Who is Who: Adele

who-is-who-adele

ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ειλικρινής, αθυρόστομη, συμπαθής και υπερεπιτυχημένη. Κι όλα αυτά στα 23 της μόλις χρόνια, χωρίς να θυσιάσει ούτε την αντισυμβατική της πληθωρικότητα, ούτε τον έλεγχο που ασκεί συνθετικά στη μουσική της. Τι είδους φαινόμενο είναι η Adele που φέρεται ως το μεγάλο φαβορί των φετινών Grammy;

Το πλήρες όνομά της είναι Adele Laurie Blue Adkins και γεννήθηκε στο Tottenham του Λονδίνου στις 5 του Μάη του 1988. Οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν 3 ετών κι αυτό αποτέλεσε -μαζί με τον αλκοολισμό του- την αρχή μιας απομάκρυνσης από τον πατέρα της, που διήρκεσε μέχρι πρόσφατα.

Η γιαγιά της είχε διώξει τη μητέρα της, Penny, από το σπίτι όταν εκείνη ήταν 18 (ένα χρόνο πριν γεννήσει την Adele). Αιτία, η αντίληψη ότι μετά τα 18 τα παιδιά πρέπει να απομακρύνονται από την οικογενειακή εστία! Αυτό, ωστόσο, δεν επηρέασε τις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Η οικογένειά της δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με τη μουσική.

Το ξεκίνημα και οι επιρροές

Ξεκίνησε να τραγουδά στα 4 της χρόνια και αναφέρεται πάντα στις Spice Girls σαν τη βασική επιρροή της στην παιδική της ηλικία. Μάλιστα, στα πάρτι η αγαπημένη της δραστηριότητα ήταν να τις μιμείται.

Στα 11 της, μετακόμισε στο West Norwood του Νότιου Λονδίνου, γεγονός που αποτέλεσε έμπνευση για το πρώτο της single Hometown Glory. Η ίδια δηλώνει πως η παρακολούθηση μιας συναυλίας της Pink την ενέπνευσε σοβαρά και αποτέλεσε κομβική στιγμή για τη ζωή και την καριέρα της.

Είναι οπαδός ετερόκλητων καλλιτεχνών, όπως η Jill Scott, η Etta James, ο Billy Bragg, η Peggy Lee, ο Jeff Buckley και οι Cure.

Φοίτησε για δύο χρόνια στο BRIT School for Performing Arts & Technology.

Στο τέλος των σπουδών της είχε ηχογραφήσει ένα demo 3 κομματιών για ένα project και το έδωσε σε ένα φίλο της. Εκείνος δημιούργησε ένα λογαριασμό στο όνομά της στο MySpace στις 31/12/2004 και «ανέβασε» τα κομμάτια. Τα τραγούδια απέκτησαν ένα μεγάλο following και αργότερα, έφτασαν στα αυτιά των ιθυνόντων της XL Recordings, που επικοινώνησαν μαζί της. Στην αρχή νόμιζε πως της έκαναν πλάκα, γιατί η μόνη εταιρεία που ήξερε ήταν η Virgin Records. Το εφηβικό της δημιούργημα «Hometown Glory» εκδόθηκε επίσημα σε single τον Οκτώβρη του 2007.

Διακρίσεις, πωλήσεις και μια ατυχία

Το άλμπουμ της «19» εκδόθηκε τον Γενάρη του 2008, έφτασε στο Νο2 των βρετανικών charts και έμεινε εκεί για 4 εβδομάδες, ενώ έλαβε και Βραβείο Mercury. Στη συνέχεια, η Adele κέρδισε και ένα Urban Music Award στην κατηγορία «Best Jazz Act». Το άλμπουμ ανακηρύχθηκε χρυσό το Φλεβάρη του 2009 από την αμερικάνικη Recording Industry Association. Το καλοκαίρι του 2009 είχε πουλήσει ήδη 2,2 εκατομμύρια κόπιες.

Το 2007 κέρδισε το βραβείο των κριτικών στα βρετανικά βραβεία, ενώ στα Grammy του 2009 κέρδισε στις κατηγορίες του καλύτερου νέου καλλιτέχνη Best New Artist και της καλύτερης γυναικείας pop φωνητικής απόδοσης.

To single «Rolling in the Deep» άγγιξε την πρωτιά σε 8 χώρες, κάνοντας ρεκόρ πωλήσεων 4,825 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ. Το «Someone Like You» ήταν το πρώτο κομμάτι-single την τελευταία δεκαετία, που κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1 εκατομμυρίου σε πωλήσεις.

Μετά τους Beatles το 1964, έγινε η πρώτη καλλιτέχνιδα που κατάφερε να έχει ταυτόχρονα δύο hit στο top 5 του επίσημου αγγλικού chart των singles και του επίσημου chart των άλμπουμ. Το περιοδικό Billboard της απέδωσε τον τίτλο του Καλλιτέχνη της Χρονιάς για το 2011.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Gordon Brown είναι επίσης, μεγάλος θαυμαστής της Adele. Της έχει στείλει μάλιστα και προσωπική επιστολή, στην οποία τη χαρακτηρίζει «φως στην άκρη του τούνελ, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα».

Το δεύτερο της άλμπουμ «21», που εκδόθηκε το Γενάρη του 2011, σκαρφάλωσε κατευθείαν στην πρώτη θέση των αμερικάνικων charts, ενώ πούλησε 352.000 κόπιες μονάχα μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

Με στοιχεία του Δεκέμβρη του 2011, έχοντας πουλήσει πάνω από 3,4 εκατομμύρια αντίτυπα στη Μεγάλη Βρετανία, είναι το πιο εμπορικό άλμπουμ του 21ου αιώνα, καθώς ξεπέρασε το «Back to Black» της Amy Winehouse.

Η Adele είναι υποψήφια σε 6 κατηγορίες για τα επερχόμενα Grammy 2012, η τελετή απονομής των οποίων θα γίνει στις 12 του Φλεβάρη.

Μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των βραβείων του MTV για το 2011, οπαδοί της Lady Gaga άρχισαν να επιτίθενται στην Adele μέσω του Twitter, με υπονοούμενα για το σωματικό της βάρος. Η ίδια η Gaga πάντως, καταδίκασε τις επιθέσεις.

Η τελευταία περιοδεία της «Adele Live» -sold out στο βορειοαμερικάνικο της σκέλος- διακόπηκε λόγω προβλήματος αιμορραγίας στις φωνητικές της χορδές.

Η ίδια δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να αναρρώσω κανονικά και εντελώς, αλλιώς ρισκάρω να καταστρέψω την καριέρα και τη φωνή μου για πάντα».

Η άλλη πλευρά της Adele

Οι καθηγητές της στο γυμνάσιο προσπαθούσαν να τη βάλουν με το ζόρι να μάθει κλαρινέτο και να τραγουδάει στη χορωδία, κάτι που τις έχει αφήσει αρνητικές μνήμες.

Τη δεύτερη χρονιά των σπουδών της στο BRIT school, μετακόμισε δίπλα της η Shingai Shoniwa, η τραγουδίστρια των The Noisettes. Η Adele την άκουγε από τη μεσοτοιχία (!) και πολλές φορές την επισκεπτόταν για να jam-άρουν μαζί. Η επιρροή που άσκησε πάνω της ήταν που την έκανε να θέλει να γράψει τα δικά της τραγούδια.

Οι Βρετανίδες τραγουδίστριες Leona Lewis and Jessie J ήταν συμμαθήτριες της.

Η Adele είναι η αγαπημένη τραγουδίστρια της Beyoncé, η οποία την χαρακτήρισε επιρροή της για τη δημιουργία του album της «4».

Το τραγούδι Chasing Pavements από το πρώτο της άλμπουμ γράφτηκε εξ ολοκλήρου στο δρόμο, ένα πρωί μετά από καυγά με τον τότε σύντροφό της και ηχογραφήθηκε επί τόπου στο κινητό της.

Υπεύθυνος για την ηχητική στροφή της στο «21» είναι ο οδηγός του tour bus της, ο οποίος κατά τη διάρκεια της περιοδείας της για το «19» έπαιζε συνεχώς μουσική της σκηνής του Nashville.

Οι τίτλοι των δύο δίσκων της, «19» και «21», είναι η ηλικία στην οποία βρισκόταν όταν έγραψε τα τραγούδια τους. H ίδια παίζει πιάνο, κιθάρα και μπάσο και υπογράφει συνθετικά και το μεγαλύτερο μέρος των τραγουδιών της.

Το πρώτο της άλμπουμ ήταν εμπνευσμένο από έναν εφηβικό της έρωτα, ενώ και το δεύτερο αφορούσε αποκλειστικά μια σχέση της που είχε μόλις τελειώσει. Οι στίχοι του άλμπουμ αφορούν την απιστία και τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες.

Είναι ιδιαίτερα ντροπαλή και αγχώδης στις περιοδείες της. Μια φορά στο Amsterdam έφυγε από την έξοδο κινδύνου, ενώ έχει πολλές φορές «αδειάσει» το στομάχι της, καθώς υποφέρει από κρίσεις άγχους στις τουρνέ.

Η Adele δηλώνει απόλυτα συμβιβασμένη με τα κιλά της, καθώς σιχαίνεται το γυμναστήριο, ενώ αντίθετα λατρεύει το καλό φαγητό και το κρασί.

Η μητέρα της ονομάζεται Penny Adkins και είναι μόλις 43 ετών. Έχει ιδιαίτερη σχέση με τον 78χρονο παππού της John Adkins και την 71χρονη γιαγιά της Doreen, για τους οποίους μάλιστα, υπήρχε και ειδική αφιέρωση στα credits του πρώτου της άλμπουμ.

H Adele ακύρωσε σειρά εμφανίσεων της στην πρώτη της παγκόσμια περιοδεία «The An Evening With Adele» του 2008-2009 απλώς… γιατί ήθελε να βρίσκεται με τον τότε φίλο της.

Τον Ιούλιο του 2008, πλήρωσε 8.000 λίρες για ένα επί τόπου σχεδιασμένο πορτραίτο της από τη Stella Vine σε μια φιλανθρωπική δημοπρασία για τα παιδιά–φορείς του AIDS στην Αφρική.

Υποβλήθηκε σε μικροχειρουργική επέμβαση με laser στις φωνητικές χορδές στις Ηνωμένες Πολιτείες την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη του 2011.

Τον επόμενό της δίσκο θα τον ακούσουμε περίπου στα τέλη του 2013 ή το 2014. «Θέλω να το γράψω, να το ηχογραφήσω, να κάνω την παραγωγή και το mastering μόνη μου. Κι αυτό αναγκαστικά θα μου πάρει περισσότερο χρόνο απ’ ότι θα χρειαζόταν κανονικά»…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ