Τα must ενός ταξιδιού στα Ιωάννινα

limni-ioanninon
ΤΡΙΤΗ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Περίπου 65 χιλιάδες κάτοικοι χαίρονται τις ομορφιές της πόλης των Ιωαννίνων καθημερινά. Γιατί όχι κι εμείς οι υπόλοιποι;

Ως πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου, τα Γιάννενα δεν θα μπορούσαν να μην είναι μια ζωντανή πόλη. Το σύγχρονο πρόσωπό της της δίνει ρυθμό, ενώ η μεγάλη ιστορία της γίνεται εμφανής μέσα από διάφορες γωνιές της και πολιτιστικές παραδόσεις. Και οι δύο πλευρές της εναρμονίζονται μέσα σε ένα περιβάλλον που από τη μία είναι αστικό, από την άλλη πάει χέρι-χέρι με τη φύση κι ο επισκέπτης, δεν μπορεί παρά να ερωτευτεί αυτή την όμορφη ελληνική πόλη και να της αφιερώσει χρόνο για εξερεύνηση. Αν βρεθείτε σε γιαννιώτικα χώματα, διαβάστε τι να δείτε οπωσδήποτε.

Κάστρο Ιωαννίνων
Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, που την εποχή του Αλή Πασά ήταν το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο της χώρας. Αποτελεί μια ζωντανή καστροπολιτεία που χωρίζεται σε 4 τμήματα, την ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί, την ακρόπολη με το Ιτς Καλέ, τον εξωτερικό περίβολο και την παλιά πόλη. Το Ιτς Καλέ περιλαμβάνει το Βυζαντινό Μουσείο, το Φετιχέ Τζαμί, τον πύργο Βοημούνδου και τον τάφο του Αλή Πασά, ενώ μέσα στο κάστρο θα συναντήσετε το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο στο τζαμί του Ασλάν Πασά, το Σουφαρί Σεράι, στο οποίο στεγαζόταν η Σχολή Ιππικού, το Μουσείο Φώτη Ραπακούση με όπλα και ξίφη και άλλα σημαντικά μνημεία. Αν τα μουσεία δεν σας συγκινούν, μπορείτε απλώς να «ρουφήξετε» την ιστορική ατμόσφαιρά του περπατώντας στα λιθόστρωτα σοκάκια του κι απολαμβάνοντας το ταξίδι στο χρόνο που προσφέρει.

Αρχαιολογικό Μουσείο
Με αρχαιολογικά ευρήματα από 4 νομούς της Ηπείρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σας, προκειμένου να γνωρίσετε καλύτερα τις ρίζες αυτού του τόπου. Βρίσκεται στην πλατεία Λιθαρίτσια και μετά την ανακαίνισή του έχει ποιοτική εργονομική διάταξη εκθεμάτων από ολόκληρη την Ήπειρο, από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους υστερορωμαϊκούς χρόνους. Από χάλκινα σκεύη, μέχρι νομίσματα ηπειρωτικών και άλλων πόλεων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο σίγουρα θα παρασυρθείτε, ειδικά όταν βρεθείτε μπροστά στο αρχαιότερο έκθεμα του μουσείου, ένα χειροπέλεκυ Αχελαίας τεχνολογίας που χρονολογείται στο 200.000 π.Χ.

Σπήλαιο Περάματος
Στο γραφικό χωριό Πέραμα, σε απόσταση 4 μόλις χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, το σπήλαιο Περάματος είναι οπωσδήποτε μια από τις στάσεις που πρέπει να κάνετε σε ένα ταξίδι στα Γιάννενα. Το σπήλαιο βρίσκεται εδώ και 1,5 εκατομμύριο χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκόριτσα, αλλά ανακαλύφθηκε μόλις το 1940 από τους κατοίκους του χωριού. Αν το επισκεφτείτε, θα καταλάβετε γιατί συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα σπήλαια του κόσμου, με μια μεγάλη ποικιλία σταλακτιτών και σταλαγμιτών, πολλές αίθουσες, απολιθωμένα οστά και δόντια, πλήθος χρωμάτων και σχηματισμών και πλούσιο διάκοσμο που αφήνει τους πάντες με ανοιχτό το στόμα.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων
Το μουσείο με τα κέρινα ομοιώματα είναι ξακουστό και θα το βρείτε στην περιοχή Μπιζάνι, 12 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Μέσω των κέρινων ομοιωμάτων που δημιούργησε ο Παύλος Βρέλλης σε φυσικό μέγεθος, θα μπορέσετε να κάνετε ένα ταξίδι στην ελληνική ιστορία, μέσα από σημαντικές μορφές και γεγονότα, όπως το Κρυφό Σχολειό, τους Κλέφτες και τους Αρματωλούς, τη σφαγή του Αλή Πασά στο νησί των Ιωαννίνων και πολλά άλλα που θα σας συγκλονίσουν.

Nησάκι της λίμνης Παμβώτιδας
Από το Μώλο στα Γιάννενα φεύγουν συνεχώς καραβάκια, χειμώνα-καλοκαίρι, για να πάνε τον κόσμο στο νησάκι που βρίσκεται στη λίμνη Παμβώτιδα κι αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους επισκέπτες. Ο λόγος είναι το καταπράσινο τοπίο του, ο γραφικότατος οικισμός του, τα παραδοσιακά σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια του, τα 7 μοναστήρια και, φυσικά, το Μουσείο Αλή Πασά, το οποίο είναι ένα από τα σπίτια του, στο οποίο σκοτώθηκε. Κι αφού τελειώσετε με τον γύρο του νησιού, οι τοπικοί μεζέδες, ανάμεσα στους οποίους θα βρείτε… βατραχοπόδαρα και χέλια, σας περιμένουν!