Αυτά είναι τα πιο «καυτά» street food του κόσμου

hoy-tord

Ταϊλανδέζικο hoy tord, γνωστό και ως ομελέτα θαλασσινών

ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Μπορεί να πρόκειται για φαγητό στο… χέρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το street food δεν κατέχει ιδιαίτερη θέση στις γαστρονομικές τάσεις. Δείτε τα πιο δημοφιλή και νόστιμα street food του κόσμου αυτή τη στιγμή και ετοιμαστείτε για έξτρα λιγούρες μέχρι το τέλος του κειμένου.

Οι γευστικές εμπειρίες δεν περιορίζονται μόνο στα πολυτελή δείπνα και το γκουρμέ φαγητό σε λινά τραπεζομάντηλα, αλλά και σε φαγητό στο χέρι που μπορεί να αγοράζουμε στο δρόμο και να το απολαμβάνουμε το ίδιο.

Στο World Street Food Congress 2016, που πραγματοποιήθηκε στη Μανίλα στις Φιλιππίνες τον Απρίλιο, έπειτα από 2 χρονιές στη Σιγκαπούρη, αποδείχτηκε ακριβώς αυτό: 73 χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκαν το φεστιβάλ αυτές τις 5 ημέρες, δοκιμάζοντας μερικά από τα καλύτερα street food του κόσμου, παρά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται να είναι ακριβό, αλλά ευχάριστο, αληθινό και οικονομικό», όπως έχει δηλώσει και ο K.F. Seetoh, ιδρυτής του World Street Food Congress 2016.

Με όλα αυτά υπόψη, ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο δημοφιλή street food του κόσμου, με την ευχή να βρίσκονται σύντομα στο χέρι μας.

Hoy Tord, Ταϊλάνδη
Το hoy tord, ή αλλιώς ομελέτα θαλασσινών, δεν χρειάζεται συστάσεις στους λάτρεις του ταϊλανδέζικου. Φτιάχνεται αναμειγνύοντας 2 είδη από αλεύρι, lime και νερό για το κουρκούτι, το οποίο τηγανίζεται με τα αβγά και στο τέλος προσθέτουν και θαλασσινά –στρείδια, γαρίδες ή καλαμάρι- μαζί με κόλιαντρο, βλαστούς φασολιών, κρεμμυδάκι φρέσκο, πιπέρι και λίγη fish sauce. Μερικοί προσθέτουν και σάλτσα τσίλι, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι τραγανό απ’ έξω και μαλακό από μέσα.

commons.wikimedia.org

Η Μαλαισία φημίζεται για την πικάντικη σούπα θαλασσινών της, Assam Laksa

Assam Laksa, Μαλαισία
Το Assam Laksa είναι μια πικάντικη σούπα θαλασσινών και ταμάρινδου (ασιατικού φρούτου), που στη Μαλαισία κάνει θραύση, ειδικά στα κέντρα street food του Πενάνγκ. Εκεί ήταν που η Lim Ee Quen αποφάσισε να εγκαταλείψει το ινστιτούτο αισθητικής που είχε, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η συνταγή δεκαετιών που είχε η οικογένειά της. Η μυστική, οικογενειακή συνταγή για το sambal –μείγμα μπαχαρικών- είναι το κλειδί γι’ αυτό το… επικίνδυνα καλό πιάτο, το οποίο της χάρισε βράβευση.

Kway Chap, Σιγκαπούρη
Το street food στη Σιγκαπούρη αξίζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο, απασχολώντας άμεσα περίπου 40 χιλιάδες κατοίκους το χρόνο. Ο Melvin Chew είναι ένας από αυτούς, αφού διατηρεί το οικογενειακό μαγαζί 35 χρόνων, πουλώντας kway chap, δηλαδή χοιρινά εντόσθια, κομμάτια χοιρινού και πάπια, σιγοψημένα σε σόγια και σερβιρισμένα σε φύλλα νουντλ.

Μείγμα ρυζιού μπασμάτι, κοτόπουλο, γιαούρτι, λεμόνι, μπαχαρικά masala, φύλλα κόλιαντρου και τηγανητό κρεμμύδι είναι τα απαραίτητα υλικά για Hyderabadi Biryani

Hyderabadi Biryani, Ινδία
Η λέξη "biryani" μπορεί να έχει περσική καταγωγή, αλλά η Ινδία αποτελεί τον απόλυτο «πρωταθλητή» αυτού του δημοφιλούς πικάντικου ρυζιού με κρέας ή λαχανικά. Από τις διάφορες βερσιόν του, το πιάτο από το Hyderabad ξεχωρίζει με το μείγμα ρυζιού μπασμάτι, κοτόπουλο, γιαούρτι, λεμόνι, μπαχαρικά masala, φύλλα κόλιαντρου και τηγανητό κρεμμύδι.

Churros με παγωτό για τις υπογλυκαιμίες των Αμερικανών

Churros Sundae, Η.Π.Α.
Στικς τηγανητής ζύμης με παγωτό, ξηρούς καρπούς και άλλα πασπαλίσματα, τα churros κάνουν θραύση στις Η.Π.Α., παρ’ όλο που η καταγωγή τους είναι ισπανική ή πορτογαλική.

Κοτόπουλο Zhu Hou, Κίνα
Στη νότια επαρχία της Κίνας, Guangdong, το κοτόπουλο ψημένο σε αλάτι είναι ένα συχνό πιάτο. Ο νεαρός σεφ, Xu Jing Ye, σέρβιρε τη δική του εκτέλεση στο φεστιβάλ της Μανίλα, ακολουθώντας μια συνταγή 120 χρόνων για σάλτσα Foshan sauce, που φτιάχνεται με φασόλια σόγιας, ζάχαρη, σπόρους σουσαμιού και σάλτσα σόγιας.

Η κρέπα αλά... βιετναμέζικα

Banh Xeo, Βιετνάμ
Η Phan Thi Thu Loan που συμμετείχε στο φεστιβάλ, εκπαιδευόταν ως αρχιτέκτονας πριν ακολουθήσει το πάθος της να διατηρήσει τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας της. Χρησιμοποιεί μια τεχνική 100 χρόνων, που αναγνωρίζεται από την UNESCO, προκειμένου να φτιάξει τις banh xeo θαλασσινές τηγανίτες της, μαγειρεμένες σε πήλινα, πάνω σε φωτιά από ξύλα. Αφού προστεθεί η γέμισή τους, στο τέλος η τηγανίτα διπλώνεται και συνήθως τη βουτούν σε μια πολύ γευστική σάλτσα, η οποία βασίζεται σε… μυστική συνταγή.

www.flickr.com

Ινδονησιακό σουβλάκι με ρύζι

Sate Maranggi, Ινδονησία
Ή αλλιώς… ινδονησιακό σουβλάκι. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μάλιστα, η ομάδα του Sate Marrangi στην Ινδονησία έφτιαξε 125 χιλιάδες σουβλάκια, μέσα σε 5 ημέρες –κάτι στο οποίο είναι συνηθισμένοι, αφού στο ταπεινό τους μαγαζί στην Purwakarta εξυπηρετούν περισσότερους από 1000 πελάτες την ημέρα. Το street food αυτό φτιάχνεται με μαριναρισμένο μοσχάρι σε κομμάτια, ψημένο στα κάρβουνα και σερβιρισμένο με σαλάτα από τσίλι, ξίδι και ντομάτα.