεί την συσσώρευση τοξινών.
  6. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο με το πέρασμα του χρόνου και δεν εξαρτάται από την ηλικία ή το σωματικό βάρος.
  7. Η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα, αντιθέτως, επιτείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα

Όλες οι λύσεις για το αιώνιο πρόβλημα

Τα όπλα της ιατρικής επιστήμης για την αντιμετώπιση του προβλήματος σήμερα, είναι τα παρακάτω:

  • Μικρολιποαναρρόφηση
  • Λιπόλυση
  • Ενδερμολογία
  • Μεσοθεραπεία

1. Μικρολιποαναρρόφηση

Η διαδικασία
Πρόκειται για λιποαναρρόφηση με ειδικές κάνουλες (βελόνες) που εισέρχονται μέσω του δέρματος στις περιοχές που παρουσιάζουν το πρόβλημα της κυταρρίτιδας και αφαιρούν από αυτές το περιττό λίπος, δίνοντας και πάλι στο σώμα τη φυσιολογική, υγιή του μορφή.

Πόσο ασφαλής είναι; 
Όταν πραγματοποιείται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό σε κλινική ή νοσοκομείο, πάντα με αναισθησιολόγο παρόντα, αν και γίνεται με τοπική αναισθησία, τότε πρόκειται για ασφαλή μέθοδο.

Είναι ανώδυνη;
Η αναισθησία εξασφαλίζει το ανώδυνο της διαδικασίας.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται και πότε πρέπει να αποφεύγεται;  
Είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες, ενώ δεν ενδείκνυται για άτομα με πολύ συσσωρευμένο τοπικό λίπος.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται και πότε γίνονται ορατά τα αποτελέσματα; 
Συνήθως μια συνεδρία είναι αρκετή!

Πόσο διαρκεί το τελικό αποτέλεσμα;
Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Μετά τη θεραπεία
Πιθανόν να υπάρχει οίδημα (πρήξιμο), εκχυμώσεις (μελανιές) και μια ελαφρά ενόχληση σαν κάψιμο. Όλα αυτά όμως υποχωρούν σε λίγες ημέρες σταδιακά.

2. Λιπόλυση με ενέσεις

Την ιδέα εμπνεύστηκε η δερματολόγος Dr. Rittes, δερματολόγος από το Sao Paulo της Βραζιλίας. Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η γιατρός χρησιμοποίησε την ουσία Ρhosphatidyecholine (PPT) με έναν πρωτοποριακό για την εποχή τρόπο. Έκανε δηλαδή έκχυση της ουσίας απευθείας στο σώμα, στα σημεία όπου ήταν συσσωρευμένο το τοπικό λίπος.  Η ουσία αυτή -το ενεργό συστατικό της οποίας αποτελεί μία φυσική σύνθεση προερχόμενη από τη σόγια και που παράγεται από το ίδιο το σώμα εξυπηρετώντας και διευκολύνοντας τον μεταβολισμό- εμφάνισε μια δράση άκρως αποτελεσματική για το τοπικό πάχος και κατά συνέπεια την κυτταρίτιδα. Η θεραπεία εξελίχθηκε περαιτέρω από τον αυστριακό Dr. Hasengschwadtner και σήμερα, έχει κατακτήσει την Ευρώπη. Στην χώρα μας, ο πρώτος γιατρός που εφήρμοσε την παραπάνω τεχνική είναι ο επιστημονικός διευθυντής της ΜΟΡΦΗΣ χειρουργός Σπύρος Ιωαννίδης, ο οποίος μας δίνει περισσότερες πληροφορίες.  

Τι είναι η θεραπεία
Πρόκειται για μια αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης του τοπικού λίπους όταν η δίαιτα και η άσκηση δεν αποδίδουν. Οι εν λόγω ενέσεις διαλύουν το λίπος και στη συνέχεια αυτό αποβάλλεται από το σώμα, μέσα από φυσιολογικές διαδικασίες (μεταβολισμός). Έτσι, δεν διαταράσσουν σε καμιά περίπτωση, τη φυσική λειτουργία του οργανισμού, παρά συνεργάζονται μαζί του. Το μεγάλο ατού των ενέσεων είναι ότι εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα σημεία, η δράση τους είναι απόλυτα στοχευμένη, άρα και πιο αποτελεσματική.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται
Σο πρόσωπο (σακούλες κάτω από τα βλέφαρα, διπλοσάγονο, παρειές) και στο σώμα (ψωμάκια στο εξωτερικό και εσωτερικό των μηρών, αλλά και στους ώμους, μέση, γλουτοί, περιφέρεια, βραχίονες, γόνατα, πλάτη και φυσικά στους μηρούς, όπου εντοπίζεται η κυτταρίτιδα).

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται
Ο αριθμός τους ποικίλει και εξαρτάται από ατομικούς παράγοντες. Σε γενικές γραμμές πάντως, απαιτούνται 2-4 συνεδρίες σε διάστημα 6-8 εβδομάδων.

3. Endermologie

Η διαδικασία
Στην περίπτωση αυτή, για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας χρησιμοποιείται μια συσκευή που θεωρείται άκρως ασφαλής αφού φέρει την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. Μέσω ενός μικροϋπολογιστή, αυτή η συσκευή βάζει σε λειτουργία δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενους κυλίνδρους που προκαλούν ελεγχόμενη συμπίεση στις υπό βελτίωση περιοχές.

Τα αποτελέσματα
Μέσω της κίνησής τους, οι κύλινδροι αυξάνουν την κυκλοφορία και την λεμφική δραστηριότητα στις περιοχές όπου εφαρμόζονται. Έτσι, οξυγονώνονται τα λιποκύτταρα και τόσο τα περιττά υγρά του σώματος όσο και οι τοξίνες, αποβάλλονται από το σώμα. Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, η μέθοδος αυτή έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί τη λειτουργία του πολύτιμου κολλαγόνου και της ελαστίνης, που σημαίνει ότι το δέρμα τονώνεται, γίνεται πιο σφικτό, πιο λείο και το σχήμα του αποκτά τη νέα, βελτιωμένη του μορφή.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται
Και σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός δεν μπορεί να αποφασιστεί, αν προηγουμένως δεν συνεκτιμηθούν διάφοροι ατομικοί παράγοντες που σχετίζονται με την έκταση και το είδος του προβλήματος, αλλά και με την γενικότερη κατάσταση της ενδιαφερόμενης. Ωστόσο, η  εικόνα του σώματος είναι εμφανώς πιο βελτιωμένη, από την πρώτη κιόλας συνεδρία και τα αποτελέσματα γίνονται ακόμη πιο θεαματικά γύρω στην έβδομη θεραπεία.

4. Μεσεθεραπεία με καφεΐνη

Τι είναι η θεραπεία
Η μεσοθεραπεία για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας εφαρμόζεται πολλά χρόνια στο εξωτερικό και τελευταία χρησιμοποιείται και στην χώρα μας. Θεωρείται αρκετά αποτελεσματική μέθοδος. Τα αποτελέσματά της είναι ακόμη καλύτερα όταν πραγματοποιείται συνδυαστικά με άλλες μεθόδους αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας όπως είναι το Endermologie. Πρόκειται λοιπόν για μια μη επεμβατική μέθοδο με ενέσεις που περιέχουν πολυβιταμινούχα σκευάσματα και τα οποία εκχύονται στο δέρμα μέσω μικροσκοπικών βελόνων.

Τα νεώτερα
 Οι τελευταίες έρευνες στο τομέα της μεσοθεραπείας φανέρωσαν την αποτελεσματική δράση της καφεΐνης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η μεσοθεραπεία με την ειδικά επεξεργασμένη καφείνή ενυδατώνει, συσφίγγει, τονώνει και αναπλάθει το δέρμα, δίνοντάς του μια πιο νεανική όψη. Επιπλέον, βελτιώνει την μικροκυκλοφορία, την οξυγόνωση των κυττάρων και την αποβολή των τοξινών. Το μεγαλύτερη πλεονέκτημα της συγκεκριμένης ουσίας είναι ότι η δράση της στο δέρμα είναι άμεση, γι’ αυτό και θεωρείται ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος κατά της κυτταρίτιδας.

Η δράση των ενέσεων
Οι ενέσεις μεσοθεραπείας προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν αισθητικά προβλήματα, όπως η δερματική χαλάρωση, η γήρανση του δέρματος και φυσικά η κυτταρίτιδα.

Ποια είναι η διαδικασία
Η εφαρμογή πραγματοποιείται στις περιοχές που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα και γίνεται με την έκχυση στο μεσαίο στρώμα του δέρματος πολυβιταμινούχων σκευασμάτων, με μικρές και λεπτές βελόνες, ώστε τα συστατικά να εισχωρούν καλύτερα μέσα στο δέρμα και να τα αποτελέσματα να είναι άμεσα ορατά.   

Πόσο διαρκεί η θεραπεία
Η θεραπεία που είναι απολύτως ανώδυνη, πραγματοποιείται συνήθως ένας αριθμός 4-6 συνεδριών, ανάμεσα σε διάστημα 1 έως 2 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα της μεσοθεραπείας φαίνονται ήδη από την δεύτερη συνεδρία και η κυκλοφορία αποκαθίσταται ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα κύτταρα, που συμπιέζονται και παρουσιάζουν την όψη «φλοιού πορτοκαλιού».   ΟΙ πολύτιμες ουσίες που εισέρχονται στο σώμα συσφίγγουν το δέρμα, βελτιώνουν την κυκλοφορία και βοηθούν τον οργανισμό να απομακρύνει τα λιποκύτταρα και τις τοξίνες.

Μια γυναίκα αφού έχει ολοκληρώσει έναν αριθμό συνεδριών, μπορεί 6 μήνες μετά να επαναλάβει μερικές συνεδρίες για διατήρηση του αποτελέσματος. Συνήθως συστήνονται 3 επαναληπτικές εφαρμογές (1 ανά εβδομάδα).

Τι πρέπει να προσέξετε
Ενδιάμεσα στις θεραπείες αυτό που χρειάζεται να προσέξει μια γυναίκα είναι να κάνει δροσερά ντους, δηλαδή το νερό να μην είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. 

Υπάρχουν παρενέργειες;
Μετά την εφαρμογή της μεσοθεραπείας εμφανίζονται συνήθως κάποιες ελαφρές μελανιές στα σημεία που έχει γίνει η εφαρμογή, οι οποίες όμως υποχωρούν σταδιακά.

Η μεσοθεραπεία αντενδεικνύεται σε περιπτώσεις που υπάρχει υπερευαισθησία στην καφεΐνη για αυτό και πρέπει πάντα να γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό που θα συνεκτιμήσει όλους τους ατομικούς παράγοντες προτού προχωρήσει στο διαταύτα της θεραπείας.