Ο Τζιμ Τζάρμους είναι ένας αυθεντικός ροκ σταρ του σινεμά

tzarmous
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Η όγδοη στάση μας στην παρουσίαση των 21 διεκδικητών του Χρυσού Φοίνικα στο 69ο Φεστιβάλ Καννών.

Η περίπτωση: Τζιμ Τζάρμους

Ό,τι και να πεις ή να γράψεις για τον Τζιμ Τζάρμους είναι λίγο. Μιλάμε για τον άνθρωπο που δημιούργησε το σύγχρονο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά, έχοντας επηρεάσει δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Ένα από τα χαρακτηριστικά του σινεμά που τον έκανε γνωστό είναι η χρήση του ασπρόμαυρου, σε ταινίες όπως «Πέρα από τον παράδεισο», «Στην παγίδα του νόμου» και «Ο νεκρός». Πέρα από αυτό όμως, ο Τζάρμους παρουσιάζει ένα διαφορετικό είδος κινηματογράφησης, το οποίο αντλεί επιρροές από το κλασικό Χόλιγουντ και τις συνδυάζει με ευρωπαϊκό και ιαπωνικό σινεμά. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και αυθεντικό και όσα χρόνια και αν περάσουν, κανείς δεν έχει πλησιάσει την εμπειρία του να βλέπεις καινούριο Τζάρμους.

Η ταινία με την οποία συμμετέχει στο φεστιβάλ: «Paterson»

Ο Τζιμ Τζάρμους απλά συμπληρώνει την κατηγορία του Χρυσού Φοίνικα προσθέτοντας αίγλη, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία γιατί περιμένουμε τη νέα του ταινία πώς και πώς. Ο Άνταμ Ντράιβερ πρωταγωνιστεί ως ένας οδηγός λεωφορείου με το όνομα Πάτερσον, μένοντας στην πόλη Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ. Κάθε μέρα κάνει την ίδια διαδρομή, ενώ χαζεύει την πόλη έξω από το παράθυρό του και ακούει τις συζητήσεις που γίνονται γύρω του. Γράφει ποίηση σε ένα ημερολόγιο, βγάζει βόλτα το σκύλο του, πίνει ακριβώς μια μπύρα στο ίδιο μπαρ και γυρίζει πίσω στη γυναίκα του (η Ιρανή Γκολσιφτέ Φαραχάνι), η οποία είναι πολύ πιο ονειροπόλα. Ο Πάτερσον στηρίζει τις εμπνεύσεις της γυναίκας του και αυτή λατρεύει την αγάπη του για την ποίηση. Και μέσω αυτών των δύο, παρακολουθούμε τη ζωή σε αυτή την πόλη μέσα στο διάστημα μιας εβδομάδας, παρατηρώντας τις μικρές καθημερινές λεπτομέρειες. Ο Ντράιβερ απέκτησε αναγνωρισιμότητα μετά το ρόλο του Κάιλο Ρεν στην πρόσφατη ταινία «Star Wars», αλλά συνεχίζει στο δρόμο του ανεξάρτητου φεστιβαλικού σινεμά και αυτός ο ρόλος ίσως αποδειχθεί ο σημαντικότερός του έως τώρα. Στο καστ συναντάμε επίσης τον Μασατόσι Ναγκάσε (ο Ασιάτης πρωταγωνιστής της πρώτης ιστορίας του «Mystery Train»), την Κάρα Χέιγουορντ (το κορίτσι από το «Moonrise Kingdom» του Γουές Άντερσον) και την μικρή Στέρλινγκ Τζέρινς. Φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Η ταινία του που αξίζει να δεις: «Mystery Train»

Από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες στην έτσι κι αλλιώς πολύ ιδιαίτερη φιλμογραφία του Τζάρμους, το «Mystery Train» συνιστά μια μοναδική εμπειρία που 27 χρόνια μετά παραμένει εξίσου φρέσκια και ενθουσιώδης. Ο Τζάρμους δεν κρύβει καθόλου την αγάπη του για τον Έλβις και εδώ την μπλέκει μαζί με επιρροές του από το παγκόσμιο σινεμά, δημιουργώντας τρεις ιστορίες που λαμβάνουν χώρα μέσα σε μια νύχτα σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο του Μέμφις. Ένα ζευγάρι νεαρών Ιαπώνων, μια Ιταλίδα χήρα και ένας άνεργος Άγγλος (ο θρυλικός Τζο Στράμερ των Clash) ζουν ξεχωριστές περιπέτειες κάτω από την ίδια στέγη, αλλά τους ενώνει η φιγούρα του Έλβις. Είναι η πρώτη έγχρωμη ταινία του Τζάρμους, με το στυλ του να παραμένει πάντως χαρακτηριστικό. Από τις πιο αυθεντικά ροκ εν ρολ στιγμές στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]