Βαλέτα: η κομψή πρωτεύουσα της Μάλτας μέσα από τα… ωραία της

baleta

Η όμορφη και πυκνοκατοικημένη Βαλέτα

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2016

Αποτελεί τη λιλιπούτεια πρωτεύουσα της Μάλτας και επίσημα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα κρύβει θησαυρούς για τη φωτογραφική μας μηχανή. Ας δούμε μερικούς.

Το μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος της Μάλτας έχει μια πρωτεύουσα που αποτελεί ιστορική πόλη, με κτιριακές κατασκευές που ανάγονται στον 16ο αιώνα και δημιουργούν την ανάλογη ατμόσφαιρα και αρχιτεκτονική που δεν αφήνει το μάτι να… ησυχάσει. Κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια της κατοχής της Μάλτας από το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ιερουσαλήμ και με τα φρούρια, τα τείχη, την μπαρόκ αρχιτεκτονική της, τα παλάτια, τους κήπους κ.ο.κ., κέρδισε άνετα τον τίτλο “Superbissima” («λαμπρότατη») από τους ευγενείς της Ευρώπης. Έχει ψηφιστεί ως Πόλη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (ECoC) για το 2018 και όπως καταλαβαίνετε, έχουμε πολλά να δούμε γυρνώντας τη. Πάμε μια βόλτα;

Οι Άνω Κήποι μετά τις αψίδες

Άνω κήποι Μπαράκα

Κάποτε υπήρχε τελεφερίκ μεταξύ του Μεγάλου Λιμανιού και των Άνω Κήπων, από το 1905 μέχρι το 1973. Το 2012 αντικαταστάθηκε με ένα υπέροχο πανοραμικό τελεφερίκ που συνδέει τους Άνω Κήπους με την τάφρο Laskaris, κοντά στο παραλιακό τμήμα της πόλης, τα φέρι και τα θαλάσσια ταξί για τις Τρεις Πόλεις. Βρίσκεται σε ύψος 58 μέτρων, μπορεί να μεταφέρει 21 επιβάτες και σας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσετε τους Άνω Κήπους, με πανοραμική θέα, δίπλα στο παλάτι της Καστίλης. Πλήθος μονοπατιών γεμάτα φιστικιές, πράσινο και λουλούδια θα σας εντυπωσιάσουν, καθώς τα διασχίζετε, ενώ εκεί θα δείτε και διάφορα γλυπτά που θα σας φέρουν πιο κοντά στην ιστορία της Μάλτας.

Πύλη της Πόλης

Ένα σημαντικό αξιοθέατο στη Βαλέτα είναι η Πύλη της Πόλης, η οποία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano, θυμίζοντας σε διαστάσεις πιο πολύ την αρχική πύλη του 1633, παρά αυτή της δεκαετίας του ’60 που αντικατέστησε. Δίνει την αίσθηση στους επισκέπτες ότι περνούν μια πραγματική γέφυρα, χαρίζοντάς τους ιδιαίτερη θέα με τα φρούρια και τις τάφρους. Στο εσωτερικό της πύλης, θα βρείτε σκαλιά, εμπνευσμένα από τα σκαλιά που βρίσκονταν στην αρχική πύλη, τα οποία συνδέουν τα οχυρά του Ιππότη St. James και του Ιππότη St. John με την Republic Street.

Το φρούριο Saint Elmo είναι 464 ετών

Φρούριο Saint Elmo

Η ονομασία του προέρχεται από τον άγιο των ναυτικών και φύλαγε την είσοδο τόσο στο Μεγάλο Λιμάνι, όσο και στο λιμάνι Marsamxett. Αν και έχει αλλάξει πολύ σήμερα, χτίστηκε το 1552 από τους Ιππότες σε 4 μήνες και αποτέλεσε τόπο διεξαγωγής σκληρών μαχών, την εποχή της πολιορκίας της Μάλτας από τους Οθωμανούς, ενώ σήμερα πραγματοποιείται και η αναπαράσταση της αντίστασης στους Τούρκους, στην εθνική τους επέτειο. Μετά από ανακατασκευές, το φρούριο άνοιξε πάλι στο κοινό το 2015, περιλαμβάνοντας και το εντυπωσιακό Πολεμικό Μουσείο, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε και το εκκλησάκι του 1559, για το οποίο οι Ιππότες έδωσαν και τη ζωή τους προκειμένου να το προστατέψουν, όπως και τη μεταγενέστερη εκκλησία του 1729.

Προβλήτα της πόλης

Αποκλείεται να φτάσετε στη Βαλέτα και να μην περπατήσετε στην μπαρόκ προβλήτα της, με τον αέρα του 18ου αιώνα. Εκεί θα βρείτε διάφορα εστιατόρια, café και μαγαζιά για να ψωνίσετε ή απλώς να χαλαρώσετε ή ακόμη και να παρακολουθήσετε κάποια εκδήλωση ή φεστιβάλ.

Ο Άγιος Ιωάννης με τις περίτεχνες αγιογραφίες

Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη

Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή εκκλησία της Μάλτας, που χτίστηκε ανάμεσα στο 1573 και το 1578 και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Gerolamo Cassar. Το εξωτερικό της θυμίζει φρούριο, ενώ εσωτερικά είναι μπαρόκ και φιλοξενεί 8 διαφορετικά παρεκκλήσια (παρεκκλήσι Γαλλίας, παρεκκλήσι Προβηγκίας, παρεκκλήσια Ιταλίας, παρεκκλήσι Αγίου Παύλου, παρεκκλήσι Αρχάγγελου Μιχαήλ κ.ά. Στο εσωτερικό του, ακόμη, θα σας εντυπωσιάσουν οι περίτεχνες αγιογραφίες, ενώ παραδίπλα θα βρείτε μουσείο με κειμήλια του ναού και άλλα εκθέματα. Για να μπείτε στο ναό θα πρέπει να είστε ντυμένοι κατάλληλα και σημειώστε ότι οι… γόβες στιλέτο απαγορεύονται, προκειμένου να προστατευτεί το μαρμάρινο πάτωμα.

Πανοπλίες και πολυτέλεια στο παλάτι του μεγάλου μάγιστρου

Πού ακόμη να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική της πόλης

  • Το παλάτι του μεγάλου μάγιστρου (φωτό): Με κάπως πιο σκληρό εξωτερικό του 16ου αιώνα, που κρύβει ένα μεγαλόπρεπο εσωτερικό, το παλάτι αυτό αποτελούσε κάποτε την κατοικία των αφεντών των Ιπποτών του St. John. Από την ανεξαρτησία της Μάλτας μέχρι το 2015 φιλοξένησε τη Βουλή της Μάλτας και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής της πόλης.
  • Κτίριο Βουλής: Το νέο κτίριο της Βουλής σχεδιάστηκε και πάλι από τον Renzo Piano και ολοκληρώθηκε το 2014. Οι πέτρινοι όγκοι του μοιάζουν σαν να αιωρούνται στον αέρα και έχει μοντέρνο σχεδιασμό.
  • Βασιλική Όπερα: Χτίστηκε το 1860 και καταστράφηκε από τις γερμανικές εναέριες επιδρομές το 1942. Το εξωτερικό της είχε παραμείνει θυμίζοντας τον πόλεμο, αλλά τώρα λειτουργεί ως πλαίσιο για τον ανοιχτό χώρο που σχεδίασε ο Renzo Piano. Αν πετύχετε κάποια συναυλία στο ταξίδι σας εκεί, μην τη χάσετε.

Πού να φάτε

  • Οι κριτικές για το Rubino είναι εξαίσιες και η κουζίνα του μεσογειακή, με πιάτα όπως σπαγγέτι με αχινό, βελούδινο ριζότο και για επιδόρπιο cassata siciliana, δηλαδή κέικ μουσκεμένο σε λικέρ, με τυρί ρικότα, από 13 έως 24 ευρώ τα κυρίως.
  • Για θαλασσινά και κινέζικο προτιμήστε το Blue Room με κόστος από 9-19 ευρώ τα κυρίως.
  • Αν θέλετε να απολαύσετε μια μίξη ιταλικής, μαλτέζικης και σιτσιλιάνικης κουζίνας, δοκιμάστε την Trattoria da Pippo με τα κυρίως γύρω στα 20 ευρώ.

Η νυχτερινή Βαλέτα

Πού να μείνετε

  • Όσοι ψάχνουν κάτι οικονομικό, στα 2 χιλιόμετρα από τη Βαλέτα, το οικογενειακά διοικούμενο Balco Harmony Hostel προσφέρει κρεβάτια σε κοιτώνες και δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο στο πολυσύχναστο κέντρο της Sliema, σε τιμές από 20 ευρώ τη βραδιά για μονόκλινο δωμάτιο κι από 15 για κρεβάτι σε κοιτώνα.
  • Το British Hotel βρίσκεται μέσα στη Βαλέτα και αποτελεί το παλαιότερο κατάλυμά της, σε έναν όμορφο δρόμο με σειρά κατοικιών που ενώνονται με μεσοτοιχία. Οι τιμές του ξεκινούν από 95 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο.
  • Μπροστά στην παραλία της Sliema, λίγα μόλις βήματα μακριά από τον τερματικό σταθμό των λεωφορείων της Sliema και την προβλήτα των φέρι που αναχωρούν για τη Βαλέτα, το Sliema Marina Hotel προσφέρει δωμάτια από 80 ευρώ το δίκλινο.
  • Μια καλή λύση είναι και το Europa Hotel, από 60 ευρώ το δωμάτιο, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τη Βαλέτα, στη Sliema.
  • Οι τιμές για ξενοδοχεία μέσα στη Βαλέτα είναι συνήθως υψηλές, ξεπερνώντας τα 100 ευρώ τη βραδιά. Αν το budget σας το επιτρέπει, δοκιμάστε το Grand Harbour Hotel και το Lucky Star Sea-view Apartments, από 140 ευρώ τη βραδιά.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ