Eurovision 2016: Εκτός τελικού η Ελλάδα

argo-eurovision
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΜΑΙΟΥ 2016

Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια η Ελλάδα δεν προκρίνεται στον τελικό της Eurovision.

Πανωλεθρία για την ελληνική συμμετοχή στην 61η Eurovision, αφού το τραγούδι “Utopian Land” των Argo δεν κατάφερε να πάρει το πράσινο φως για τον τελικό του Σαββάτου. Οι Argo εμφανίστηκαν χτες (Τρίτη 10 Μαΐου) δεύτεροι στη σκηνή του Globe Arena της Στοκχόλμης, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, κάτι που ωστόσο δε φάνηκε να συγκινεί το κοινό που ήταν εμφανώς χλιαρό στις αντιδράσεις του.

Οι ειδήμονες της Eurovision είχαν εδώ και καιρό προειδοποιήσει ότι το κομμάτι που έστειλε με απευθείας ανάθεση η ΕΡΤ δε θα έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα με τον αποκλεισμό να θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο. Λίγες εβδομάδες μετά, οι εικασίες επιβεβαιώθηκαν με την ελληνική συμμετοχή να μένει εκτός τελικού μετά από 15 συναπτά χρόνια πρόκρισης -συγκεκριμένα από το 2001 και την αξέχαστη εμφάνιση των Antique, τη χρονιά που πρωτοξεκίνησε η διαδικασία των ημιτελικών.

beetroot photography

Μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια, η Ελλάδα ακολουθούσε μια σταθερά καλή πορεία, παραμένοντας στις περισσότερες περιπτώσεις εντός δεκάδας, ενώ αλησμόνητη είναι τόσο η πρωτιά που μας έφερε η Έλενα Παπαρίζου το 2005 με το “My Number One” όσο και οι 2 φορές που πήραμε το «χάλκινο» κατακτώντας την τρίτη θέση με δυνατούς εκπροσώπους όπως ο Σάκης Ρουβάς και η Καλομοίρα.

Πάντως, τα προγνωστικά για τον πρώτο ημιτελικό της 61ης Eurovision έπεσαν μέσα καθώς επιβεβαιώθηκαν τόσο τα στοιχήματα περί μη πρόκρισης της Ελλάδας όσο και η διάκριση των φαβορί, με τις Ρωσία, Αρμενία, Ολλανδία και Κύπρο να περνούν στον τελικό. Εξαίρεση στις προβλέψεις αποτέλεσε η Ισλανδία, η οποία πήγε κόντρα στα στοιχήματα που την ήθελαν ψηλά και αποκλείστηκε από τον τελικό του Σαββάτου.

Οι χώρες οι οποίες πέρασαν στον ημιτελικό είναι: 

1) Αζερμπαϊτζαν 
2) Ρωσία
3) Ολλανδία
4) Ουγγαρία
5) Κροατία
6) Αυστρία
7) Αρμενία
8) Τσεχία
9) Κύπρος 
10) Μάλτα

Ο δεύτερος ημιτελκός της Eurovision θα διεξαχθεί την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 22.00, ενώ το Σάββατο 14 Μαΐου είναι η μέρα του μεγάλου τελικού.