«Προφητικό» βιβλίο ετοιμάζει ο Gordon Brown

profitiko-biblio-etoimazei-o-gordon-brown-gordon-brown

ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Τις προβλέψεις του για το 2025 θα δημοσιεύσει ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Gordon Brown, σύμφωνα με δηλώσεις του στη Guardian.

Με τον τίτλο, «Διαμορφώνοντας ένα νέο μέλλον» ο βρετανός πολιτικός στο νέο του βιβλίο θα εκθέσει τη δική του άποψη για το που βαδίζει ο κόσμος, σύμφωνα με τις παγκόσμιες πολίτικο-οικονομικές εξελίξεις.

«Ο George Orwell είχε οραματιστεί ένα απολυταρχικό καθεστώς που θα διοικούσε ο Μεγάλος Αδερφός μέχρι το 1984. Ο Arthur C. Clarke είχε ονειρευτεί έναν υπολογιστή με αυτό-επίγνωση το 2001 στην Οδύσσεια του διαστήματος. Τώρα ο Gordon Brown, διεκδικεί μία θέση ανάμεσα στους παγκόσμιους «προφήτες» μετά την υπογραφή για το νέο του βιβλίο, το οποίο στην ουσία θα προβλέπει τι θα συμβεί στον κόσμο το 2025» αναφέρει χαρακτηριστικά η Guardian.

Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο, Simon και Schuster, στο βιβλίο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι «για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα κατοικεί σε αστικές περιοχές και περίπου ένα δισεκατομμύριο του πληθυσμού θα είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου, ενώ ο οικογενειακός θεσμός θα περνάει βαθιά κρίση, καθώς η μειοψηφία των νέων δεν θα επιλέγουν τον γάμο».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό που προτείνει ο Brown είναι ότι «αν ο 20ος αιώνας ήταν η εποχή της γυναικείας χειραφέτησης με τον τερματισμό της γυναικείας εκμετάλλευσης, ο 21ος θα έχει να κάνει με μία, υψηλότερης μορφής, δύναμη- τη γυναικεία ηγεσία ως μέσω άσκησης αλλαγής». Ενώ λίγο αργότερα προσθέτει στο βιβλίο του ότι «οι μαζικές τεχνολογικές, δημογραφικές και πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της εκρηκτικής αύξησης της παγκόσμιας μεσαίας τάξης, θα επανεφεύρει τον κόσμο μας».

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά βιβλίο του Brown τα τελευταία δύο χρόνια. Το 2010 ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναλύσει την παγκόσμια οικονομική κρίση στο «Beyond the Crash: overcoming the first crisis of globalization», το οποίο πούλησε 14.207 αντίτυπα, ενώ ακολούθησε το «The Change We Choose» ο δεύτερος τόμος των δημόσιων λόγων του.

Παλιός γνώριμος της συγγραφής, ο Brown το 2007 είχε ασχοληθεί με τις ζωές οκτώ εξαίρετων προσωπικοτήτων του 20ου αιώνα στο «Courage: Eight Portraits», μεταξύ των οποίων ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Νέλσον Μαντέλα. «Βιογραφική» τακτική είχε ακολουθήσει και στο «Britain’s Everyday Heroes» όπου μιλούσε για τις ιστορίες καθημερινών ανθρώπων των οποίων η θέληση για έναν συγκεκριμένο σκοπό, είχε αποτελέσει γι αυτόν πηγή έμπνευσης.