Χορός εκατομμυρίων για τη συλλογή έργων της Elizabeth Taylor

xoros-ekatommurion-gia-ti-sullogi-ergon-tis-elizabeth-taylor

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Τρεις πίνακες από την προσωπική συλλογή της μεγάλης ηθοποιού πουλήθηκαν έναντι 13,7 εκατομμυρίων λιρών σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s του Λονδίνου.

Το αντίτιμο της πώλησης τριών έργων από τη συλλογή έργων τέχνης της Elizabeth Taylor -ενός Van Gogh, ενός Edgar Degas και ενός Claude Pissarro- απέφερε παραπάνω από το διπλάσιο της αρχικής εκτίμησης -που ανερχόταν σε 6,2 εκατομμύρια λίρες- σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στον οίκο Christie’s στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας.

Το έργο του Vincent Van Gogh «Vue de l'asile et de la Chapelle de Saint-Remy» του 1889, απέφερε 10,1 εκατ. στερλίνες, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσού. Ο πατέρας της Elizabeth Taylor είχε αγοράσει το συγκεκριμένο έργο για λογαριασμό της το 1963 για 92.000 λίρες.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος πίνακας κοσμούσε το σαλόνι του σπιτιού της μεγάλης σταρ του κινηματογράφου στο Bel Air της California, μέχρι το θάνατό της.

Οι άλλοι δύο πίνακες, μια αυτοπροσωπογραφία του Degas κι ένα τοπίο μεγάλης κλίμακας του Pissarro -το έργο ονομάζεται Pommiers a Eragny- πουλήθηκαν αντί 713.250 και 2,9 εκατ. λιρών αντίστοιχα…

Και τα τρία έργα τέχνης ήταν μέρος της συλλογής που εκτέθηκε το περασμένο φθινόπωρο σε διάφορους «σταθμούς» παγκοσμίως (μεταξύ άλλων σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο) υπό τον γενικό τίτλο «Τα highlights της συλλογής της Elizabeth Taylor».

Άλλα 35 έργα από την προσωπική συλλογή της μεγάλης Αγγλοαμερικανίδας ηθοποιού αναμένεται να δημοπρατηθούν πολύ σύντομα.

Το έργο «Pommiers a Eragny» του Camille Pissarro

Το περασμένο Δεκέμβριο, η πώληση προσωπικών αντικειμένων της Taylor, όπως χρυσαφικά, έπιπλα και διαφόρων ειδών αναμνηστικά απέδωσε ούτε λίγο ούτε πολύ 94 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Η Elisabeth Taylor έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2011, στο Los Angeles, σε ηλικία 79 ετών.