Η ταινία της εβδομάδας: «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος»

civil-war
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΜΑΙΟΥ 2016

Η Marvel δίνει στο κοινό ακριβώς αυτό που θέλει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό.

Δεν είναι μυστικό ότι η δεκαετία που διανύουμε σε κινηματογραφικό επίπεδο ανήκει στους σούπερ ήρωες. Ανέκαθεν οι μεταφορές κόμικ στη μεγάλη οθόνη ήταν μια σίγουρη επιτυχία, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει σε νέο επίπεδο. Η Marvel είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού, έχοντας ήδη μια γεμάτη οκταετία πίσω της και με έτοιμο το πρόγραμμα για άλλα οκτώ χρόνια και… βάλε, ενώ και η DC Comics προσπαθεί να κάνει ένα γερό μπάσιμο, χωρίς πάντως να της βγαίνει στον ίδιο βαθμό. Η έλλειψη προεργασίας φάνηκε στο πρόσφατο «Batman v Superman: Η αυγή της δικαιοσύνης» που παρά τις καλές προθέσεις, τα προβλήματα του σεναρίου ήταν τεράστια, σχηματίζοντας ένα χαοτικό σύνολο που δεν προσφέρει απολύτως καμία μορφή διασκέδασης. Επειδή όμως έχουμε φτάσει στην εποχή της σύγκρουσης των σούπερ ηρώων (άσχετα αν η DC έφτασε εκεί κατευθείαν), στο χορό μπαίνει και η Marvel, θέτοντας αντιμέτωπους τον Captain America και τον Iron Man.

Καταρχάς, ας ξεκαθαρίσουμε πως αφήνοντας στην άκρη το υπερηρωικό Μουντιάλ των «Avengers», οι ταινίες του Captain America είναι οι καλύτερες στιγμές του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel. Ίσως επειδή ως ήρωας δεν έχει από μόνο του ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ούτε είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό, χρειάστηκε να φτιαχτεί γύρω του ένας αληθινά ενδιαφέρων κόσμος. Ίσως πάλι απλά η περίπτωσή του να λειτούργησε από καθαρή τύχη. Το δεδομένο είναι πως αυτή τη στιγμή έχει την προσοχή μας. Η πρώτη ταινία του ήταν ένα ευπρόσδεκτο ταξίδι εποχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από αυτά που δε μας έχει συνηθίσει η Marvel και το δεύτερο φιλμ μπήκε στα χωράφια του κατασκοπικού σινεμά, με τους Άντονι και Τζο Ρουσό να φέρνουν εις πέρας την αποστολή να κάνουν μια εξίσου καλή ταινία, με τον Captain America στο σήμερα. Μας αρέσει λοιπόν που παρακολουθούμε τη διαμάχη του Captain America με τον Iron Man σε μια ταινία του πρώτου, με τους αδερφούς Ρουσό να αναλαμβάνουν ξανά τη σκηνοθεσία.

Το διακύβευμα στο «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος» είναι η ύπαρξη των ίδιων των Avengers ως την ενωμένη ομάδα που μάθαμε στις δύο ταινίες τους. Μπορεί να είχαν τις διαφορές τους, αλλά πάντα έβρισκαν τρόπο να τις αφήνουν στην άκρη. Όταν όμως οποιαδήποτε άμεση απειλή έχει εξαλειφθεί και εξετάζονται οι συνέπειες των μαχών τους, οι οποίες είχαν αρκετές παράπλευρες απώλειες, τότε σχηματίζονται και διαφορετικές απόψεις. Καθώς λοιπόν ζητείται από τους Avengers να υπαχθούν σε μια ειδική ομάδα του ΟΗΕ, ο Τόνι Σταρκ θα στηρίξει αυτή την άποψη και ο Captain America θα διαφωνήσει, θεωρώντας πως οι Avengers πρέπει να δρουν αυτόνομα και σύμφωνα με τη δική τους βούληση, γιατί μόνο έτσι θα είναι αποτελεσματικοί απέναντι στους εχθρούς τους. Οι υπόλοιποι Avengers ακολουθούν κάποια από αυτές τις δύο κατευθύνσεις και έτσι σχηματίζονται δύο αντίπαλες ομάδες, οι οποίες αντιμάχονται σε έναν «εμφύλιο πόλεμο».

Η κόντρα των δύο σούπερ ηρώων δεν αργεί να οδηγηθεί στα άκρα, με την παρουσία του Μπάκι, κολλητού φίλου του Captain America από τα παλιά και πλέον επονομαζόμενου «στρατιώτη του χειμώνα» να περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Ο Captain America θα τον υπερασπιστεί, ο Σταρκ θα τον πολεμήσει για αυτή του την απόφαση και η κατάσταση θα ξεφύγει από τα όρια. Ο «Εμφύλιος πόλεμος» είναι θεωρητικά μια σκοτεινή ταινία, αλλά ο τρόπος που χειρίζεται το σκοτάδι της διαφέρει πάρα πολύ από το «Batman v Superman». Μην περιμένετε μάχες στο απόλυτο σκοτάδι και ψαρωτικές ατάκες για το πώς ο ένας ήρωας θα κάνει τον άλλο να ματώσει. Όλες οι μάχες γίνονται με το φως της ημέρας και δύσκολα θα δεις να περνούν δέκα λεπτά χωρίς να γίνεται κάποιο αστείο. Δηλαδή ακόμη και οι μάχες είναι ένας διαγωνισμός για το ποιος θα πετάξει την πιο έξυπνη ατάκα, αποφορτίζοντας έτσι αρκετά το κλίμα, με εξαίρεση μόνο το τρίτο και τελευταίο act της ταινίας που κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε τη δραματουργία.

Αποκορύφωμα είναι μια σύρραξη που συντελείται στη μέση του φιλμ, με όλους τους πρωταγωνιστές να πολεμούν μεταξύ τους σε ένα απομονωμένο αεροδρόμιο και σίγουρα ανήκει στην ανθολογία της κινηματογραφικής παρουσίας της Marvel. Πρόκειται για υπόδειγμα διαχείρισης μιας υπερηρωικής σύγκρουσης, δίνοντας στο κοινό ακριβώς αυτό που θέλει. Δε θα αποκαλύψουμε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή την κόντρα, απλά θα πούμε πως για να περάσετε καλύτερα θα σας προτείναμε να έχετε παρακολουθήσει όλες τις πρόσφατες ταινίες της Marvel.

Πέρα από τους ήδη γνωστούς και αγαπημένους χαρακτήρες, την παράσταση κλέβουν οι δύο καινούριες σημαντικές προσθήκες. Ο λόγος για τους Black Panther και Spider-Man, οι οποίοι πραγματικά έρχονται και δένουν ιδανικά στο σύμπαν που έχει χτίσει η Marvel και σου ανοίγουν την όρεξη για τη συνέχεια. Ο Black Panther έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλμ και όσοι δεν τον γνώριζαν ως χαρακτήρα, τώρα θα τον λατρέψουν. Ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν αποδεικνύεται εξαιρετική επιλογή κάστινγκ, υπογραμμίζοντας την εξωτική παρουσία του χαρακτήρα. Και με τη δική του ταινία να έρχεται το 2018 σε σκηνοθεσία Ράιαν Κούγκλερ (ο δημιουργός του «Creed»), έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ενθουσιασμένοι.

Από εκεί και πέρα, όσο και αν έχετε βαρεθεί τον Spider-Man μετά από τόσες απεικονίσεις του στη μεγάλη οθόνη (και με το δίκιο σας), θα αγαπήσετε αυτόν εδώ. Καταρχάς παρακάμπτεται το origin στόρι του, το οποίο πλέον το ξέρουμε όλοι και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το ξαναδούμε. Ο νέος Spider-Man είναι… πολύ νέος (ο Τομ Χόλαντ που τον υποδύεται δεν έχει κλείσει ακόμη τα 20) και έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μέσου εφήβου της εποχής. Η σκηνή κατά την οποία μας συστήνεται είναι ανεκτίμητης κωμικής αξίας και θέλουμε να δούμε πώς ο Άνθρωπος Αράχνη θα ενσωματωθεί στην πορεία του Marvel Universe. Κρίνοντας πάντως από το πρώτο δείγμα, μας αρέσει προς τα πού πηγαίνει.

Είναι το «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος» η καλύτερη ταινία της Marvel; Όχι (για αυτό υπάρχει πάντα το πρώτο «Avengers»), αλλά ανήκει σίγουρα στις τρεις πρώτες και διαθέτει κάποιες από τις κορυφαίες στιγμές της. Χτίζει αρκετά καλά και για πολύ ώρα τη σύγκρουση ώστε να ξεκαθαριστεί με σαφήνεια η κάθε πλευρά, κάθε μάχη είναι αφάνταστα διασκεδαστική και το τελευταίο act είναι δραματικό και θεαματικό. Αν λείπει κάτι, είναι οι μεγάλες συγκινήσεις και κάποια πραγματική απειλή, πέρα από τη διάλυση των ίδιων των Avengers. Σε αυτό το σημείο το franchise δείχνει να εισέρχεται σε μια εσωστρέφεια που ίσως δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον, αλλά προς το παρόν δε γίνεται να μη διασκεδάσεις με το προϊόν που προσφέρεται. Αν αναζητάτε ένα απολαυστικό μπλοκμπάστερ που θα σας προσφέρει αγνή διασκέδαση, τότε δε θα θυμάστε ποια ήταν η τελευταία φορά που περάσατε τόσο καλά στο σινεμά.

Η ταινία «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος» κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Feelgood Entertainment.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]