Ζητούνται ιππότες για τη... Βασίλισσα

zitountai-ippotes-gia-ti-basilissa

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Νέους λογοτέχνες για να τους χρίσει ...ιππότες θα αρχίσει να ψάχνει η Βασίλισσα, καθώς δεν φαίνεται να έχει τέλος η λίστα με ονόματα γνωστών συγγραφέων, που αρνούνται ο ένας μετά τον άλλον τις οποιεσδήποτε τιμές από το θρόνο.

Τελευταία προσθήκη τα ονόματα των Roald Dahl και CS Lewis, οι οποίοι δεσπόζουν στον κατάλογο των «αντιρρησιών» δίπλα στους συναδέλφους τους Aldous Huxley, Robert Graves και Evelyn Waugh.

Πρόσφατα αρχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αποκάλυψαν ότι οι συγγραφείς CS Lewis, Ronald Dahl και Aldous Huxley, απέρριψαν την «προσφορά» τιμητικής διάκρισης από την ίδια την βασίλισσα. Η όλη αποκάλυψη έγινε όταν η αρμόδια υπηρεσία έφερε στο φως τον κατάλογο με τα ονόματα όλων των επιφανών συγγραφέων, οι οποίοι αρνήθηκαν τιμές και διακρίσεις από το 1951 έως το 1999.

Στην ίδια λίστα υπάρχουν ακόμη τα ονόματα της συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Eleanor Farjeon, των ποιητών Philip Larkin και Robert Graves, του κατόχου του βραβείου Booker, Stanley Middleton και των συγγραφέων JB Priestley and Evelyn Waugh.

Στο παρελθόν βέβαια μία τέτοια πληροφορία αποκαλύπτονταν μόνο εφόσον το ίδιο το τιμώμενο πρόσωπο, το έβγαζε στη δημοσιότητα, όπως δηλαδή έκανε το 2003 ο ποιητής Benjamin Zephaniah, ο οποίος έγραψε στην Guardian «Εμένα; Μα σκέφτομαι, εμένα; Και απαντώ: Σας το επιστρέφω. Εγώ εκνευρίζομαι και που ακούω τη λέξη «αυτοκρατορία» μου θυμίζει σκλαβιά, μου θυμίζει τα χιλιάδες χρόνια βιαιότητας, τότε που βίαζαν τις γιαγιάδες μας και σφάγιαζαν τους παππούδες μας».

Στην ίδια λογική και ο νομπελίστας JG Ballard, ο οποίος την ίδια χρονιά είχε αρνηθεί να τιμηθεί για το λογοτεχνικό του έργο. Ο ίδιος μάλιστα είχε πει τότε «Θεωρώ αξιοθρήνητο το γεγονός ότι αριστεροί συγγραφείς όπως ο David Hare, που φοράνε τα σοσιαλιστικά τους χρώματα και στα δύο τους «μανίκια» για τόσα χρόνια, θα δεχόταν ποτέ τιμές ιππότη. Παντοδύναμε, αυτός ο άνθρωπος όντως γονάτισε μπροστά από τη Βασίλισσα.»

Η ίδια λίστα μάλιστα για τα έτη 1951-1999 περιλαμβάνει ακόμη 277 ονόματα δημιουργών, μεταξύ αυτών ο γλύπτης Henry Moore, ο καλλιτέχνης Lucian Freud και ο σκηνοθέτης Alfred Hitchcock, αν και ένα χρόνο αργότερα αποδέχτηκε τον τίτλο του ιππότη.