Ακμή στην πλάτη, η επίμονη

akmi-stin-plati1
ΤΡΙΤΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Μικροσκοπικά top και εξώπλατα φορέματα παραμένουν κρυμμένα στο βάθος της ντουλάπας, ακόμα και σε μέρες καύσωνα; Αν τα αντιαισθητικά σπυράκια στους ώμους και την πλάτη σάς δυσκολεύουν τη ζωή, μάθετε πώς θα τα αντιμετωπίσετε.

Η ακμή στην πλάτη ή backne (back+acne), όπως την αποκαλούν τελευταία, δεν απασχολεί μόνο τον κόσμο των εφήβων. Τελευταία παρατηρείται ραγδαία αύξηση του φαινομένου και σε ενήλικες, άντρες και γυναίκες. Είναι ένα πρόβλημα με ορμονικές ρίζες, που επιδεινώνεται ωστόσο από το στρες, την κακή διατροφή, τον ιδρώτα και τα ακατάλληλα ρούχα. Η αντιμετώπισή της απαιτεί προσοχή, συστηματική φροντίδα με τα ενδεδειγμένα προϊόντα και όταν επιμένει, φαρμακευτική αγωγή.

Πώς προκαλείται;

Η επιδερμίδα της πλάτης είναι παχύτερη από ό,τι του προσώπου, διαθέτει πολυάριθμους και μεγαλύτερους σε διάμετρο πόρους, επιπλέον δε, παράγει καθημερινά μεγάλες ποσότητες σμήγματος. Τι συμβαίνει λοιπόν και η φυσιολογική αυτή λειτουργία διαταράσσεται προκαλώντας την εμφάνιση ακμής;

Αν δούμε την επιδερμίδα στο μικροσκόπιο, θα παρατηρήσουμε ότι σε κάθε πόρο ή θύλακα τρίχας υπάρχει και ένας σμηγματογόνος αδένας. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, τα κύτταρά της ανανεώνονται ακολουθώντας ένα κύκλο 28-30 ημερών. Τα νέα κύτταρα ανεβαίνουν στην επιφάνειά της και τα παλιά (νεκρά) κύτταρα πέφτουν.

Κάτω από ορισμένες συνθήκες όμως, τα νεκρά κύτταρα, αντί να απομακρυνθούν, συσσωρεύονται στον πόρο και το σμήγμα που παγιδεύεται τα «κολλάει» μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή στα τοιχώματά του.

Η διαδικασία αυτή γίνεται γρήγορα φαύλος κύκλος. Όσο η φλεγμονή προχωρά, το μείγμα σμήγματος και νεκρών κυττάρων στο εσωτερικό του πόρου μετατρέπεται σε εστία ανάπτυξης μικροβίων και βακτηριδίων όπως το p.acnes, το βακτηρίδιο της ακμής.

Οι φραγμένοι πόροι διογκώνονται και στην επιφάνεια της επιδερμίδας εμφανίζονται μαύρα στίγματα και σπυράκια με πύον.

Τι μπορείτε να κάνετε

-Μη μένετε με τον ιδρώτα πάνω σας. Πόσες φορές δεν έχετε φύγει με ιδρωμένα ρούχα από το γυμναστήριο, λέγοντας ότι θα κάνετε ντους στο σπίτι; Αυτή λοιπόν η μικρή καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει πολύ εύκολα σε έξαρση της ακμής, επισημαίνουν οι δερματολόγοι. Το ντους θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την σωματική άσκηση, ιδανικά με ένα καθαριστικό προϊόν που θα περιέχει σαλικυλικό οξύ, tea tree oil ή υπεροξείδιο του βενζολίου.

-Προσοχή στο ντους. Αν συνηθίζετε να λούζεστε την ώρα που κάνετε ντους, προσοχή με το κοντίσιονερ. Τα συστατικά που περιέχει ενδέχεται να ερεθίσουν την ακμή. Φροντίστε να το ξεπλένετε σκύβοντας το κεφάλι μπροστά, έτσι ώστε τα υπολείμματά του να μην έρχονται σε επαφή με την πλάτη.

-Απολέπιση η σωτήρια. Η τακτική απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων απελευθερώνει τους πόρους και λειαίνει την επιδερμίδα. Το γεγονός ότι η επιδερμίδα της πλάτης είναι παχύτερη, επομένως περισσότερο ανθεκτική, επιτρέπει μεν τη χρήση δραστικότερων απολεπιστικών συνθέσεων με σαλικυλικό, γλυκολικό οξύ ή οξέα φρούτων, όχι όμως και την «επίθεση» με τραχιά γάντια ή λούφα. Αυτό που συνιστούν οι δερματολόγοι είναι να αφήνετε το προϊόν να δράσει για 2-3 λεπτά πριν το απομακρύνετε.

-Εξειδικευμένη φροντίδα: Τα δερμοκαλλυντικά προϊόντα κατά της ακμής του προσώπου ενδείκνυνται συνήθως και για τα σπυράκια στην πλάτη. Επιπλέον όμως μπορείτε να αναζητήσετε εξειδικευμένες συνθέσεις (κρέμες η ζελ) με υπεροξείδιο του βενζολίου ή σαλικυλικό οξύ που έχουν κερατολυτική και βακτηριοκτόνο δράση, εξισορροπούν την υπερβολική παραγωγή σμήγματος και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα σημάδια ακμής στους ώμους και την πλάτη.

-Μακριά από τον ήλιο: Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση για δύο λόγους. Πρώτον γιατί τα δραστικά συστατικά που, όπως αναφέραμε, καταπολεμούν την ακμή (κυρίως το υπεροξείδιο του βενζολίου και το σαλικυλικό οξύ), προκαλούν φωτοευαίσθησία, και δεύτερον γιατί ο ήλιος ξηραίνει την επιδερμίδα και επιδεινώνει τη φλεγμονή. Αν δεν μπορείτε να μείνετε στη σκιά, τουλάχιστον χρησιμοποιείστε ένα εξειδικευμένο αντηλιακό-για λιπαρές ή ακνεϊκές επιδερμίδες).

-Τι φοράτε; Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα ρούχα που φοράτε αλλά και η εφαρμογή τους πάνω στο σώμα παίζουν σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα της ακμής. Η τριβή της επιδερμίδας πάνω σε εφαρμοστά ή stretch συνθετικά υφάσματα (όπως είναι τα αθλητικά), μπορεί να την επιδεινώσουν. Ανάλογα προβλήματα μπορεί να προκληθούν με την πίεση και την τριβή που ασκούν τα λουριά του σακιδίου ή της τσάντας που κουβαλάτε στον ώμο! Επιλέξτε ρούχα από βαμβακερά η λινά υφάσματα που αφήνουν την επιδερμίδα να «αναπνέει» και αν η τσάντα σας είναι βαριά, προτιμάτε να κρατάτε από το χέρι- ιδίως τώρα το καλοκαίρι γιατί στο σημείο τριβής προστίθεται και ο ιδρώτας.

-Αλλάξτε lifestyle. Προσπαθήστε να αποφύγετε καταστάσεις που σας προκαλούν στρες, φροντίστε να κοιμάστε καλά, να ασκείστε συστηματικά και να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.

-Συμβουλευτείτε το δερματολόγο: Αν παρά τις προφυλάξεις και τη φροντίδα, τα σπυράκια στην πλάτη επιμένουν ίσως είναι στιγμή να συμβουλευτείτε το δερματολόγο. Εκείνος μόνο μπορεί να προτείνει μια δραστικότερη αγωγή με αντιβιοτικά ή τοπική χρήση παραγώγων της βιταμίνης Α που βοηθούν στη μείωση της έκκρισης σμήγματος και καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Πηγές: www.skingurus.gr