Πώς να μαγειρέψετε ρύζι ακριβώς όπως στα ασιατικά εστιατόρια

ruzi-sousi

Μήπως το ρύζι σας δεν βγαίνει αρκετά κολλώδες;

ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Σας αρέσει το κινέζικο ή ακόμη καλύτερα το ταϊλανδέζικο; Τρελαίνεστε για σούσι μάκι; Κι εμείς! Πώς όμως θα φτιάξετε το τέλειο sticky rice το οποίο συνοδεύει τέλεια χορτοφαγικά γεύματα και έχει μια υπέροχη, κολλώδη υφή; Η Κλινική διαιτολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά για να το πετύχουμε.

Η αποτυχία στο μαγείρεμα αυτού του είδους ρυζιού είναι δεδομένη. Στην αρχή νόμιζα πως έφταιγε ο τύπος ρυζιού (ξεκίνησα με basmati, μεγάλο λάθος). Μετά πίστευα ότι έφταιγε η ποσότητα νερού. Στο τέλος... έκοψα δρόμο: ρρώτησα μάγειρα από την Ταϊλάνδη, ο οποίος μου αποκάλυψε το μυστικό του. Το sticky rice θέλει ατμό. Και μάλιστα θέλει και ένα ειδικό rice steamer. Επειδή rice steamer δεν είχα, δοκίμασα αυτές τις εναλλακτικές λύσεις. Και τα κατάφερα μια χαρά!

Τι κάνει το ρύζι να δείχνει κολλώδες;
Το sticky rice είναι πολύ γνωστός τύπος ρυζιού στην ασιατική κουζίνα και θέλει ειδικό μαγείρεμα. Δεν το βράζουν για να μπορεί να έχει αυτή τη μοναδική υφή. Αναζητήστε την ποικιλία του γλυκού ρυζιού (glutinous rice). Το γλυκό ρύζι γλασέ είναι μία ποικιλία ρυζιού που περιέχει πολύ περισσότερη αμυλοπηκτίνη από ό,τι άλλες ποικιλίες και μικρές ποσότητες αμυλόζης. Η αμυλόζη και η αμυλοπηκτίνη είναι τα δύο συστατικά του αμύλου. Οι κόκκοι αυτού του ρυζιού τείνουν να προσκολλώνται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (εξού και το όνομά τους), και είναι επιμήκεις, λεπτοί, λευκοί και αδιαφανείς. Παρεμπιπτόντως, το ρύζι είναι χωρίς γλουτένη, άσχετα από το όνομά του. Τα αποτελέσματα θα είναι όπως τα πιάτα που απολαμβάνετε στο αγαπημένο σας ταϊλανδέζικο εστιατόριο.

Το ρύζι είναι πρωταγωνιστής στην ασιατική κουζίνα

Πώς να μαγειρέψετε ρύζι ακριβώς όπως στα ασιατικά εστιατόρια:

1. Χρησιμοποιήστε τη σίτα για τηγάνι

Μιλάμε για τη σίτα που χρησιμοποιείτε για να σας προστατεύει από το καυτό λάδι του τηγανιού. Είναι τρομερά βολικό και η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη:

  • Μουλιάζετε ένα φλιτζάνι ρύζι για 2-3 ώρες ή περισσότερο και το στραγγίζετε.
  • Γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι με νερό και το αφήνετε να πάρει βράση.
  • Τοποθετείτε τη σίτα πάνω στην κατσαρόλα.
  • Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά, τοποθετείτε το ρύζι στο κέντρο της σίτας.
  • Στη συνέχεια, καλύπτετε το ρύζι με ένα μπολ ή βαρύ καπάκι. Αν μάλιστα το μπολ είναι ψηλό τόσο το καλύτερο γιατί παγιδεύει τον ατμό πιο αποτελεσματικά. Αφήνετε το ρύζι να μαγειρευτεί στον ατμό για 30-35 λεπτά.

Μια σίτα θα σας βοηθήσει να το μαγειρέψετε

2. Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο

Για να δημιουργήσετε έναν ψεύτικο ατμομάγειρα  κόψτε ένα αρκετά μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτο και τυλίξτε γύρω από τις πλευρές της κατσαρόλας που έχει μέσα νερό. Μόλις το τυλίξετε χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να τρυπήσετε όλη την περιφέρεια. Ακολουθείτε έπειτα την παραπάνω διαδικασία (μουλιάζετε το ρύζι, το τοποθετείτε στο κέντρο του αλουμινόχαρτου, το σκεπάζετε με καπάκι και το αφήνετε να μαγειρευτεί στον ατμό για 30 – 35 λεπτά).

3.  Χρησιμοποιήστε σουρωτήρι

Κι ένα μεγάλο σε μέγεθος σουρωτήρι επίσης κάνει την ίδια δουλειά. Βάλτε την κατσαρόλα με νερό στο μάτι και τοποθετείστε το σουρωτήρι ανάποδα (να μην είναι σκληρό το πλέγμα του, αλλά μαλακό). Στη συνέχεια, σπρώξτε προς τα κάτω το πλέγμα έτσι ώστε να δημιουργεί ένα ρηχό μπολ και τοποθετήστε το ρύζι σας μέσα.

Tips
Tο ρύζι αποτελεί το βασικό πιάτο σε ένα ταϊλανδέζικο τραπέζι και οτιδήποτε άλλο υπάρχει πάνω σε αυτό, είναι για να το συνοδέψει. Άλλωστε, το ίδιο το γεύμα αρχίζει όταν ο οικοδεσπότης λέει “Κin Khao” δηλαδή «ας φάμε το ρύζι».

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr