Ελσίνκι: μικρό στο μάτι, μεγάλο στις εκπλήξεις

elsinki

Ελσίνκι: μια πόλη για όλα τα γούστα!

ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Εικόνες απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, νεανικές γειτονιές, μοντέρνο design και ξεχωριστές εμπειρίες σας περιμένουν στη φινλανδική πρωτεύουσα, με τον ήλιο του μεσονυχτίου να πρωταγωνιστεί.

Στιλάτο και δυναμικό, το Ελσίνκι, αν και μικρό στο μέγεθος, κρύβει πολλές εκπλήξεις για τον ανήσυχο ταξιδιώτη, τις οποίες μπορείτε να ανακαλύψετε με έως και δυο πτήσεις την εβδομάδα, με την Aegean. Δείτε τα κατάλληλα μέρη για περιήγηση στην πόλη ανάλογα με τα γούστα σας και ετοιμάστε βαλίτσες!

«Αρχιτεκτονικές» βόλτες
Περπατήστε την πόλη για να χαζέψετε την αρχιτεκτονική πολυμορφία της, δείγμα μιας Ιστορίας με πολλές επιρροές. Την προσοχή σας θα τραβήξει σίγουρα ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός (Kaivokatu 1), σχεδιασμένος από τον Eliel Saarinen, τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του Εθνικού Ρομαντικού στυλ. Ο τεράστιος σταθμός, που εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες, αποτελεί σήμα κατατεθέν του Ελσίνκι. Οι λάτρεις της art nouveau αρχιτεκτονικής θα θαυμάσουν το Εθνικό Θέατρο (Läntinen Teatterikuja 1, www.kansallisteatteri.fi), το Εθνικό Μουσείο (Mannerheimintie 34, www.kansallismuseo.fi), αλλά και τα κτίρια της περιοχής Katajanokka. Στην Πλατεία Γερουσίας (Senate Square) θα δείτε προσόψεις αυστηρού νεοκλασικού ύφους, με τον κατάλευκο λουθηρανικό Καθεδρικό, σχεδιασμένο από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Carl Ludwig Engel, να ξεχωρίζει (Unionsgatan 29). Αξίζει να κάνετε μια στάση στην εντυπωσιακή κυκλική εκκλησία Temppeliaukiο, που είναι χτισμένη στην καρδιά ενός γρανιτένιου βράχου και καλυμμένη με ένα χάλκινο θόλο. Χάρη στην εξαιρετική ακουστική της φιλοξενεί πολλές συναυλίες (Lutherinkatu 3). Must είναι και η επίσκεψη στο κομψό πενταόροφο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Kiasma, τόσο για την καταπληκτική συλλογή σύγχρονης φινλανδικής τέχνης που φιλοξενεί, όσο και για το κτίριο το ίδιο (Mannerheiminaukio 2, www.kiasma.fi).

Η αισθητική κυριαρχεί στους προσεγμένους κοινόχρηστους χώρους της πόλης που σέβεται τον κάτοικο και τον επισκέπτη της. 

Περίπατος στο πράσινο
Με το ένα τρίτο της πόλης να καλύπτεται από χώρους πρασίνου, το Ελσίνκι είναι μία από τις λίγες πρωτεύουσες στον κόσμο όπου η φύση είναι τόσο κοντά στους κατοίκους της. Το κεντρικό πάρκο Esplanadi (φωτό), ανάμεσα σε δύο παράλληλους δρόμους γεμάτους cafe και καταστήματα, αποτελεί μια μικρή όαση για ντόπιους και επισκέπτες. Πρόκειται για ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης και το μέρος όπου διεξάγονται πολλές συναυλίες κι άλλα δωρεάν υπαίθρια event. Βόρεια του κέντρου, σε απόσταση 20 λεπτών με το λεωφορείο, απλώνεται το Keskuspuisto, το "Central Park" του Ελσίνκι, σε μια έκταση 1000 εκταρίων με προστατευόμενα δάση, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για αναψυχή και άθληση όλο τον χρόνο. Για μια πράσινη απόδραση με δόσεις αδρεναλίνης, επισκεφθείτε το δημοφιλές ψυχαγωγικό πάρκο Linnanmaki, το οποίο, εκτός από διασκεδαστικές βόλτες με το ξύλινο rollercoaster, προσφέρει εξαιρετική πανοραμική θέα της πόλης από τον 53 μέτρων πύργου του (Tivolikuja 1, www.linnanmaki.fi). Για πιο ήσυχες καταστάσεις, προτιμήστε το Kaisaniemi Park με τους περιποιημένους βοτανικούς κήπους και τα εκατοντάδες εξωτικά φυτά ή κάντε μία μίνι εκδρομή μέχρι το πάρκο Viikki Arboretum, μόλις 15 λεπτά από το κέντρο, για χαλαρωτικούς περιπάτους με soundtrack τους ήχους της φύσης.

Η εξερεύνηση της γειτονιάς Kallio είναι μια εμπειρία για όσους συνδυάζουν τον τουρισμό με το shopping. 

Πέρασμα από την Kallio, την πιο ζωντανή γειτονιά
Στο ανατολικό άκρο του κέντρου, η αναγεννημένη περιοχή Kallio σφύζει από ζωή κι έναν ιδιαίτερα κοσμοπολίτικο αέρα. Η πρώην γειτονιά της εργατικής τάξης είναι πλέον το hot spot της πόλης με ψαγμένα cafe, εστιατόρια, μπαρ και μπουτίκ, που αποτελούν πόλο έλξης για ένα πολυσυλλεκτικό κοινό. Φοιτητές, νεαρά ζευγάρια, εργαζόμενοι στα πέριξ και επισκέπτες που αναζητούν το καινούργιο και το εναλλακτικό γεμίζουν καθημερινά τους δρόμους και τα μαγαζιά της περιοχής. Η εξερεύνηση του Kallio μπορεί να ξεκινήσει από την σκεπαστή αγορά Hakaniemi, όπου θα βρείτε τα πάντα- από φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέχρι κοσμήματα και vintage ρούχα (Hämeentie 1a, www.hakaniemenkauppahalli.fi). Συνεχίστε με βόλτα στους δρόμους Fleminginkatu, Helsinginkatu, Vaasankatu, καθώς και στη μικρή γειτονιά Torkkelinmäki, για να ανακαλύψετε καταστήματα με ρούχα ντόπιων σχεδιαστών, μαγαζιά με οργανικά προϊόντα, παραδοσιακούς φούρνους, στέκια με σπιτική ατμόσφαιρα και εστιατόρια που σερβίρουν από τοπικές γεύσεις μέχρι vegan πιάτα και ταϊλανδέζικη κουζίνα.

Η επιτομή του φινλανδικού design στην Design District

Ψώνια στον παράδεισο του shopping στην Design District
Επισκεφθείτε την Design District στην καρδιά της πόλης για να ανακαλύψετε την ιδιαιτερότητα του φινλανδικού design, όπως αναδεικνύεται στα περίπου 200 καταστήματα που βρίσκονται εκεί. Σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από τον Κεντρικό Σταθμό, σας περιμένει μια τεράστια περιοχή απλωμένη σε 25 δρόμους που ξεχειλίζουν πρωτοτυπία και δημιουργική ενέργεια. Θα βρείτε από μπουτίκ και καταστήματα ειδών design και διακόσμησης, με όλες τις επώνυμες φίρμες αλλά και κομμάτια ανερχόμενων σχεδιαστών, μέχρι αντικερί, εστιατόρια, ξενοδοχεία και αξιόλογα μουσεία όπως το Design Museum (Korkeavuorenkatu 23, www.designmuseum.fi) και το Museum of Finnish Architecture (Kasarmikatu 24, www.mfa.fi). Ο πιο εύκολος τρόπος για να εξερευνήσετε την περιοχή είναι μέσα από μία θεματική περιπατητική διαδρομή (designdistrict.fi).

Γευστικές εμπειρίες σκανδιναβικής κουζίνας
Η γαστρονομική κουλτούρα της χώρας είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα δημιουργική και ανήσυχη. Από το Ελσίνκι ξεκίνησε το 2011 ο θεσμός Restaurant Day (Ημέρα Εστιατορίων) για να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο (www.restaurantday.org). Κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής, που γίνεται 4 φορές τον χρόνο, όποιος το επιθυμεί μπορεί να ανοίξει το δικό του εστιατόριο -στο σπίτι του ή στους δρόμους της πόλης- και να προσφέρει στους επισκέπτες πιάτα από την τοπική κουζίνα. Στα εστιατόρια της πόλης σας περιμένουν οι γευστικές προκλήσεις της New Nordic Cuisine, που περιλαμβάνουν πιάτα με ψάρια (άγριος σολομός, ρέγγα), μαγειρεμένα με πολλούς τρόπους, κυνήγι (καπνιστός τάρανδος), αλλά και μούρα του αρκτικού δάσους, άγρια χόρτα και βότανα. Μερικές από τις καλύτερες περιοχές για φαγητό είναι οι Punavuori, Kallio και Ullanlinna. Η γαστρονομική εμπειρία δεν θεωρείται ολοκληρωμένη εάν δεν τιμήσετε τα φρέσκα παραδοσιακά προϊόντα της διάσημης αγοράς Market Square (Kauppatori) στο νότιο λιμάνι (Eteläsatama), καθώς και τις τοπικές νοστιμιές της διώροφης σκεπαστής αγοράς Hakaniemi στην περιοχή Kallio (Hämeentie 1a, www.hakaniemenkauppahalli.fi).

H Aegean μάς μεταφέρει στο Ελσίνσκι, την πόλη των εκπλήξεων για τους ανήσυχους ταξιδιώτες. 

Τι να μη χάσετε:
*Βραδιές καραόκε με τους ντόπιους
Η πόλη διαθέτει bars και clubs για διάφορα γούστα, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Η καρδιά της νυχτερινής ζωής χτυπάει στο Kallio, όπου θα βρείτε από στιλάτα cocktail lounges μέχρι clubs με χορευτική μουσική, ενώ αρκετές επιλογές προσφέρουν και οι περιοχές Kamppi και Punavuori. Μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης που δεν πρέπει να χάσετε είναι η επίσκεψη στα αγαπημένα των ντόπιων karaoke bars. Μπείτε στο παιχνίδι αρπάζοντας χωρίς δεύτερη σκέψη το μικρόφωνο και ανακαλύψτε τα κρυφά σας ταλέντα.

*Χαλάρωση στις σάουνες
Απολαύστε μια αυθεντική εμπειρία απόλυτης χαλάρωσης και αποτοξίνωσης σε μία παραδοσιακή φινλανδική σάουνα. Η σάουνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της Φινλανδίας. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν πάνω από τρία εκατομμύρια σάουνες σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, χωριά διακοπών και camping. Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία στο Ελσίνκι διαθέτουν σάουνα, ενώ υπάρχουν και αρκετές δημόσιες σάουνες που λειτουργούν όλο τον χρόνο, κυρίως στις περιοχές Kallio, Hermanni και Merihaka. Οι Φινλανδοί τις ζεσταίνουν σε θερμοκρασία που μπορεί να φθάσει και στους 100 °C, ενώ οι πιο τολμηροί επισκέπτες συνδυάζουν τη χαλάρωση στη σάουνα με γρήγορες, αναζωογονητικές βουτιές σε ανοιχτές τρύπες στον πάγο.

*Ολοήμερη απόδραση στο νησάκι-φρούριο
Το οχυρωμένο νησάκι Suomenlinna (φωτό), ανοικτά των ακτών του Ελσίνκι, είναι ό,τι πρέπει για μονοήμερη εκδρομή. Το θαλάσσιο φρούριο που χτίστηκε το 1748 αποτελεί Μνημείο της UNESCO κι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της χώρας. Γραφικά μονοπάτια μέσα στο πράσινο, πλακόστρωτα δρομάκια, τούνελ και κανόνια δημιουργούν ένα σκηνικό ιδανικό για μια ευχάριστη περιπλάνηση. Θα βρείτε αρκετά cafe και εστιατόρια, ενώ αν ο καιρός είναι ζεστός, μπορείτε να ακολουθήσετε το παράδειγμα των ντόπιων και να κάνετε πικνίκ, μένοντας στο νησί μέχρι αργά το βράδυ. Τα κτίρια του κάστρου φιλοξενούν επίσης 6 μουσεία και μία ζυθοποιία. Η πρόσβαση γίνεται με ferry boat από την πλατεία Kauppatori (www.suomenlinna.fi).

Info
Πώς θα πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη:
Το Finnair City Bus θα σας μεταφέρει στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό σε 30 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο 615 (ή το νυχτερινό 620) που συνδέει το αεροδρόμιο με τον Κεντρικό Σταθμό σε 40 λεπτά. Η Helsinki Card θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη αφού συνδυάζει δωρεάν μετακινήσεις και δωρεάν είσοδο στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης (€44 για 1 μέρα, €54 για 2 μέρες & €64 για 3 μέρες). Περισσότερες πληροφορίες: www.visithelsinki.fi

Πετάξτε για Ελσίνκι με την Aegean με έως και δυο πτήσεις την εβδομάδα.