Ταλίν: η παραμυθένια πόλη της Βαλτικής

talin
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2016

Η πρωτεύουσα της Εσθονίας θεωρείται από πολλούς η «βασίλισσα» της Βαλτικής», που μπορεί εύκολα να μετατρέψει το ταξίδι σας εκεί σε παραμύθι. Κι αν μέχρι τώρα την είχατε για outsider, ώρα να αναθεωρήσετε.

Η Εσθονία σίγουρα δεν είναι μόνο το Ταλίν και οι ομορφιές της εκτείνονται απ’ άκρη σ’ άκρη της, με το ρετρό Tartu, το καλοκαιρινό Pärnu, το Εθνικό Πάρκο Lahemaa κ.ο.κ. Η πρωτεύουσά της, όμως, στη νότια πλευρά του φινλανδικού κόλπου, μόλις 80 χιλιόμετρα από το Ελσίνκι, φαίνεται να κλέβει την παράσταση, με την Παλιά Πόλη να βρίσκεται στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Κι επειδή τώρα είναι η καλύτερη εποχή να την επισκεφτείτε, ας ρίξουμε μια ματιά στα καλύτερα σημεία της, αυτά που θα σας στείλουν κατευθείαν σε ταξιδιωτικά site για να κλείσετε εισιτήρια.

Ιστορικό κέντρο

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, προκειμένου να διαπιστώσετε και μόνοι σας γιατί η Παλιά Πόλη βρίσκεται στη λίστα της Unesco. Σας εγγυόμαστε ότι δεν θα αργήσετε να καταλάβετε το γιατί, με τη μεσαιωνική του ατμόσφαιρα να τυλίγει το κάθε σας βήμα: από τα πλακόστρωτα σοκάκια, μέχρι τις μεσαιωνικές αγορές κι από τα παραδοσιακά σπίτια μέχρι τις λάμπες που φωτίζουν τους δρόμους, το ιστορικό κέντρο, με την αύρα του 13ου αιώνα, θα σας κάνει να νιώσετε σαν πρωταγωνιστές σε μεσαιωνικό παραμύθι, μέσα σε καλοδιατηρημένα τείχη, με πλακόστρωτες πλατείες, πύργους και… πλήθος σοκολατερί να σας γλυκάνουν. Εξερευνήστε και τις 2 γειτονιές στις οποίες χωρίζεται η Παλιά Πόλη, τόσο το παλιό εμπορικό κέντρο All-linn, όσο και την αριστοκρατική συνοικία Toompea και περάστε οπωσδήποτε από το πιο γραφικό μονοπάτι, το πέρασμα της Αγίας Αικατερίνης, όπου θα βρείτε και πολλές χειροποίητες δημιουργίες, αλλά και από την πλατεία του Δημαρχείου, για να δείτε το μοναδικό γοτθικού ρυθμού δημαρχείο στη Βόρεια Ευρώπη.

Kiek in de Kök

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την οχύρωση της πόλης, τα όπλα και τη ζωή στη μεσαιωνική περίοδο, ο πύργος 38 μέτρων Kiek in de Kök πρέπει να μπει στο πρόγραμμά σας, καθώς αποτελεί σήμερα μουσείο. Εκεί θα δείτε τείχη, κανόνια και διάφορα εκθέματα που αφορούν το έγκλημα και την τιμωρία, αλλά και τη ζωή στο Ταλίν μερικούς αιώνες πριν. Το Kiek in de Kök αποτελεί, επίσης, σημείο εκκίνησης για όλους τους επισκέπτες που θέλουν να μάθουν για τα κρυμμένα τούνελ που βρίσκονται κάτω από τις οχυρές θέσεις του λόφου. Η ονομασία του σημαίνει «κρυφοκοίταγμα στην κουζίνα» και χτίστηκε τη δεκαετία του 1470. Αν ανεβείτε και στο café στην κορυφή του, θα έχετε μια υπέροχη θέα όλης της Παλιάς Πόλης. Με την αγορά της Tallin Card μπορείτε να μπείτε σε αυτό, αλλά και άλλα αξιοθέατα (μουσεία, ξεναγήσεις, μέσα μεταφοράς) δωρεάν.

Κάστρο Toompea

Στον ομώνυμο λόφο, το κάστρο του Τουμπέα αποτελεί παλιά οχυρή θέση, η οποία ευρισκόταν σε χρήση από τουλάχιστον τον 9ο αιώνα. Αποτελεί ένα εντυπωσιακό πετρόχτιστο κτίριο, το οποίο σε αρκετά σημεία παραμένει ανέπαφο, ενώ σήμερα φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Εσθονίας.

Kohtuotsa

Αν θέλετε να βγάλετε εντυπωσιακές φωτογραφίες, αλλά και να δείτε την πόλη από ψηλά, με τις στέγες και τους πύργους, το σημείο Kohtuotsa στην ανατολική γωνία του λόφου Toompea είναι ό,τι πρέπει. Αποτελεί διάσημο φωτογραφικό σημείο –κι όχι άδικα- απ’ όπου θα έχετε την πόλη στο πιάτο και αν βρεθείτε εκεί καλοκαίρι, λειτουργεί και café, ενώ στο σημείο διοργανώνονται και βραδιές χορού, για όσους θέλουν να «ξεσκονίσουν» τις χορευτικές τους κινήσεις.

commons.wikimedia.org
Ανοιχτό Μουσείο Εσθονίας

Ταξιδέψτε πίσω στην επαρχιακή Εσθονία, μέσα από ένα ζωντανό μουσείο με χωριά του 18ου-20ου αιώνα, ένα από τα λίγα που θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε στη ζωή σας. Ιστορικοί ανεμόμυλοι, ξύλινο καμπαναριό, σχολείο, φάρμες και πλήθος ανθρώπων να αναπαριστούν το πώς ζούσαν και εργάζονταν στο παρελθόν, εγγυώνται να σας βάλουν στο κλίμα, ενώ θα μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακά φαγητά στην… ταβέρνα του χωριού και να αγοράσετε χειροτεχνίες. Το μουσείο βρίσκεται στην ήσυχη, παραθαλάσσια περιοχή Rocca al Mare, ιδανικό μέρος για απόδραση από τη ζωή της πόλης, πικ-νικ και δραστηριότητες στη φύση.

Μη χάσετε επίσης:

  • Το μπαρόκ παλάτι Kadriorg, που χτίστηκε το 1718 και σήμερα αποτελεί Μουσείο Τέχνης.
  • Τον Ρώσικο Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αλέξανδρου Νέφσκι (φωτό), στο λόφο Toompea, που χτίστηκε το 1900 και αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο πολυτελή ορθόδοξη εκκλησία της πόλης, με το πιο δυνατό… καμπαναριό.
  • Το Μουσείο Τέχνης KUMU, που είναι το μεγαλύτερο και πιο προχωρημένο όλης της χώρας, με έργα της Εσθονίας από τον 18ο έως το 21ο αιώνα.
  • Την Πλατεία Ελευθερίας, ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης, εθνικού συμβολισμού και αστικής υπερηφάνειας, στην άκρη της Παλιάς Πόλης. Μετά την ανακατασκευή της το 2009, απέκτησε ξανά την παλιά της δόξα, πριν παραμεληθεί κατά τη σοβιετική και μετασοβιετική περίοδο.

Πού να φάτε

  • Στο Leib Resto ja Aed στην Παλιά Πόλη θα βρείτε τοπική κουζίνα σε σχετικά καλές τιμές και χαλαρή ατμόσφαιρα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το σπιτικό ψωμί του.
  • Στο εστιατόριο Ö θα δοκιμάσετε μοντέρνα εσθονική κουζίνα με υλικά της περιοχής, από σούπα καραβίδας μέχρι κρέας ελαφιού, σε σοφιστικέ περιβάλλον στο κέντρο της πόλης.
  • Στο Vanaema Juures στην Παλιά Πόλη σας περιμένει τοπική κουζίνα σε ιδιαίτερο, παλιομοδίτικο περιβάλλον που υπόσχεται να σας ταξιδέψει γευστικά –κι όχι μόνο. Οι γεύσεις του είναι σπιτικές και το παραδοσιακό του γλυκό kama από τα καλύτερα.

Πού να μείνετε

  • Στο Three Crowns Residents, μόλις 50 μέτρα από το πέρασμα της Αγίας Αικατερίνης και 150 μέτρα από το Δημαρχείο του Ταλίν, από 47 ευρώ τη βραδιά.
  • Στο Best Apartments-Kotzebue, στην περιοχή Põhja-Tallinn που είναι πλούσια σε αξιοθέατα, μουσεία και αρχιτεκτονική, από 49 ευρώ τη βραδιά.
  • Στο hostel Old Town Munkenhof στην Παλιά Πόλη, σε απόσταση 260 μέτρα από το Δημαρχείο, με κλασικά διακοσμημένα δωμάτια, από 45 ευρώ τη βραδιά το δίκλινο με ιδιωτικό μπάνιο.
  • Στο Dorell στο κέντρο του Ταλίν, στα 950 μέτρα από την Παλιά Πόλη, θα βρείτε εκτός από απλά διακοσμημένα δωμάτια και σάουνα, όπως και εσωτερική πισίνα, σε τιμές από 40 ευρώ τη βραδιά.