Πού θα βρείτε τις καλύτερες σοκολάτες του κόσμου

mary
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Αν η σοκολάτα είναι η αδυναμία σας, κόψτε ένα κομματάκι κι ετοιμαστείτε για ένα γλυκό ταξίδι στις καλύτερες σοκολατερί.

Mary στις Βρυξέλλες

Σοκολάτα χωρίς αναφορά στο Βέλγιο δεν γίνεται να υπάρξει και η 97 ετών σοκολατερί, Mary, είναι σίγουρα μια απαραίτητη στάση που πρέπει να κάνουμε όταν μιλάμε για καλή σοκολάτα. Η σοκολατερί αυτή είναι διάσημη για τα σοκολατάκια της, αλλά και οι μεγάλες σοκολάτες της στα υπέροχα κουτιά, είναι για πολλούς συγκλονιστικές. Η πιο διάσημη και αξιόλογη είναι η μαύρη σοκολάτα με 72% κακάο, από καρπούς του αφρικανικού νησιού São Tomé. Η σοκολατερί Mary διαθέτει 10 καταστήματα στο Βέλγιο κι ένα στο Οχάιο των Η.Π.Α.

Compartés στο Λος Άντζελες

Το 2005, όταν ο John Grahm ανέλαβε αυτό το μαγαζί στο Λος Άντζελες, εκεί όπου κάποτε αγόραζε η Μέριλιν Μονρόε γλυκά, το έφτιαξε με μια σύγχρονη ματιά στην κομψότητα του παλιού Χόλιγουντ. Μαζί με τη σχεδιάστρια Kelly Wearstler, ο Grahm έφτιαξε μια σειρά από ιδιαίτερες μπάρες σοκολάτας, με βρώσιμο κρύσταλλο, με γέμιση τσιπς τορτίγιας και πιπέρι καγιέν και με γεύση μπαλσάμικου. Η παράδοση, όμως, δεν λείπει από το Compartés, γι’ αυτό και τα πάντα είναι σπιτικά και ακόμη και οι συσκευασίες γίνονται από ανθρώπους κι όχι μηχανές.

Rozsavolgyi στη Βουδαπέστη

H Katalin Csiszar και ο άντρας της, Zsolt Szabad, άνοιξαν το βραβευμένο Rozsavolgyi στην πατρίδα τους τη Βουδαπέστη το 2004. Προμηθεύονται τους καρπούς τους από τη Βενεζουέλα και τους ψήνουν πολύ ελαφριά, έτσι ώστε να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις γεύσεις τους. Δημιουργούν διάφορα περίπλοκα σχέδια σοκολάτας, τα τυλίγουν στο χέρι και χρησιμοποιούν χαρτί που μοιάζει με στυλάτο μαντήλι γιαγιάς. Οι πιο συντηρητικοί προτιμούν τις σοκολάτες Criollo και Trincheras, όσοι, όμως, λαχταρούν το διαφορετικό, δοκιμάζουν και τις σοκολάτες με ελιά και ψωμί, όπως και γεύσεις με γιαπωνέζικο τσάι matcha ή ινδικά μπαχαρικά masala.

Original Beans στο Άμστερνταμ

Από το 2008, το Original Beans, εκτός από την τέλεια σοκολάτα, έχει και οικολογική συνείδηση, αφού για κάθε σοκολάτα που πουλά, έχει δεσμευτεί να κάνει και μια φύτευση. Οι λεπτομέρειες για τη διάσημη Grand Cru Blend No. 1, η οποία είναι 80% βιολογική, μαύρη σοκολάτα, δεν είναι γνωστές, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι χρησιμοποιούν τους πιο σπάνιους καρπούς κακάο από τη Νότια Αμερική και την Αφρική. Με μόνη προσθήκη τη ζάχαρη, οι μπάρες τους είναι κατάλληλες και για vegan.

Jacques Torres στη Νέα Υόρκη

Ο Jacques Torres θεωρεί την τεχνική το ίδιο σημαντική με τη διασκέδαση και αν επισκεφτείτε ποτέ ένα από τα 8 καταστήματά του στη Νέα Υόρκη, δύσκολα θα βγείτε χωρίς τουλάχιστον μια μπάρα αυθεντικής μαύρης σοκολάτας και μια σακούλα δημητριακών επικαλυμμένα με σοκολάτα –την ιδέα αυτή τη συνέλαβε όταν μια μητέρα ησύχασε το παιδί της δίνοντάς του μια χούφτα δημητριακά. Οι σοκολατένιες μπάρες του με 80% κακάο είναι ασυνήθιστα γλυκές και μεταξένιες σε σύγκριση με άλλες σοκολάτες με τόσο υψηλό ποσοστό κακάο. Ο Torres αναφέρει ότι η ποιότητά τους είναι σπάνια, με ειδικούς καρπούς να του δίνουν τη δυνατότητα να αυξήσει το κακάο, χωρίς την ανάγκη περισσότερης ζάχαρης.

Teuscher στη Ζυρίχη

Για περισσότερα από 80 χρόνια, αυτό το ελβετικό σπίτι της σοκολάτας παράγει μερικά από τα καλύτερα γλυκά του κόσμου. Οι τρούφες σαμπάνιας και οι χειροποίητες συσκευασίες του είναι δυο από τα στοιχεία του που το έχουν κάνει διάσημο και όσον αφορά τις μπάρες σοκολάτας, το Teuscher αποτελεί εγγύηση αγνής σοκολάτας, χρησιμοποιώντας τους πιο σπάνιους καρπούς Criollo, που για πολλούς είναι η καλύτερη ποιότητα. Η κάθε μπάρα φτιάχνεται από ανθρώπινα χέρια κι όχι από μηχανήματα, με κακάο, βούτυρο και ζάχαρη και ευτυχώς τα καταστήματα Teuscher εξαπλώνονται συνεχώς παγκοσμίως.