Έφυγε από τη ζωή η διάσημη αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ

zaha-hadid
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Η διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας που επαναπροσδιόρισε με τα έργα της το χώρο της αρχιτεκτονικής και του urban design πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 65 ετών.

Δυσάρεστη μέρα η σημερινή για τον κόσμο της αρχιτεκτονικής αφού έφυγε από τη ζωή μια σπουδαία εκπρόσωπός της. Η Ζάχα Χαντίντ πέθανε σήμερα (31 Μαρτίου) από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο του Μαϊάμι όπου έκανε θεραπεία για τη βροχίτιδα από την οποία έπασχε το τελευταίο διάστημα.

Η εμβληματική Iρακινοβρετανή αρχιτέκτονας έγινε διάσημη για τα πρωτοποριακά αφαιρετικά κτίριά της που κοσμούσαν διάφορα μέρη του κόσμου. Χαρακτηριστικά παραδείγαματα η όπερα του Ντουμπάι, το πολιτιστικό κέντρο Χαϊντάρ Αλίγιεφ στο Μπακού, το κέντρο της BMW, το Olympics Aquatics Center στο Λονδίνο, το αεροδρόμιο του Πεκίνου και το Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης Ρόζενταλ

Το Olympics Aquatics Center στο Λονδίνο

Εκτός από το τεράστιο αρχιτεκτονικό της έργο, η Χαντίντ υπήρξε σπουδαία θεωρητικός και ακαδημαϊκός, με ενδελεχή έρευνα όχι μόνο στην αρχιτεκτονική, αλλά και το design και το αστικό τοπίο εν γένει. Με μια καριέρα 30 ετών, η Χαντίντ εκσυγχρόνισε το χώρο της αρχιτεκτονικής, καθώς δε σταμάτησε να πειραματίζεται κατασκευάζοντας δυναμικά και καινοτόμα έργα που καταπλήσσουν τόσο εικαστικά όσο και λειτουργικά.

Το αεροδρόμιο του Πεκίνου

Η Ζάχα Χαντίντ ήταν η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε το 2004 με το βραβείο Pritzker, τη σημαντικότερη αρχιτεκτονική διάκριση, αλλά και το RIBA Royal Gold Medal 2016. Το βραβείο RIBA αποτελεί μεγάλη καταξίωση καθώς προσφέρεται κάθε φορά με τη συναίνεση της Βασίλισσας της Αγγλίας σε άτομα που έχου συμβάλλει «άμεσα ή έμμεσα στην πρόοδο της αρχιτεκτονικής», όπως ο Frank Lloyd Wright (1941), ο Frank Gehry (2000) και ο Le Corbusier (1953). Αν και συχνά της απέδιδαν χαρακτηρισμούς όπως δύστροπη και ανταγωνιστική, η Χαντίντ κατάφερε μέσα από σκληρή δουλειά και πολύχρονη μελέτη να φτάσει στην κορυφή της αρχιτεκτονικής, ένα χώρο κατά βάση ανδροκρατούμενο.

Το πολιτιστικό κέντρο Χαϊντάρ Αλίγιεφ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν

Λίγα λόγια για τη Ζάχα Χαντίντ
Η Ζάχα Χαντίντ γεννήθηκε το 1950 στη Βαγδάτη. Πτυχιούχος Μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, γρήγορα μεταπήδησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της, συνεργάστηκε με τους μέντορές της -μεταξύ αυτών ο Έλληνας Ηλίας Ζέγγελης- στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA - Office for Metropolitan Architecture), στο οποίο έγινε συνέταιρος το 1977.Τρία χρόνια αργότερα, άνοιξε το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο στο Λονδίνο ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν έγινε διδάκτωρ στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου, εκεί από όπου ξεκίνησε. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Pritzker ενώ δυο χρόνια μετά έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο RIBA. Η Ζάχα Χαντίντ ήταν κεντρική φιγούρα της σχολής αποδόμησης (deconstruction).