Κάνουμε έξι στάσεις στην πανέμορφη Κρήτη

rethumno-palia-poli

Το γραφικό, ενετικό λιμανάκι της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου

ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα ελληνικά νησιά αποτελεί έναν από τους πιο ευλογημένους και όμορφους τόπους της Ελλάδας. Ξεχωρίζουμε έξι σημεία του και αρχίζουμε να μετράμε ημέρες μέχρι να το επισκεφτούμε στις διακοπές!

Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου
Πανέμορφη, με ένα ιδιαίτερο κράμα ενετικού και κρητικού αέρα, η Παλιά Πόλη είναι το σημείο που ξεφεύγει από την έννοια της κλασικής πόλης και αρχίζει να θυμίζει παραθεριστικό προορισμό, με τα στενά δρομάκια και τουριστικά μαγαζιά. Τα περισσότερα κτίριά της είναι ενετικής αρχιτεκτονικής, αφού μετά την κατάκτησή της από τους Ενετούς το 1204, οικοδομείται με αυτά τα πρότυπα. Τα δρομάκια της και το μικρό ενετικό λιμάνι είναι ό,τι πρέπει για περίπατο, ψώνια, αλλά και φαγητό σε κάποια από τις ταβέρνες του, ενώ οι περισσότεροι τουρίστες δεν χάνουν την ευκαιρία να περάσουν και από τη Φορτέτζα, φρούριο που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1573 και υψώνεται πάνω από την Παλιά Πόλη.

Θέα στον Άγιο Νικόλαο

Άγιος Νικόλαος
Στην ανατολική Κρήτη στον μεγαλύτερο φυσικό κόλπο της Κρήτης, τον Κόλπο του Μεραμπέλλου, ο Άγιος Νικόλαος προσφέρει στους επισκέπτες μια μίξη μοντέρνου και παραδοσιακού. Πρόκειται για ένα λιμανάκι μεσαίου μεγέθους που είναι εξαιρετικά γραφικό, έχει το δικό του στυλ και γοητεία και το… εκμεταλλεύεται στο φουλ. Η λίμνη Βουλισμένη που θα συναντήσετε εκεί, είναι γεμάτη από μικρά café και μαγαζιά, ενώ γύρω από το όνομά της υπάρχουν πολλοί μύθοι. Ένας από αυτούς θέλει τη θεά Αθηνά να κάνει το μπάνιο της εκεί, ενώ άλλος υποστηρίζει ότι η λίμνη αυτή δεν έχει… πυθμένα. Πανοραμική θέα της λίμνης μπορείτε να έχετε από το πάρκο που βρίσκεται πάνω από αυτήν.

Όψη του φρουρίου στη Σπιναλόγκα

Σπιναλόγκα
Το νησάκι-φρούριο στη νοτιοδυτική είσοδο του κόλπου της Ελούντας έχει συνδεθεί στο μυαλό όλων με τη λέπρα, αφού από το 1903 ως το 1957 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο, όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης. Το νησί αυτό είχε οχυρωθεί άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης, όσο και από αισθητικής, και για πολλά χρόνια αποτελούσε την πρώτη γραμμή άμυνας της Ελούντας. Σήμερα, διατηρεί ακόμη την ομορφιά του και απέχει μόλις λίγη ώρα με το καραβάκι τόσο από την Ελούντα, όσο και από τον Άγιο Νικόλαο, ενώ είναι πολύ δημοφιλές στους τουρίστες, οι οποίοι καταφτάνουν για να δουν τα απομεινάρια της αποικίας των λεπρών, το φρούριο και τα παλιά κτίρια. Οι επισκέψεις, πάντως, στο νησί περιορίζονται σε μερικές ώρες, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα διαμονής εκεί.

Η πανέμορφη λιμνοθάλασσα του Μπάλου με τις γαλάζιες αποχρώσεις της

Λιμνοθάλασσα του Μπάλου
Ίσως από τις ωραιότερες θάλασσες της Ελλάδας, τόσο οπτικά, όσο και για μπάνιο, ο Μπάλος βρίσκεται κοντά στο χωριό των Χανίων, βορειοδυτικά της Κρήτης, στη χερσόνησο Γραμβούσα. Εκεί μπορεί να φτάσει κάποιος με καραβάκι ή διασχίζοντας μια πολύ δύσκολη διαδρομή με το αυτοκίνητο κι έπειτα με τα πόδια, αλλά όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, στις καλές παραλίες πρέπει να κοπιάσεις για να φτάσεις. Και πιστέψτε μας, το θέαμα θα σας ανταμείψει, με τη ροζ άμμο και τα νερά που αποκτούν ανάλογα με το σημείο διαφορετικό χρώμα, από μπλε, τιρκουάζ μέχρι και πράσινα. Πρόκειται για ένα πολυφωτογραφημένο μέρος, με τους τουρίστες να του δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση. Αν θέλετε να μάθετε τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης, κάντε κλικ εδώ.

Φύση, θέα και καθαρός αέρας στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Φαράγγι της Σαμαριάς
Κάποια μέρη απαιτούν περισσότερη προσπάθεια για να τα δει κάποιος και το φαράγγι αυτό σίγουρα είναι ένα από αυτά. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων της δυτικής Κρήτης, με το μεγαλύτερο μέρος του να υπάγεται στο δήμο Σφακίων. Φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πλέον γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος (το γνωστό μας κρι-κρι) και από το 1981 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO. Για να το διασχίσει κάποιος, πρέπει να περπατήσει μια διαδρομή 16,7 χιλιομέτρων από το Ομαλό μέχρι την Αγία Ρουμέλη στο λιβυκό πέλαγος, όπου καταλήγει σε μια παραλία με μαύρη άμμο. Περνά μέσα από δάση αρχαίων κυπαρισσιών και πεύκων, απότομους βράχους και βουνά, αφήνοντας εκπληκτικές εικόνες στον επισκέπτη. Αναλόγως με το πόσο γρήγοροι είστε, μπορεί να το διασχίσετε από 4 μέχρι 7 ώρες, όπως και να ‘χει, όμως, η ομορφιά του είναι αξεπέραστη. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε και άλλα πανέμορφα φαράγγια της Ελλάδας.

Το ανάκτορο της Κνωσού, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κρήτης

Ανάκτορο της Κνωσού
Περίπου 5 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, το ανάκτορο αυτό είναι το πιο σημαντικό και διάσημο μινωικό αξιοθέατο της Κρήτης. Χτίστηκε σταδιακά από το 1700 ως το 1400 π.Χ., με περιοδικές ανακατασκευές μετά από καταστροφές, μέχρι να καταστραφεί μια για πάντα από φωτιά. Περιλάμβανε διάφορες αίθουσες, όπως την Αίθουσα του Θρόνου, η οποία ονομάστηκε έτσι από ένα μεγάλο θρόνο χτισμένο στον τοίχο και θεωρείται ότι η κύρια λειτουργία του ήταν διοικητικό ή θρησκευτικό κέντρο. Με το ανάκτορο, μάλιστα, συνδέονται και οι συναρπαστικοί μύθοι του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ