Οδοιπορικό στη νοτιοανατολική Ασία με τον φακό του Μάνου Φίκαρη

fikaris-009
ΤΡΙΤΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2016

Με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας Banana pancake με το ταξίδι του Μάνου Φίκαρη σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, την οποία μπορείτε να απολαύσετε μέχρι τις 22 Μαΐου στο Βρυσάκι, συγκεντρώσαμε φωτογραφίες και μερικές σκέψεις από τον ίδιο, προσπαθώντας κι εμείς, μέσω αυτών, να πάμε ένα όμορφο ταξίδι ως εκεί.

Κείμενο-φωτογραφίες: Μάνος Φίκαρης

Τον Μάρτιο του 2012 έφτασα στη Χίο με ένα σακίδιο και τη φωτογραφική μηχανή μου και πήρα το πλοίο για το Cesme. Δεν ήξερα πόσο θα έλειπα, ούτε είχα σχεδιάσει ακριβώς το πού θα πήγαινα. Πίστευα πως αν την «έβγαζα» για τρεις μήνες θα ήταν καλά. Τελικά, διασχίζοντας Τουρκία, Πακιστάν, Ινδία και Νεπάλ, οι τρεις μήνες έγιναν εννέα!

Άρχισα να σκέφτομαι το επόμενο ταξίδι πριν καν προσγειωθώ στην Αθήνα. Το 2014 ταξίδεψα για περίπου πέντε μήνες στη δυτική Αφρική και το 2016 επέστρεψα στην Ασία για ένα επτάμηνο ταξίδι, από την Ινδία μέχρι το Βιετνάμ.

Από χώρα σε χώρα και από πόλη σε πόλη μετακινήθηκα με κάθε πιθανό μέσο, κοιμήθηκα σε σταθμούς, ναούς, αυλές σπιτιών, φιλοξενήθηκα σε σπίτια ντόπιων κατοίκων, έφαγα σε μαγειρεία στον δρόμο, γνώρισα τοπικές κουλτούρες και διαφορετικούς τρόπους ζωής. Η επαφή μου με τους ανθρώπους μου επέτρεψε να εμπλακώ στην καθημερινότητά τους, να αφομοιώσω τις εμπειρίες τους και να μοιραστώ τις δικές μου.

Σε αυτήν την πορεία η φωτογραφική μηχανή μου δεν είναι μόνο εργαλείο, αλλά περισσότερο μέσο επικοινωνίας˙ ένας τρόπος να κατανοήσω τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν, μια γέφυρα που θα φέρει πιο κοντά τους τόπους και τους ανθρώπους που συναντώ με εκείνους που ίσως σταθούν στην άλλη πλευρά.

Πιστοί Σιχ βουτάνε στα ιερά νερά του Χρυσού ναού (Golden temple) στο Amritsar.

Ουρά πιστών που επισκέπτονται τον ναό Kashi Vishwanath, στην ιερότερη πόλη των ινδουιστών, το Varanasi.

Ινδία. Σχολείο στη κοιλάδα Spiti στα σύνορα με το Θιβέτ

Kracheh.Καμπότζη. Ηλιοβασίλεμα στις όχθες του ποταμού Μεκονγκ.

Vang Vieng.Λάος. Ένα κορίτσι δουλεύει στο χωράφι, μέσα στη βροχή.

Μεσημεριανό χαλάρωμα στην αιώρα, στο Don Det, ένα νησί που βρίσκεται μέσα στον ποταμό Μεκόνγκ, στο Λάος.

Kathmandu.Νεπάλ. Κοιτάζοντας τον δρόμο μέσα από ένα μαγειρείο στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η κεντρική υπόγεια αγορά του Murree, ορεινού χωριού στο Πακιστάν.

Βάρκες στο Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ, Βιετνάμ.

Πωλητές φρούτων στους δρόμους του Hanoi, πρωτεύουσας του Βιετνάμ.

Λίγα λόγια για τον Μάνο Φίκαρη

Το 2009 αποφοίτησε από το ΙΙΕΚ φωτογραφίας «Leica Academy». Έκτοτε πειραματίζεται συνεχώς με διαφορετικές εικόνες, θέματα και τεχνικές. Από το 2012 έχει ταξιδέψει σε 13 χώρες σε Αφρική και Ασία για να καταγράψει σκηνές καθημερινής ζωής και να τις αφηγηθεί με τις φωτογραφίες του. Ένα μέρος των εξερευνήσεών του αναρτάται στον προσωπικό του ιστότοπο: www.manosfikaris.com.

Info

Η έκθεση φωτογραφίας Banana pancake θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 22 Μαΐου στο Βρυσάκι, Βρυσακίου 17, Πλάκα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 16/05, 17.00-22.00, Τρίτη-Κυριακή, 11.00-20.00.