HPV τεστ και τα καλά νέα για τον ιό των κονδυλωμάτων

hpv
ΤΡΙΤΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της γυναίκας, η Roche βρίσκεται και φέτος στο πλευρό των γυναικών με την καμπάνια "for Her". Μαζί της μαθαίνουμε για το τεστ HPV αλλά και τα ελπιδοφόρα νέα της επιστημονικής κοινότητας για το θέμα.

Το HPV τεστ: σε τι διαφέρει από το τεστ ΠΑΠ; 

Το HPV τεστ, γνωστό και ως HPV DNA test, είναι ένα ευαίσθητο και εντικειμενικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει απευθείας το DNA 14 τύπων υψηλού κινδύνου του ιού, ενώ διαχωρίζει επιπλέον τους πιο επικίνδυνους τύπους 16 και 18 του ιού HPV.  Μπορεί να προσδιορίσει έτισ τις γυναίκες εκείνες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τραχήλου της μήτρας, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν έγκαιρης αντιμετώπισης. Το τεστ ΠΑΠ ανιχνεύει τις αλλοιώσεις σε κυτταρικό επίπεδο, που έχει ήδη προκαλέσει η λοίμωξη από τον ιό. 

Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται το HPV test;

Το HPV test μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μεμονωμένα είτε ταυτόχρονα με το τεστ ΠΑΠ για την αποτελεσματική πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Ο γυναικολόγος θα σας ενημερώσει για το συγκεκριμένο τεστ καθώς και για τη συχνότητα με την οποία πρέπει να διενεργείται. Αρκετές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Αυστραλία έχουν υιοθετήσει το HPV test ως έλεγχο "πρώτης γραμμής" στα εθνικά προγράμματα ελέγχου καρκίνου τραχήλου της μήτρας ενώ το HPV test έχει ήδη ενταχθεί και στα εθνικά προγράμματα της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Ισπανίας, της Μ. Βρετανίας και άλλων χωρών. 

Τα καλά νέα

-Η πλειονότητα των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού σε πρώιμο στάδιο, επιβιώνουν πλέον της πενταετίας. 

γνώση είναι το πρώτο βήμα. Κάθε γυναίκα μπορεί να βάλει στην καθημερινότητά της τον τακτικό προληπτικό έλεγχο που μπορεί να της σώσει τη ζωή. 

-Ο ιός ανιχνεύεται στο 99% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. 

-Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί μια αποδεδειγμένη μέθοδο για την εύρεση προ-καρκινικών μορφών, προτούν εξελιχθούν σε καρκίνο. 

-Το τεστ Παπανικολάου σε συνδυασμό με το HPV τεστ προτείνονται για τον μαζικό πληθυσμιακό έλεγχο. 

-Η αποφυγή δημιουργίας προ-καρκινικών μορφών πραγματοποιείται μέσω του εμβολιασμού ενάντια στον ιό HPV. 

διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο βελτιώνει κατά πολύ τις πιθανότητες πενταετούς επιβίωσης. 

-Μικρές αλλαγές, τεράστιο όφελος: ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο συνδέονται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής όπως το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, την ανεπαρκή ή/και μη ισορροπημένη διατροφή, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με μελέτες, το 20% των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε κακές διατροφικές επιλογές, ανθυγιεινό τρόπο ζωής όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση οικοπνεύματος και η έλλειψη άσκησης. Τα καλά νέα είναι ότι η αλλαγή της διατροφικής μας συμπεριφοράς μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βελτιώσει την πρόληψη κατά πολλών μορφών καρκίνου καθώς και η διατήρηση της φυσικής κατάστασης και του φυσιολογικού βάρους. 

-Οι γυναίκες με αρνητικό αποτέλεσμα για υψηλού κινδύνου τύπους του HPV, δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν, καθώς οι πιθανότητες να νοσήσουν είναι σχεδόν μηδενικές. 

Δείτε περισσότερα: www.HPVtest.gr