Η Σίφνος, εκτός από ωραίες παραλίες, έχει και οικολογική συνείδηση

sifnos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Στη Σίφνο θα βρείτε γραφικά χωριά, ωραίες παραλίες, καλό φαγητό και νυχτερινή διασκέδαση. Αυτό που δεν θα βρείτε πλέον είναι πλαστικές σακούλες, αφού σιγά-σιγά… καταργούνται στο νησί.

«Όχι» στην πλαστική σακούλα λέει και η Σίφνος, μετά την Αλόννησο, αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου (Sifnos Island Cooperative), στο πλαίσιο της συνεχούς δραστηριότητάς της για την πράσινη ανάπτυξη του νησιού, με την Υποστήριξη του Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων της Σίφνου και του Δήμου Σίφνου, ξεκίνησε από τις 15 Απριλίου την εφαρμογή της Οδηγίας 2015/720. Tα καταστήματα λιανικής πώλησης του νησιού στηρίζουν τη δράση παρέχοντας αντικίνητρα με την υιοθέτηση χρέωσης 0,10 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015 με τη διάθεση σε πολύ χαμηλό κόστος 3 μεγεθών πάνινης τσάντας πολλαπλών χρήσεων που παράγεται στο νησί. Η εκστρατεία γνώρισε μεγάλη απήχηση, καθώς περισσότερες από 2.400 πάνινες τσάντες διατέθηκαν μέσα στις πρώτες 40 ημέρες.

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για την αειφόρο πράσινη ανάπτυξη τη Σίφνου, η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου συνεχίζει την εκστρατεία για τη μείωση της πλαστικής σακούλας με τη δράση «Κάν’το όπως ένας Σιφνιός». Στο πλαίσιο της εκστρατείας μάλιστα, πρόκειται να ενημερωθούν οι μαθητές των σχολείων της Σίφνου με επισκέψεις των μελών της Συνεταιριστικής Εταιρείας και τη διανομή 440 πάνινων τσαντών που παράγονται στο νησί, ενώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί εκδήλωση την 20η Μαρτίου, Ημέρα της Γης, όπου 377 μαθητές παρουσίασαν ζωγραφισμένες τις υφασμάτινες τσάντες που τους χαρίστηκαν, βίντεο που έφτιαξαν για το περιβάλλον, κουκλοθέατρο, καθώς και δικά τους τραγούδια με θέμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις πλαστικές σακούλες. Ακόμη, πραγματοποιείται επικοινωνία με τα σημεία λιανικής πώλησης της Σίφνου για την υποστήριξη της δράσης και παράλληλη διάθεση των πάνινων τσαντών που διατίθενται από τη Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου στα συνεργαζόμενα σημεία και οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού ενημερώνονται συνεχώς με υλικό που διατίθεται στα καταστήματα του νησιού.

Η εκστρατεία για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας αποτυπώνει τη μακρά παράδοση της Σίφνου στη νοικοκυροσύνη, την καθαριότητα και την ουσιαστική και διαρκή φροντίδα των κατοίκων της για την προστασία του περιβάλλοντος και την υψηλή ποιότητας ζωής στο νησί.