Δράμα: απαράμιλλη φυσική ομορφιά με θέα το Φαλακρό

drama-aparamilli-fusiki-omorfia-me-thea-to-falakro

Φωτογραφία: http://www.dimos-dramas.gr

ΤΡΙΤΗ, 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Η ακριτική Δράμα αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χειμερινούς προορισμούς της χώρας, με απαράμιλλο φυσικό κάλλος και ιστορία που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στην περιοχή.

Πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού της ανατολικής Μακεδονίας, η Δράμα ( http://bit.ly/ssuraI ) είναι μια πόλη με μακραίωνη ιστορία, καθώς η περιοχή της κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους.

Kάτω από τις κορυφές του Φαλακρού, την εικόνα της πόλης συνθέτουν τρεχούμενα νερά και πηγές, πανύψηλα δέντρα, ήρεμοι ρυθμοί ζωής στις γειτονιές και στα πάρκα, αλλά και φιλόξενοι και ευχάριστοι άνθρωποι.

Η Δράμα γνώρισε έντονους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στον 20ό αιώνα και οι αλλαγές στη φυσιογνωμία και στην αρχιτεκτονική της ήταν ραγδαίες, ανταποκρινόμενες στις ανάγκες των πολυάριθμων κατοίκων. Πολλές συνοικίες στο ιστορικό της κέντρο απέκτησαν νέο «χρώμα», δημιουργήθηκαν άλλες στην περιφέρεια, καθώς επίσης ορισμένα τμήματα της πόλης διατηρήθηκαν στο χρόνο και στις αλλαγές, φέρνοντας μαζί τους εικόνες άλλων εποχών. Νεοκλασικά σπίτια συνυπάρχουν με τους τούρκικους μαχαλάδες, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη σύνθεση.

Σήμερα η Δράμα αριθμεί γύρω στους 43.000 κατοίκους και αποτελεί μια πόλη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κάτοικο και τον επισκέπτη της, αλλά και αφετηρία για εξορμήσεις στην ύπαιθρο.

Οι ομορφιές της πόλης

Σήμα κατατεθέν και στολίδι της Δράμας αποτελεί το πάρκο 60 περίπου στρεμμάτων -γνωστό στους περισσότερους και σαν νησάκι- με τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, που σφράγισε διαχρονικά την ταυτότητα της πόλης και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης και χώρο αναψυχής. Εκεί θα δείτε παραδοσιακούς νερόμυλους και πολυώροφες καπναποθήκες του μεσοπολέμου, παιδικές χαρές και αναψυκτήρια. Ανάμεσα στους νερόμυλους, στη νότια πλευρά, ξεχωρίζει «ο μύλος των Ζώνκε», παλιός μουσουλμανικός μύλος, ενώ στη βόρεια πλευρά του πάρκου σώζεται η πολυώροφη καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Έρμαν Σπήρερ από το 1925, για να θυμίζει τη χρυσή εποχή της πόλης με τους εκατοντάδες εργάτες στα «σαλόνια» των καπνομάγαζων να επεξεργάζονται καπνό εξαιρετικής ποιότητας. Λίγα μέτρα πιο κάτω θα συναντήσετε τον δημοτικό κήπο ένα μεγάλο πάρκο ιδανικό για ποδήλατο, με σιντριβάνια, παιδικές χαρές και γήπεδα ποδοσφαίρου, αλλά και μια μικρή λίμνη με πάπιες, περιστέρια και αλλά πουλιά.

Κοντά στο πάρκο, το αρχαιολογικό μουσείο της Δράμας καλύπτει χρονολογικά την ανθρώπινη παρουσία στο νομό από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (50.000 χρόνια από σήμερα), ενώ στις αίθουσες του εκκλησιαστικού μουσείου, φιλοξενούνται εκκλησιαστικοί θησαυροί ανεκτίμητης πνευματικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Φωτογραφία: http://www.dimos-dramas.gr

Ζωντανό σημείο της πόλης είναι και η πλατεία Ελευθερίας, με το εμπορικό κέντρο της Δράμας να απλώνεται περιμετρικά της. Στην περιοχή που αποτελεί το ιστορικό κέντρο της Δράμας και την παλιά χριστιανική συνοικία, ανάμεσα σε σύγχρονες και αστικές κατοικίες του μεσοπολέμου, σώζονται τμήματα έξι πύργων από τα βυζαντινά τείχη που κάλυπταν έκταση 40 στρεμμάτων.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης που κτίστηκε από Γάλλους μηχανικούς το 1875, μπορείτε να δείτε ακόμη τους παλιούς συρμούς που μετέφεραν επιβάτες και εμπορεύματα από και προς τη Δράμα.

Βόρεια της Δράμας, βρίσκεται ο λόφος του Κορύλοβου (η νότια απόληξη του Φαλακρού Όρους) που αποτελεί ακόμη ένα σημείο αναφοράς για την πόλη και προσφέρει εντυπωσιακή θέα. Μέσα στο πευκοδάσος του, οι κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν βόλτες και άθληση.

Εκδηλώσεις και γιορτές

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας ( www.dramafilmfestival.gr ), κάθε Σεπτέμβριο, έχει εξελιχθεί σε πολιτιστικό θεσμό εθνικής και διεθνούς εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες καλλιτέχνες να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν το έργο τους.

Ξεχωριστή μέρα για την πόλη είναι και η 3η Δεκεμβρίου, παραμονή του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου της πόλης, κατά την οποία οι κάτοικοι τοποθετούν αυτοσχέδια καραβάκια με αναμμένα κεριά στο χώρο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, δημιουργώντας μέσα στη νύχτα μία μαγευτική ατμόσφαιρα. Ακολουθούν οι εορτασμοί των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στη χριστουγεννιάτικη Ονειρούπολη που δημιουργείται στο κέντρο της πόλης, με το παγοδρόμιο και το καρουζέλ, αλλά και τρενάκι που κάνει το γύρο του.

Άλλες εκδηλώσεις στο Νομό Δράμας, είναι οι ιπποδρομίες στο Δοξάτο, στις 2 Μαΐου, ο αγώνας ποδηλάτου βουνού στο Μενοίκιο, και η Ανθοκομική Έκθεση Δράμας, επίσης το Μάιο, το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ξηροποτάμου και οι μουσικές και θεατρικές παραστάσεις στο Πέτρινο Θέατρο στο Φαράγγι Πετρούσας τον Αύγουστο. Επίσης, αρκετά είναι και τα δρώμενα την περίοδο της Αποκριάς.

Φωτογραφία: http://www.drama.gr

Τέλος, ιδιαίτερο γεγονός αποτελεί και η γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς συνδέεται με τα Αναστενάρια. Στη Μαυρολεύκη στις 21, στις 22 και στις 23 Μαΐου πραγματοποιούνται τριήμερες εκδηλώσεις της αναβίωσης του εθίμου στο ξωκλήσι των Αγίων που υπάρχει στο χωριό. Οι αναστενάρηδες θυσιάζουν ζώα για το καλό όλων των κατοίκων και στη συνέχεια χορεύουν επάνω σε αναμμένα κάρβουνα, χωρίς να δείχνουν πόνο. Πιστεύουν μάλιστα ότι τη στιγμή αυτή διώχνουν κάθε αρρώστια και κακοδαιμονία.

Ομορφιές εκτός πόλης

Μία επίσκεψη στην περιοχή, με ορμητήριο την πόλη θα σας προσφέρει δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες (πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, παρατήρηση πουλιών κ.ά.), αλλά και για χαλάρωση κοντά στη φύση, σε μοναδικά δάση άγριας βλάστησης, σε βιότοπους, σπήλαια και φαράγγια, όπως το δάσος Φρακτού, το σπήλαιο πηγών Αγγίτη, το δάσος της Ελατιάς, όμορφα παραδοσιακά χωριά κ.ά.

Στην περιοχή του ποταμού Νέστου, ενός από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, το τοπίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, με πλούσια δάση και σπάνιους υδροβιότοπους, αλλά και ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς απαράμιλλης ομορφιάς, όπως το φαράγγι και το Δέλτα του Νέστου και η λίμνη της Βιστωνίδας ( www.fd-nestosvistonis.gr/site ).

Φωτογραφία: http://www.drama.gr

Χειμερινός τουρισμός

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ( www.falakro.gr ) βρίσκεται σε απόσταση 46 χιλιομέτρων από την πόλη, σε υψόμετρο από 1615 έως 2.232 μέτρα και είναι το βορειότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας με τη μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας καθώς η γεωγραφική του θέση εξασφαλίζει άφθονο χιόνι όλο το χειμώνα. Είναι ένα από τα αρτιότερα της Ελλάδας με 21 πίστες, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας συνολικού μήκους 17 χλμ με μήκη που ποικίλουν από 230μ μέχρι 1500μ. αλλά και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων.

Στο όρος Φαλακρό μπορείτε επίσης να επιδοθείτε και σε άλλες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, ορειβατικό σκι και ποδήλατο βουνού.

Πώς θα πάτε:

Φωτογραφία: http://www.drama.gr

Η Δράμα απέχει 684 χλμ. από την Αθήνα και 170 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, μέσω της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται 37 χλμ. από τη πόλη της Καβάλας και 72 χλμ. από την πόλη των Σερρών.

Πού θα μείνετε:

Για τη διαμονή σας στην περιοχή επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: www.dimos-dramas.gr/portal/page/portal/dimosdramas/tourismos/diamoni και www.drama.gr/tourismos2.php?do=hotels .

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δράμα και τη γύρω περιοχή, μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες: www.dimos-dramas.gr και www.drama.gr .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]