Πιστό στα...βραβεία το «The Artist»

pisto-stabrabeia-to-the-artist

ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Δεν διέψευσε τις προσδοκίες κανενός το «The Artist», και πιστό στις «προβλέψεις», που το ήθελαν να σαρώνει κάθε είδους βραβείο, μεσουράνησε στα χθεσινά 65α βραβεία Bafta, κερδίζοντας σε έξι κατηγορίες.

Ο βωβός κινηματογράφος διανύει τα καλύτερα του χρόνια προφανώς και η αντιπροσωπευτική ταινία του Michel Hazanavicius, «The Artist» κατάφερε να στεφθεί ως η καλύτερη ταινία, ενώ και ο ίδιος ο σκηνοθέτης απέσπασε το βραβείο του καλύτερου στο είδος του. Η ίδια τύχη και για τον πρωταγωνιστή της ταινίας, Jean Dujardin, ο οποίος κέρδισε το βραβείο του Α αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του.

Το «The Artist», όμως δεν έμεινε εκεί αφού απέσπασε άλλα τρία βραβεία, για το πρωτότυπο σενάριό του, τη μουσική, τη φωτογραφία και τα κοστούμια του.

Στις κατηγορίες της καλύτερης βρετανικής ταινίας και καλύτερο διασκευασμένο σενάριο νικήτρια ταινία ήταν το «Tinker Tailor Soldier Spy» με τον Gary Oldman, η οποία βγαίνει αυτή την εβδομάδα στις ελληνικές αίθουσες, ενώ η «Σιδηρά» Μέριλ Στριπ, κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας ως Μάργκαρετ Θάτσερ, συνεχίζοντας την ιστορία που ξεκίνησαν λίγες μέρες πριν οι Χρυσές Σφαίρες, όπου έλαβε το αντίστοιχο βραβείο.

Για τις ερμηνείες τους στους δεύτερους ρόλους, τα βραβεία Bafta, στις αντίστοιχες κατηγορίες ανδρικού και γυναικείου απέσπασαν ο Κρίστοφερ Πλάμμερ για την ταινία The Beginers και η Οκτάβια Σπένσερ για το Help. Η ταινία του Αλμοδοβάρ «La Piel que Habito» (Το δέρμα που κατοικώ) τιμήθηκε επίσης από την βρετανική ακαδημία με το βραβείο της καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας ενώ το Senna …ανακηρύχτηκε καλύτερο ντοκιμαντέρ και το Rango καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων.

Τιμητική διάκριση και για τον Μάρτιν Σκορτσέζε, ο οποίος έγινε επίτιμο μέλος των βραβείων Bafta, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην έβδομη τέχνη. Στην ίδια ...μοίρα και ο Βρετανός ηθοποιός Τζον Χερτ, τον οποίο η ακαδημία τίμησε για το συνολικό του έργο, στον κινηματογράφο.