Η καλοκαιρινή αλεγρία των ισπανικών φεστιβάλ

primavera-sound-10

Primavera Sound 2010

ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2016

Cerveza, paella, Gaudí, flamengo, Cervantes είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που μας συνδέουν αυτόματα με την Ιβηρική χερσόνησο. Εμείς ξεπερνάμε τα στεγανά και ασχολούμαστε με μια πιο εναλλακτική πλευρά της κοντινής μας -στο πνεύμα- Ισπανίας, αυτή των μεγάλων μουσικών φεστιβάλ που έχουν κατακτήσει όλο τον κόσμο. Διαλέξαμε και σας προτείνουμε τα τρία αγαπημένα μας.

Primavera Sound Festival, Bαρκελώνη

Ξεκίνησε από ένα πάρτυ και εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.  Με ονόματα που σε κάνουν να ανατριχιάζεις και μόνο στο άκουσμά τους και με έδρα την αβαντ γκαρντ Βαρκελώνη, το Primavera Sound έχει καταφέρει να γίνει το ετήσιο must στην ατζέντα των απανταχού φεστιβαλιστών. Η πρώτη διοργάνωση έγινε μόλις το 2001 στο Poble Espanyol, ωστόσο, το 2005 μεταφέρθηκε στο παραθαλάσσιο Parc del Fòrum που διέθετε άπλετο χώρο ώστε να μη στριμώχνεται το διαρκώς αυξανόμενο κοινό του. Η φύση του φεστιβάλ είναι άρρηκτα δεμένη με την ταυτότητα της πόλης, πράγμα που φαίνεται και από τα προεόρτια (αλλά και τα μεθεόρτια) που λαμβάνουν χώρα στην καταλανική πρωτεύουσα παράλληλα με το PS. Έτσι, εδώ και λίγα χρόνια, το Primavera προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων και συναυλιών που εκτείνονται από τα clubs της πόλης μέχρι τους σταθμούς του μετρό, ενώ δε λείπουν και τα events για μικρά παιδιά.

Στην προβλήτα του Parc del Fòrum παρελαύνουν κάθε χρόνο πάνω από 150 ονόματα της διεθνούς pop και rock αλλά και των πιο underground τάσεων της dance και electro, καλύπτοντας τα γούστα και των πιο δύστροπων μουσικόφιλων. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2015, 195.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο συνέρρευσαν στη Βαρκελώνη για να παρακολουθήσουν στο Primavera, ενισχύοντας έτσι σε σημαντικό βαθμό τα πεσμένα οικονομικά της καταλανικής περιφέρειας. Αν αναλογιστούμε δε, πως ο αριθμός επισκεπτών το 2001 ήταν μόλις 8.000, καταλαβαίνουμε με αρκετά σχηματικό τρόπο την εκρηκτική πορεία του.

Φυσικά, το συγκριτικό πλεονέκτημα του PS είναι αναμφίβολα η ετερόκλητη σύνθεσή του: από τις νεότερες προτάσεις τής ανεξάρτητης μουσικής σκηνής (που συνήθως απευθύνονται σε niche market) μέχρι τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες (για το πιο mainstream κοινό) της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, το φεστιβάλ αποτελεί εδώ και 15 χρόνια ένα από τα σημαντικότερα meeting points καλλιτεχνών, κοινού και επαγγελματικών του χώρου. Σχετικά με το τελευταίο δε, αξίζει να αναφέρουμε το Primavera Pro, το οποίο εδώ και πέντε χρόνια προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες της ανεξάρτητης μουσικής βιομηχανίας να δικτυωθούν μέσα από διεθνή συνέδρια, ομιλίες, workshops, προβολές, meetings και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο περίμεναν με κομμένη την ανάσα την ανακοίνωση του line up μέσα από το countdown που είχε στηθεί στο site του Primavera. Μέσα από ένα ευφάνταστο βίντεο-artwork είδαμε ένα εκπληκτικό line up (στην παργματικότητα, το καλύτερο στην ιστορία του θεσμού) όπου ονόματα όπως Radiohead, LCD Soundsystem, PJ Harvey, Tame Impala, Sigur Rós, Beach House, the Last Shadow Puppets, Brian Wilson, John Carpenter, Savages, Air, Moderat, Deerhunter, Beirut, Black Lips, Suede συναντώνται σε μια λίστα που χρειάζονται λίγα λεπτά για να διαβαστεί ολόκληρη. Αναμενόμενα, τα εισιτήρια έγιναν sold out εν ριπή οφθαλμού σε ένα φεστιβάλ που δε φημίζεται για τα χαμηλά σε κόστος εισιτήρια. Ενδεικτικά, όσοι πρόλαβαν και προμηθεύτηκαν εισιτήρια εγκαίρως, πλήρωσαν από 125 ευρώ (early birds) μέχρι 175 ευρώ (οι τελευταίοι) για όλες τις μέρες (1-5 Ιουνίου) ή 80 ευρώ για κάθε μέρα ξεχωριστά.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Sonar village

Sónar Festival, Βαρκελώνη

Ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής συμβαίνει κάθε χρόνο στην καταλανική πρωτεύουσα, μαγνητίζοντας χιλιάδες θεατές κάθε Ιούνιο. Το τριήμερο φεστιβάλ της μουσικής πρωτοπορίας (sic) ξεκίνησε το 1994, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, όταν διάφορα ακίνητα είχαν ήδη αρχίσει να μπαίνουν σε τροχιά εκ νέου αξιοποίησης και χρήσης. H απήχηση του νέου τότε φεστιβάλ ήταν τόσο μεγάλη στο αντίστοιχο διεθνές target group που δικαιολογεί τόσο την εξέλιξή του (χωρίστηκε σε Sónar by Day και Sónar by Night) όσο και τους αριθμούς επισκεπτών που σήμερα συγκεντρώνει (70-100.000 άτομα από κάθε γωνιά του πλανήτη κάθε χρόνο). Αν προσθέσουμε τα αντίστοιχα νούμερα σε αυτά του Primavera Sound, αντιλαμβανόμαστε πως η οικονομική «ένεση» των δύο φεστιβάλ είναι ενδεχομένως ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό της πόλης.

Με σταθερό χορηγό την Estrella Damn και με τη συμμετοχή ολόκληρης της πόλης στα δρώμενά του, το Sónar είναι αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα μουσικά events όχι μόνο της Βαρκελώνης αλλά ολόκληρης της Ισπανίας. Όπως και στην περίπτωση του Primavera, έτσι και εδώ, τα lives συνοδεύουν συνέδρια και σεμινάρια με θέμα τη σχέση τεχνολογίας, δημιουργικότητας και μουσικής, έννοιες που πρεσβεύει και αναδεικνύει το φεστιβάλ ήδη από τις απαρχές του μέσα από δράσεις που προωθούν τις διεθνείς multimedia και  οπτικοακουστικές εξελίξεις. Ενδεικτικά, παράλληλες δράσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν περιλαμβάνουν εκθέσεις, διαλέξεις, video art προβολές, art installations, performances, συνέδρια, προβολές ταινιών (μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, κλιπς και video art works) κ.ά. με ξεχωριστή θεματική κάθε φορά όπως, λόγου χάρη, η μελέτη του digital-art φαινομένου στη Βαρκελώνη (SonarMàtica, 1999) ή η επετειακή έκδοση για τα 10 χρόνια Sónar (2003).

Το 23ο Sónar θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου φιλοξενώντας τεράστια ονόματα όπως New Order, Fatboy Slim, ANOHNI, James Blake, Four Tet, Jean-Michel Jarre, Jamie Woon, John Talabot, Bob Moses μεταξύ άλλων. Οι τιμές των εισιτηρίων διαφέρουν (54-195 ευρώ), γι αυτό, αν ενδιαφέρεστε να παρευρεθείτε, ρίξτε μια ματιά στο επίσημο site του φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Benicàssim festival

Festival Internacional Benicàssim (FIB), Μπενικάσιμ

To Benicàssim είναι ένα μικρό χωριό στο Castellón (λίγο πιο κάτω από τη Βαρκελώνη και λίγο πιο πάνω από τη Βαλένθια). Με χρυσαφένιες αμμώδεις παραλίες που εκτείνονται στο διόλου ευκαταφρόνητο μήκος των 6 χλμ, το μικρό Benicàssim διαθέτει πολλούς καλούς λόγους για να κομπάζει για τα ζηλευτά τοπικά του «καλούδια». Παραδόξως, ο λόγος για τον οποίο το μικρό χωριό είναι διάσημο, είναι παντελώς άσχετος με τις ομορφιές που προσφέρει. Από το 1995 μέχρι σήμερα, το Benicàssim διοργανώνει σταθερά και με μεγάλη επιτυχία το ομώνυμο φεστιβάλ (Festival Internacional Benicàssim), ένα τεράστιο 4ήμερο πάρτυ μετά μουσικής στο οποίο ονόματα διεθνούς βεληνεκούς δίνουν ραντεβού με φεστιβαλιστές από όλο τον κόσμο στην καρδιά του καλοκαιριού.

Παρότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, τόσο εντός Ισπανίας (Sónar, Primavera Sound, DCODE κ.ά.), όσο και πανευρωπαϊκά, το FIB έχει καταφέρει να εδραιωθεί στο φεστιβαλικό χάρτη, καθώς προσφέρει ένα πλούσιο line up που χωρά πάνω από 100 καλλιτέχνες της indie rock, pop και electro διεθνούς μουσικής σκηνής. Εκτός από πολλή μουσική, το FIB διαθέτει και ένα ευρύ φάσμα παράλληλων δραστηριοτήτων, όπως εικαστικά δρώμενα, προβολή ταινιών μικρού μήκους και fashion shows, προσελκύοντας κάθε Ιούλιο πάνω από 50.000 επισκέπτες. Φυσικά, σημαντικός παράγοντας για την απήχηση του φεστιβάλ στο κατά μέσο όρο νεαρό κοινό του, είναι η εύκολη πρόσβαση στις εξωτικές παραλίες του Costa de Azahar, γεγονός που στρώνει το έδαφος για καλοκαιρινές διακοπές.

Φέτος, FIB θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 17 Ιουλίου, και όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ονόματα, όπως Massive Attack, Muse, Kendrick Lamar, Disclosure, The Kills, Jamie XX, John Talabot, Bloc Part, The Soft Moon και πολλά άλλα, σε μια μουσική φιέστα όπου η διασκέδαση είναι εγγυημένη. Σχετικά με το κόστος των εισιτηρίων, το 4ήμερο εισιτήριο πάσο κοστίζει περίπου 150 ευρώ, το 3ήμερο 130 και το 2ήμερο 100, ενώ, αν προμηθευτείτε εισιτήριο για κάθε μέρα ξεχωριστά, σε αυτή την περίπτωση οι τιμές διαφέρουν (από 35 έως 60 ευρώ). Αν δεν έχετε κλείσει κάποιο κατάλυμα, μη σας απασχολεί, καθώς το φεστιβάλ διαθέτει πολύ καλές υποδομές φιλοξενίας με χώρους ξεκούρασης και καταστήματα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ[email protected]