5 λόγοι για να συνεχίσετε να επισκέπτεστε το Βέλγιο

brukselles
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες σίγουρα έχουν «παγώσει» πολλούς απέναντι σε ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα του Βελγίου, ενώ τα τρομοκρατικά χτυπήματα γενικότερα δημιουργούν την αίσθηση ότι η πιο ασφαλής τακτική είναι να κάτσουμε στο σπίτι μας. Ενάντια σε αυτή τη νοοτροπία, σας δίνουμε 5 λόγους για να βάλετε ξανά το Βέλγιο στους επόμενους προορισμούς σας και να μην αφήσετε τα ταξίδια πίσω σας από φόβο.

Το Μεγάλο Παλάτι στις Βρυξέλλες

Πρόκειται για ένα θαύμα αρχιτεκτονικής που πρέπει να δείτε μια φορά στη ζωή σας. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, μπροστά στο πάρκο των Βρυξελλών και την πλατεία Paleizenplein, είναι το επίσημο παλάτι του βασιλιά του Βελγίου και η ιστορία του είναι μεγάλη. Το 1695 το πυροβολικό του Λουδοβίκου XIV γκρέμισε το μεγαλύτερο μέρος του κάστρου, που η ιστορία του ξεκινάει από τον 11ο αιώνα, πριν ακόμη γίνει παλάτι. Αργότερα, πήρε την τελική του μορφή μετά την ανακαίνιση του 1900. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως ως βασιλικά γραφεία και χώρος υποδοχής ξένων αρχηγών.

Οι πανέμορφες πόλεις του

Το Βέλγιο είναι γεμάτο μικρές πόλεις όπως οι Βρυξέλλες, η Μπριζ (φωτό), η Αμβέρσα, η Γάνδη, τις οποίες μπορείτε να περπατήσετε και να θαυμάσετε, γνωρίζοντας ακόμη καλύτερα τη χώρα. Η παραμυθένια Μπριζ με τα λιθόστρωτα δρομάκια και το μεσαιωνικό της χαρακτήρα θα σας μαγέψει, οι Βρυξέλλες θα σας εξιτάρουν με τις αντιθέσεις και αντιφάσεις τους, η Αμβέρσα θα σας... «τυφλώσει» με τα διαμάντια της, καθώς πάνω από το 70% του συνόλου των διαμαντιών διακινούνται εκεί και η Γάνδη, ως μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Βελγίου, θα σας πάει ταξίδι στο χρόνο.

Τα… αστεράτα εστιατόριά του

Εδώ και μερικά χρόνια οι Γάλλοι εκνευρίζονται όταν ακούν ότι μπορεί να φάει κάποιος καλύτερα στο Βέλγιο απ’ ό,τι στη Γαλλία. Το εστιατόριο Hof Van Cleve του Peter Goossen με 3 αστέρια Michelin, στο Kruishoutem, κοντά στο Kortrijk, κέρδισε τον τίτλο του «καλύτερου εστιατορίου του κόσμου» από το WBPstars.com, οπότε σίγουρα δεν θα σας λείψει το καλό φαγητό. Με λίγο ψάξιμο και φροντίζοντας να κλείσετε τραπέζι εγκαίρως, θα καταφέρετε να φάτε βέλγικη –κι όχι μόνο- κουζίνα στα καλύτερά της. Προσθέστε μέσα σε όλα τη βέλγικη σοκολάτα και τη βέλγικη μπίρα και είστε καλυμμένοι και από γλυκό και από ποτό, στις καλύτερες εκδόσεις τους.

Η αρ νουβό αρχιτεκτονική του

Ο βαρώνος Βικτόρ Ορτά θεωρείται ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας του ρυθμού αρ νουβό στο Βέλγιο και είναι αυτός που δημιούργησε το πρώτο αρ νουβό κτίριο το 1893 στις Βρυξέλλες, όπου έκανε… θραύση. Πολλά θρυλικά παραδείγματα της αρχιτεκτονικής έχουν σωθεί μέχρι σήμερα, με πρώτο και καλύτερο το Μουσείο Ορτά, το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του αρχιτέκτονα και στεγάζεται στο πρώην σπίτι και ατελιέ του.

Οι εξαιρετικές συλλογές τέχνης του

Με κορυφαία ονόματα στην ιστορία της τέχνης, όπως Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, the Brueghels, Rubens, Jordaens, Van Dyck, Magritte, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το Βέλγιο «κρύβει» μερικές από τις καλύτερες γκαλερί. Ανάμεσά τους, στις Βρυξέλλες θα βρείτε το Musée Royaux des Beaux-Arts και στη Γάνδη το Museum voor Schone Kunsten, ενώ το μικρό Groeningemuseum στη Μπριζ είναι επίσης εντυπωσιακά ενδιαφέρον.