Σtella: «Μου αρέσουν οι συνεργασίες αλλά έχω νιώσει μεγάλη χαρά που κατάφερα να βγάλω κάτι δικό μου»

stella2 TAKIS SPYROPOULOS
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Λίγο πριν το live της στο Gagarin -για το οποίο αναμένουμε νέα ημερομηνία μιας και η προγραμματισμένη εμφάνιση για τις 7 Μαΐου πήρε αναβολή- συναντήσαμε τη Σtella και μιλήσαμε για την ελληνική δισκογραφία, το νέο της single και την πολυαναμενόμενη συνάντησή της με τον Larry Gus επί σκηνής.

Σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική δισκογραφία, η Σtella (κατά κόσμον Στέλλα Χρονοπούλου) κατάφερε να ταράξει τα νερά με την ηχηρή παρουσία της, επαναφέροντας το ενδιαφέρον στην αγγλόφωνη ποπ, ένα είδος που λίγο πριν φτάσει το απόγειό του, μαράζωσε όπως πολλά άλλα λόγω της κρίσης. Η Σtella, λοιπόν, κατάφερε αυτό να το αλλάξει. Με μια δυναμική παρουσία και χαρακτηριστική μπάσα φωνή, το κορίτσι της Καλών Τεχνών, παράτησε τους καμβάδες και έπιασε το μικρόφωνο σε μια στροφή που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Τραγουδίστρια, συνθέτης και πολύ-οργανίστρια, η αεικίνητη και πολυπράγμων Σtella μάς συστήθηκε τα τελευταία χρόνια μέσα από δυνατές συνεργασίες (My Wet Calvin, Coti K, Sad Disco, Sillyboy, Νteibint) και επιτυχημένα side projects (Fever Kids, CHEST) μέχρι που τελικά πήρε την απόφαση να συνεχίσει μόνη. Το ντεμπούτο album της κυκλοφόρησε μόλις πέρυσι λαμβάνοντας εξαιρετικό feedback και κατακτώντας τις συχνότητες των ραδιοφώνων, κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει μέχρι και σήμερα. Με επιρροές από τη disco και synth-pop των 80s, ο ομώνυμος δίσκος της Σtella μάς έκανε να χορέψουμε σε electro-pop ρυθμούς, με το χαρακτηριστικό Picking Words να μην ξεκολλάει από το μυαλό μας. 'Εναν χρόνο μετά, η πολυσχιδής μουσικός κυκλοφορεί το απίστευτα χορευτικό Works for You, το single-προπομπό του δεύτερου άλμπουμ της.

Λίγο πριν την εμφάνισή της στο Gagarin μαζί με τον Larry Gus και εν αναμονή για την νέα ημερομηνία εμφάνισής τους, μιλήσαμε με τη Σtella για το πολυαναμενόμενο live στο οποίο, όπως μάς είπε, μπορεί να σκίσουν και τα ρούχα τους.

TAKIS SPYROPOULOS
Έχεις τελειώσει την ΑΣΚΤ κι απ’ όσο ξέρω έχεις δουλέψει στο χώρο των περιοδικών. Η επαγγελματική ενασχόληση με τη μουσική πώς προέκυψε; Είχες από μικρή κάποια κλίση προς τα εκεί;

Με τη μουσική ασχολούμαι από πολύ μικρή και ήταν αυτό που ήθελα πάντα να κάνω. Η Σχολή Καλών Τεχνών ήταν η μόνη σχολή που μπορούσα να δω τον εαυτό μου μέσα μετά το σχολείο, και η δουλειά στα περιοδικά ήταν απλά μια δουλειά που έτυχε να βρω τελειώνοντάς τη.

Η μουσική σου έχει επιρροές από τις δεκαετίες του 80’ και του 90’. Ποιες οι μπάντες και οι καλλιτέχνες εκείνης της εποχής που σε στιγμάτισαν;

Είναι καλλιτέχνες όπως οι Queen, Michael Jackson, Whitney Huston, Kate Bush, Nirvana, Guns N’ Roses, Sade, Prince, Radiohead, Fleetwood Mac, Talking Heads, Susan Vega, Blur.

Ξεκίνησες να παίζεις με μπάντες και συνέχισες solo. Πώς προέκυψε αυτό; Λειτουργείς καλύτερα μόνη;

Ξεκίνησα με συνεργασίες, γιατί μου ήταν πιο εύκολο και πιο ομαλό για μια αρχή σε κάτι που ήθελα πολύ να κάνω, αλλά πάντα δίσταζα. Ήθελα παρέα και υποστήριξη με κάποιο τρόπο στην αρχή και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ξεκίνησα έτσι. Μου αρέσουν οι συνεργασίες, αλλά έχω νιώσει μεγάλη χαρά που κατάφερα να βγάλω κάτι δικό μου.

TAKIS SPYROPOULOS
Από πού εμπνέεσαι για να γράψεις στίχους ή μουσική;

Συνήθως από προσωπικές σχέσεις και ιστορίες, ή από πράγματα που μου τραβούν το ενδιαφέρον γενικότερα και ίσως με έναν τρόπο τα βρίσκω ποιητικά. Πολλές φορές χωρίς να είναι ιδιαίτερα σύνθετα, μπορεί να γράφω για κάτι πολύ απλό.

Εδώ και έναν χρόνο, βρίσκεσαι στο προσκήνιο της ελληνικής δισκογραφίας. Πώς νιώθεις για όλο αυτό; Ήταν ένα όνειρο που εκπληρώνεται;

Θα έλεγα πως οι σκέψεις μου όταν ξεκινούσα δεν ήταν τόσο συγκεκριμένες. Το όνειρό μου ήταν να παίζω και να γράφω μουσική και χαίρομαι πολύ που αυτό συμβαίνει.

Πολλοί λένε πως έχεις επαναπροσδιορίσει την έννοια της pop στην Ελλάδα. Τι είναι pop τέλος πάντων;

Φτιάχνω τη μουσική που μου αρέσει και ιδανικά δεν θα την ονόμαζα, ούτε θα έλεγα πως έχω επαναπροσδιορίσει κάτι. Η pop είναι ένας όρος που χρησιμοποιούμε για να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Λέω πως παίζω pop γιατί δεν είναι metal ή reggae. Βέβαια κάποιος μπορεί να βαφτίσει με την ίδια άνεση pop, πολλά πράγματα. Γενικά πολλά μπορούν να λεχθούν.

Tί θα ακούσουμε στο νέο σου single “Works for You”; Ποιες σκέψεις έχεις βάλει μέσα σε αυτό;

Το “Works for You" περιγράφει τη σχέση δυο χαρακτήρων και τι “δουλεύει” σε αυτήν για αυτούς και τι όχι.

MANOS CHATZIKONSTANTIS
Πώς βλέπεις την αγγλόφωνη ελληνική μουσική σκηνή σήμερα σε σχέση με παλιότερα; Ποιους μουσικούς ξεχωρίζεις και με ποιους θα ήθελες να συνεργαστείς;

Υπάρχει μια ιδιαίτερη άνθιση, πιστεύω, στον καιρό μας στην αγγλόφωνη ελληνική σκηνή. Φαντάζομαι το ποσοστό που τραγουδάει με ξένο στίχο στις μέρες μας είναι πολύ μεγαλύτερο από το παρελθόν. Υπάρχουν μεμονωμένα κάποιοι μουσικοί που μου τραβάνε το ενδιαφέρον και ίσως βρεθώ με κάποιους από αυτούς στο μέλλον.

Το εξωτερικό υπάρχει ως σκέψη δεδομένου ότι βοηθά και ο αγγλόφωνος στίχος; Σε ποια πόλη θα ήθελες να βρεθείς καλλιτεχνικά αλλά και γενικότερα;

Το εξωτερικό υπάρχει σίγουρα ως σκέψη, για να μην πω και επιθυμία. Δεν έχω κολλήματα με πόλεις και μέρη. Οπουδήποτε στο εξωτερικό θα ήταν ωραία να παίζαμε.

Ποια στιγμή ξεχωρίζεις από τη μουσική σου πορεία ως σήμερα;

Υπάρχουν πολλές. Συνήθως είναι στιγμές σε live ή στο στούντιο που νιώθω να συμβαίνει κάτι ξεχωριστό.  

Tί μουσική ακούς αυτή την περίοδο;

Διάφορα πράγματα, πρόσφατα ανακάλυψα τον Tim Maia και ακούω πολύ.

Τι να περιμένουμε από το live με τον Larry Gus στο Gagarin;

Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να σκίσουμε και τα ρούχα μας.

Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια για το μέλλον;

Η κυκλοφορία του 2ού μου άλμπουμ, καθώς και πολλά live!

Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]