Ακούσαμε το νέο album του James Blake

james-blake-new-album-2016
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2016

Το τρίτο album του James Blake τον βρίσκει στην καλύτερη φάση τής μέχρι τώρα καριέρας του, και εσείς πρέπει -αν δε το έχετε ήδη κάνει- να ανακαλύψετε αυτόν τον πραγματικά ιδιοφυή συνθέτη.

Ο James Blake μπορεί να ξεκίνησε ως ένας “ντροπαλός” singer songwriter στο ντεμπούτο του αλμπουμ, για να γίνει νικητής ενός βραβείου Mercury με το δεύτερο του αλμπουμ, “Overgrown”, και όταν το hype καταλάγιασε, αυτός να βρίσκεται στις λίστες με τους αγαπημένους μουσικούς δικών μας αγαπημένων μουσικών, την Beyoncé να συνεργάζεται μαζί του για το νέο της εγχείρημα, τον Kanye West να του μπλέκει το εγκώμιο και το μέλλον να απλώνεται λαμπρό μπροστά του. Πολύχρωμο και φωτεινό.

Δε μας απογοητεύει ο Blake ούτε στο “The Colour In Anything”. Επιλέγει συνεργασίες με τον Bon Iver (“I Need A Forest Fire”) και το έτερο αγαπημένο παιδί της Βρετανικής μουσικής σκηνής, τον Frank Ocean (“My Willing Heart”). Φτιάχνει μουσική με γνώμονα το συναίσθημα, γίνεται μελό όσο ακριβώς χρειάζεται, μάς βυθίζει σε μια ακουστική εμπειρία που δρα σχεδόν «μαλακτικά»​​ για το αυτί και τη ψυχή. Αφήνει χώρο στον ακροατή να ψάξει τον ήχο του, να σταθεί στην καταπληκτική παραγωγή, να προσέξει την λεπτομέρεια, να βρει τη μαγεία κάθε βόμβου και κάθε σπαραγμού,να «​τριπάρει» με τα κοφτά beats.

Ναι, το “The Colour in Anything” δεν είναι ένα αλμπουμ που θα μας κάνει απόλυτα χαρούμενους. Είναι μελαγχολικό και ίσως βαρύ για μη εξοικειωμένα αυτιά. Σε κάθε ακρόαση ανακαλύπτεις μια νέα πτυχή της χρήσης των επιρροών του Blake. Και εντυπωσιάζεσαι από την απλότητα που στο σερβίρει. Και δεν μπορείς παρά να πεις, ότι ναι, έχουμε να κάνουμε με ένα σπουδαίο νέο μουσικό, που έχει πολλά να μας προσφέρει στο μέλλον.

Άλμπουμ: THE COLOUR IN ANYTHING
Καλλιλτέχνης: JAMES BLAKE
Label: POLYDOR

Ροζίνα Αράπη