Who is who: Ντάνιελ Ράντκλιφ

who-is-who-ntaniel-rantklif

ΚΥΡΙΑΚΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Τον γνωρίσαμε στα 12 του και πλέον είναι 23 ετών. Ο Χάρι Πότερ, κατά κόσμον Ντάνιελ Ράντκλιφ, έχει μεγαλώσει εμφανώς και δείχνει να μην είναι ένα ακόμη από τα παιδιά-θαύματα του κινηματογράφου που εξαφανίζονται μετά από μερικές επιτυχίες.

Μετά το αγαπημένο παιδί των ‘90s, τον Μακόλεϊ Κάλκιν, ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, εκατομμυριούχος από την εφηβική του ηλικία, κερδίζει επάξια τον τίτλο ενός από τα παιδιά-θαύματα του Χόλιγουντ των ‘00s, κάτι που σίγουρα δεν περίμενε ο ίδιος καθώς μεγάλωνε στο Λονδίνο της Αγγλίας, όπου και γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1989.

Ο πατέρας του, Άλαν Τζορτζ, είναι μάνατζερ συγγραφέων και η μητέρα του, Μάρσια Τζανίν, υπεύθυνη κάστινγκ σε διάφορες ταινίες για το τηλεοπτικό δίκτυο BBC και ο Ντάνιελ είναι το μοναδικό τους παιδί, το οποίο μάλιστα πάσχει από δυσπραξία, μία διαταραχή της οργάνωσης της κίνησης. Ο ίδιος ο Ράντκλιφ δηλώνει πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν φορές που δυσκολεύεται να δέσει τα κορδόνια του λόγω της πάθησης, παρ’ όλ’ αυτά η διαταραχή αυτή δεν τον εμπόδισε από το να λάμψει και μάλιστα πολύ σύντομα.

Εξέφρασε πρώτη φορά την αγάπη του για την υποκριτική σε πολύ μικρή ηλικία, ενόσω ήταν ακόμη μόλις 5 ετών και το ντεμπούτο του δεν άργησε να έρθει, αφού σε ηλικία 10 ετών βρέθηκε σε μια τηλεοπτική προσαρμογή του μυθιστορήματος του Καρόλου Ντίκενς με τίτλο «David Copperfield» στο BBC One, σε ρόλο ενός νεαρού αγοριού. Παρ’ όλο που ήταν ακόμη μικρός σε ηλικία, η επιτυχία δεν άργησε να του χτυπήσει την πόρτα, αφού το 2001, σε ηλικία μόλις 12 ετών, κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο πλευρό του Πιρς Μπρόσναν, της Τζέιμι Λι Κέρτις και του Τζέφρι Ρας στο κατασκοπικό θρίλερ «Ο ράφτης του Παναμά» σκηνοθεσίας Τζον Μπούρμαν, όπου υποδύθηκε το γιο του Ρας και της Κέρτις. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, την ταινία αυτή δεν την έχει δει ποτέ, παρ’ όλ’ αυτά ήταν αρκετή για να ανοιχτεί μπροστά του ένας… μαγικός κόσμος.

Με τα «κόλπα» του Χάρι Πότερ

Μαθητής ήταν ακόμη ο μικρός Ντάνιελ, όταν ο παραγωγός Ντέιβιντ Χέιμαν τον προέτρεψε να λάβει μέρος στις οντισιόν για την επικείμενη κινηματογραφική μεταφορά του μπεστ-σέλερ «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος», το οποίο είχε γράψει η βρετανίδα συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Αν και αρχικά οι γονείς του ήταν αντίθετοι, λόγω του ότι τα γυρίσματα και των 7 ταινιών που θα ακολουθούσαν έπρεπε να γίνουν στο Λος Άντζελες, κατάφεραν να μεταπειστούν όταν ο σκηνοθέτης Κρις Κολόμπους τον επέλεξε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας, ως Χάρι Πότερ, ένα ορφανό αγόρι με μαγικές ιδιότητες που δίνει αγώνα απέναντι στον κακό μάγο Βόλντεμορτ. Ο μικρός ηθοποιός είχε ξεκινήσει να διαβάζει το βιβλίο από την ηλικία των 8, αλλά κατάφερε να το τελειώσει όταν τελικά πήρε το ρόλο.

Μετά από 8 μήνες οντισιόν, ο Ράντκλιφ επιλέγεται και με τη συγκατάθεση της συγγραφέως, η οποία δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος Χάρι Πότερ. Λόγω των ανησυχιών των γονιών του μικρού Ντάνιελ, η εταιρεία παραγωγής πρόσφερε αρχικά συμβόλαιο για 2 ταινίες, οι οποίες θα γυρίζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και ο Ράντκλιφ δεν ήταν σίγουρος ότι ήθελε να κάνει τόσες ταινίες, πριν ακόμη μπει στο μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ.

Το 2001, η πρώτη ταινία της σειράς βγήκε στους κινηματογράφος ανά τον κόσμο, δημιουργώντας φανατικούς θαυμαστές του Χάρι Πότερ και της παρέας του (Ρούπερτ Γκριν, Έμα Γουάτσον), έσπασε ρεκόρ εισπράξεων τις πρώτες ημέρες και συγκέντρωσε συνολικά 974 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως στο box office, παίρνοντας τον τίτλο της εμπορικότερης ταινίας της χρονιάς. Πέρα από τις εισπράξεις, η ταινία βρέθηκε υποψήφια για 3 Όσκαρ, ενώ εισέπραξε καλές κριτικές και ο μικρός πρωταγωνιστής βρέθηκε υποψήφιος για βράβευση από τους κριτικούς του Φοίνιξ, από το Mtv, υποψήφιος για βραβείο Empire κ.λπ., ενώ έλαβε ένα… «χαρτζιλίκι» που δεν είχε λάβει ποτέ ξανά στη ζωή του, της τάξεως του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2002, βγαίνει στη μεγάλη οθόνη και η δεύτερη ταινία του Χάρι Πότερ, με τίτλο «O Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά», η οποία βασίστηκε στο δεύτερο ομότιτλο βιβλίο. Οι εισπράξεις της δεύτερης ταινίας έφτασαν τα 878 εκατομμύρια δολάρια και σήμερα βρίσκεται στην 24η θέση με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών, με το «χαρτζιλίκι» του 13χρονου Ντάνιελ να τριπλασιάζεται φτάνοντας τα 3 εκατομμύρια και να κερδίζει υποψηφιότητα για βραβείο Saturn και βράβευση από τους κριτικούς του Φοίνιξ.

Στο μεταξύ, όμως, ο νεαρός ηθοποιός έχει και τις υποχρεώσεις του σχολείου να τον κυνηγούν και αρκετούς συμμαθητές να τον αντιμετωπίζουν εχθρικά, με αποτέλεσμα η ζωή να μοιάζει λίγο δύσκολη. Συνέχισε την εκπαίδευσή του με δασκάλους σε ιδιαίτερα, έτσι ώστε να προσαρμόζονται στο πρόγραμμά του και παρ’ όλο που δεν υπήρξε ιδιαίτερα καλός μαθητής, κατάφερνε να παίρνει και κάποιους καλούς βαθμούς.

Το 2004 βγαίνει και η τρίτη ταινία της σειράς «Ο Χάρι Πότερ και ο φυλακισμένος του Αζκαμπάν» σκηνοθεσίας Αλφόνσο Κουαρόν αυτή τη φορά, η οποία αντιστοιχεί στο αγαπημένο βιβλίου του νεαρού Ράντκλιφ. Παρ’ όλο που η ταινία λαμβάνει τις καλύτερες κριτικές και από τις τρεις, σημειώνει τις χαμηλότερες εισπράξεις (796 εκατομμύρια δολάρια) και ακολουθείται από τον «Χάρι Πότερ και το κύπελλο της φωτιάς» με τον Μάικ Νιούελ στη σκηνοθεσία, 896 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία και τον Χάρι Πότερ σε νέες περιπέτειες. Η ταινία θεωρείται από τους περισσότερους κριτικούς ως η καλύτερη μεταφορά της συγκεκριμένης σειράς στον κινηματογράφο, ενώ έλαβε και υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Κι ενώ ο Χάρι Πότερ μεσουρανεί και όλα τα πιτσιρίκια απανταχού εύχονται να μάθουν κι αυτά κάποτε τα μαγικά κόλπα του διάσημου αγοριού, οι τρεις μικροί πρωταγωνιστές των ταινιών δεν είχαν αποφασίσει αν θα υπογράψουν συμβόλαιο και για τις επόμενες ταινίες. Τελικά οι υπογραφές έπεσαν και το 2007, «Ο Χάρι Πότερ και το τάγμα του Φοίνικα» έγινε κινηματογραφική πραγματικότητα και μάλιστα παρ’ όλο που το ομότιτλο βιβλίο της σειράς ήταν το πιο ογκώδες, η ταινία βγήκε η μικρότερη σε διάρκεια, με σκηνοθέτη τον Ντέιβιντ Γιέιτς, ο οποίος σκηνοθέτησε όλες τις επόμενες ταινίες. Ο Ράντκλιφ βρίσκεται και πάλι υποψήφιος για βραβείο Saturn, Empire κ.ά., ενώ κερδίζει το βρετανικό National movie award. Οι εισπράξεις εκτινάσσονται και πάλι στα ύψη και ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια δολάρια και ο νεαρός ηθοποιός λαμβάνει το αστρονομικό ποσό των 14 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς ακόμη να έχει πάρει τη μεγαλύτερη αμοιβή του.

Η έκτη ταινία της σειράς με τίτλο «Ο Χάρι Πότερ και ο ημίαιμος πρίγκηψ» βγήκε στους κινηματογράφους το 2009 με τις κριτικές θετικές και τις εισπράξεις στα ύψη, ενώ η έβδομη και τελευταία ταινία της σειράς αποφασίστηκε για οικονομικούς, αλλά και σεναριακούς λόγους να κυκλοφορήσει σε 2 μέρη, προκαλώντας τις αντιδράσεις των fans των ταινιών. Έτσι το 2010 κυκλοφορεί «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου: μέρος 1ο», το οποίο διαδέχτηκε το 2011 το δεύτερο και τελευταίο μέρος, με τη σειρά Χάρι Πότερ να φτάνει στο τέλος της. Ειδικά για το δεύτερο μέρος, όπου οι 3 πρωταγωνιστές ψάχνουν τους Πεμπτουσιωτές (το μυστικό αθανασίας του Βόλντεμορτ) στην προσπάθειά τους να τον καταστρέψουν, ο Ράντκλιφ λαμβάνει πολύ καλές κριτικές, έχοντας πλέον μεγαλώσει κλείνοντας τα 21 και εκπλήσσοντας τους κριτικούς ως προς το ταλέντο του, ενώ η ταινία ανήκει στο νούμερο 3 των πιο εμπορικών ταινιών παγκοσμίως. Επίσης, λαμβάνει το ποσό των 20 εκατομμυρίων για το πρώτο μέρος και των 33 εκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο, όταν άλλοι καταξιωμένοι ηθοποιοί δεν έχουν καν φτάσει κοντά σε τέτοιες αμοιβές – άλλωστε το 2010 ήταν ο έκτος πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός του Χόλιγουντ.

Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ ως Χάρι Πότερ, εκτός της δημοσιότητας και των χρημάτων που έλαβε, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί και με αξιόλογους ηθοποιούς, όπως τον Ρέιφ Φάινς, την Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, τον Γκάρι Όλντμαν, τον οποίο μάλιστα θαύμαζε πάντα κ.ά.

Συνεχίζοντας την καριέρα του χωρίς… μαγικά

Έχοντας αποφασίσει ότι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του το κάνει ήδη από τα 10 του χρόνια, ο νεαρός ηθοποιός δεν συνεχίζει στο Πανεπιστήμιο, πιστεύοντας ταυτόχρονα ότι οι παπαράτσι δεν θα τον άφηναν να έχει μια φυσιολογική φοιτητική ζωή.

Πέρα από την επιτυχία του Χάρι Πότερ, ο Ράντκλιφ το 2007 πρωταγωνιστεί στη δραματική ταινία του Ρον Χάρντι «December boys» σε ρόλο ορφανού αγοριού λαμβάνοντας καλές κριτικές, ενώ την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε και στη βιογραφική δραματική ταινία «My boy Jack» για τη ζωή του Βρετανού συγγραφέα και ποιητή Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, όπου ο Ράντκλιφ υποδύθηκε τον γιο του διάσημου συγγραφέα, με την Κιμ Κατράλ, την Κάρεϊ Μάλιγκαν και τον Ντέιβιντ Χεγκ στο καστ.

Το 2011 πέρασε και από το Μπρόντγουεϊ στο μιούζικαλ «How to succeed in business without really trying» με τις κριτικές και πάλι ευνοϊκές, αλλά και βράβευση με το Drama desk, ενώ από την παράσταση έφυγε τον Ιανουάριο του 2012. Η τελευταία του κινηματογραφική δουλειά είναι το θρίλερ «Η γυναίκα με τα μαύρα» σκηνοθεσίας Τζέιμς Γουότκινς, το οποίο προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη αυτή την περίοδο και ο Ράντκλιφ υποδύεται το νεαρό δικηγόρο που ανακαλύπτει σκοτεινά μυστικά για το παρελθόν μιας περιοχής που επισκέπτεται, καθώς εμφανίζεται μπροστά του μια γυναικεία φιγούρα με μαύρα ρούχα. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1983 της Σούζαν Χιλ και μέχρι στιγμής λαμβάνει καλές κριτικές.

Το 2013, ο Ντάνιελ Ράντκλιφ θα βγει στη μεγάλη οθόνη ως ο Αμερικανός ποιητής της γενιάς beat, Άλλεν Γκίνσμπεργκ, στην ταινία «Kill your darlings» του Τζον Κροκίδας, πλάι στην Ελίζαμπεθ Όλσεν και τον Τζακ Χιούστον, ο οποίος θα υποδυθεί τον Τζακ Κέρουακ.

Παρ’ όλη την πρώιμη δόξα και το χρήμα που έχει κερδίσει (το 2006 μπήκε στη λίστα των Sunday Times με τους πλουσιότερους ανθρώπους), ο νεαρός ηθοποιός δηλώνει ότι τα χρήματα δεν είναι τα πάντα γι’ αυτόν και ότι δεν έχει υιοθετήσει ακριβά γούστα λόγω των εισοδημάτων του.

Αγαπάει πολύ το διάβασμα, ξοδεύοντας πολλά χρήματα σε βιβλία και ακούει πανκ ροκ μουσική, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο γράφει μικρές ιστορίες και ποιήματα – έχει μάλιστα εκδώσει μια συλλογή ποιημάτων υπό το ψευδώνυμο Τζέικομπ Γκέρσον.

Ασχολείται με τη φιλανθρωπία που αφορά τα παιδιά, το Aids, ενώ μιλά ανοιχτά και κατά της ομοφοβίας, σε μια προσπάθεια αποτροπής των αυτοκτονιών ομοφυλόφιλων εφήβων.

Παρά την «αθώα» του φυσιογνωμία, φαίνεται πως κρύβει μια πιο σκοτεινή πλευρά, αφού αντιμετώπιζε προβλήματα με το ποτό, έχοντας δημιουργήσει πρόβλημα και στη σχέση του με τους γονείς του, η οποία όμως πλέον έχει αποκατασταθεί, μετά την απεξάρτησή του από το αλκοόλ. Σήμερα δηλώνει ευτυχισμένος στο πλευρό της κοπέλας του, Ρόζι Κόκερ, με την οποία γνωρίστηκαν το 2007 στα πλατό της τελευταίας του ταινίας, όπου η Κόκερ εργαζόταν στην παραγωγή.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «The tailor of Panama» (2001), «Harry Potter and the Sorcerer’s stone» (2001), «Harry Potter and the chamber of secrets» (2002), «Harry Potter and the prisoner of Azkaban» (2004), «Harry Potter and the goblet of fire» (2005), «Harry Potter and the order of Phoenix» (2007), «December boys» (2007), «Harry Potter and the half-blood prince» (2009), «Harry Potter and the deathly hallows: part 1» (2010), «Harry Potter and the deathly hallows: part 2» (2011), «The woman in black» (2012).