5 εστιατόρια στην Αθήνα με νόστιμη αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα

xoxlidaki

Το Χοχλιδάκι θα σας μεταφέρει στο Βόρειο Αιγαίο όλο το καλοκαίρι

ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Το Αιγαίο «κρύβει» εκτός από πανέμορφα νησιά και υπέροχες γεύσεις. Και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε το πλοίο για να τις απολαύσουμε. Στις παρακάτω 5 διευθύνσεις θα χορτάσετε Αιγαίο με την ψυχή σας.

Χοχλιδάκι, Νέο Ψυχικό
Το Χοχλιδάκι είναι ένα ιδιαίτερο ουζερί, με πολλές γευστικές αναζητήσεις. Ανά περιόδους κάνει αφιερώματα σε διάφορες κουζίνες, εντός Ελλάδας και φτάνοντας μέχρι Κωνσταντινούπολη, και φέτος το καλοκαίρι βάζει πλώρη με προορισμό το Βόρειο Αιγαίο, περνώντας από Λέσβο, Χίο, Ικαρία, Λήμνο και Σάμο. Στο μενού του, το οποίο είναι πάντα γραμμένο με έμπνευση και χιούμορ, εξηγώντας την ιστορία του κάθε πιάτου, θα βρείτε ρέστες χιώτικες με σκόρδο, βασιλικό και ούζο, γκιουζλεμέδες Λέσβου, δηλαδή μπουρεκάκια γεμιστά με αρωματικά τυριά, χάχλες Λέσβου με μανιτάρια σκόρδο και λαδοτύρι στη χόβολη, παστά βορείου Αιγαίου, σουφικό Ικαρίας, μπεγότο Χίου, λιγουρευτά κασέρια από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Λήμνο, αυγοκαλάμαρα και πλήθος άλλων γεύσεων, που ακόμη κι αν φέτος δεν πάτε διακοπές, εκεί θα νιώσετε σαν να έχετε γυρίσει όλο το Αιγαίο. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Χοχλιδάκι εδώ. Info: Αδριανείου 31 (Ελληνορώσων) Αθήνα, 210 6746661.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες με θέα... όλη την Αθήνα

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, Βύρωνας
Εδώ, οι Κυκλάδες έχουν την τιμητική τους και η μοντέρνα ελληνική κουζίνα με το άρωμά τους πρωταγωνιστεί, σε ένα χώρο με θέα σε όλη την Αθήνα. Στο μενού του θα βρείτε γευστικές συνταγές με ψάρι ή κρέας αναδεικνύοντας τοπικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης κυρίως από τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου, το οποίο πάντα προσαρμόζεται με φρέσκα υλικά ανά εποχή. Από τις γαστριμαργικές του προτάσεις, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε, μεταξύ άλλων, βιολογική φάβα δικής τους παραγωγής, προέλευσης Σχοινούσας, άγρια χόρτα από το νησί που ποικίλλουν ανάλογα την εποχή, φρέσκα ψάρια από τα νησιά μας, κυκλαδίτικη σαλάτα, μαστέλο στη σχάρα, πατάτες τηγανιτές Νάξου, εκλεκτά κρέατα ελεύθερης βοσκής από μικρές φάρμες και πολλές άλλες νοστιμιές, σε ένα πάντρεμα γεύσεων με σεβασμό στην παράδοση. Info: Παύλου Μελά 13, Καρέας, Βύρωνας, 210 7640240.

Ελλάδα-Ιταλία συμμαχία στο Ελιά και Τσίπουρο

Ελιά και τσίπουρο, Αθήνα
Το 1990 ξεκίνησε στην Ερμούπολη της Σύρου και τώρα, η οικογενειακή επιχείρηση Κουζούπη βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στον πεζόδρομο της Ζαλόκωστα, δίπλα στο Κολωνάκι, προσελκύοντας στα τραπέζια της ακόμη και πολιτικούς και διπλωμάτες. Η κουζίνα του «Ελιά και τσίπουρο» έχει διττή φύση: από τη μία σερβίρει υπέροχες σπιτικές μεσογειακές-κυκλαδίτικες γεύσεις και από την άλλη παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, για όσους θέλουν να «ξεφύγουν» λίγο και εκτός συνόρων. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα υπέροχα ρεβίθια στο φούρνο Σίφνου, τα οποία θα σας ταξιδέψουν στο νησί, αφού μαγειρεύονται με την παραδοσιακή συνταγή και να πιείτε στην υγειά σας λίγο αρωματικό τσίπουρο Κρήτης. Info: Ζαλόκωστα 6, Αθήνα, 210 3388045.

Stella_Giakoumatou

Γεύσεις Αιγαίου κι όχι μόνο στην αθηναϊκή Ριβιέρα

Αιγαίον Ουζερί, Λαγονήσι
Αν αποφασίσετε να απομακρυνθείτε από το κέντρο και να κατευθυνθείτε νότια, για να απολαύσετε το αιγαιοπελαγίτικο γεύμα σας με θέα τη θάλασσα, το Αιγαίον Ουζερί στο Grand Resort Lagonissi είναι μια καλή επιλογή για ένα πιο πολυτελές γεύμα, που μυρίζει Αιγαίο, στο πιο εντυπωσιακό σκηνικό της αθηναϊκής Ριβιέρας. Εκεί θα απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, κρέας στη σχάρα και αυθεντικές ελληνικές σπεσιαλιτέ υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής και τη συνοδεία παγωμένου ούζου. Στο μενού του θα βρείτε, μεταξύ άλλων, αιγαιοπελαγίτικη ψαρόσουπα, παραδοσιακή, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, φάβα Σαντορίνης, με μαριναρισμένες καρδιές αγκινάρας, κρεμμύδι και καππαρόμηλα, ψητό μαστέλο με ταρτάρ αβοκάντο και άλλες νοστιμιές που συνδυάζουν το παραδοσιακό νησιώτικο με λίγη έξτρα έμπνευση. Info: 40ο χιλιόμετρο Αθηνών-Σουνίου, 22910 76000.

Όλη η Νάξος στο Μαρούσι

Μαζωμός, Μαρούσι
Αν έχετε ειδικές προτιμήσεις στην κυκλαδίτικη κουζίνα και μάλιστα σε αυτή της Νάξου, στο Μαζωμό θα βρείτε ακριβώς αυτό που ζητάτε, με παραδοσιακές σπιτικές γεύσεις και συνταγές του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων. Οι ιδιοκτήτες του είναι Ναξιώτες, τα προϊόντα του, επίσης, ο χώρος του θυμίζει χωριό και παράδοση και οι συνταγές του κατευθείαν από το νησί, όλα σε τιμές που είναι χαμηλές και δεν θα σας αδειάσουν το πορτοφόλι. Δοκιμάστε κατσικομακαρονάδα, μανιταρόπιτα, ναξιώτικες πατάτες με ρίγανη, σαγανάκι με μέλι και σουσάμι από την Απείρανθο, κολοκυθοπαστίτσα σε συνταγή Απειράνθου, ντόπια τυριά, κρεατοποικιλίες και άλλες υπέροχες γεύσεις του νησιού, χωρίς να χρειαστεί να πάτε μακριά. Μόνο μέχρι το Μαρούσι. Info: Κυπρίων Αγωνιστών 19, Μαρούσι, 210 8035800

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ