Η Adele θριαμβεύει υπό τη σκιά της Whitney Houston στα Grammy 2012

i-adele-thriambeuei-upo-ti-skia-tis-whitney-houston-sta-grammy-2012

Adele

ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Η Αγγλίδα ερμηνεύτρια Adele έφυγε από το Los Angeles με 6 βραβεία, ολοκληρώνοντας το θρίαμβο του δίσκου της «21». Την ίδια ώρα, η καλλιτεχνική κοινότητα απέτισε φόρο τιμής στη Whitney Houston.

Η 54η απονομή των βραβείων Grammy, που διεξήχθη όπως κάθε χρόνο στο Staples Centre του Los Angeles, ήταν και πάλι μια βραδιά ευφορικών εμφανίσεων, εμπνευσμένης απόδοσης τιμής σε παλιούς και νέους θρύλους, συναισθηματικά φορτισμένων λόγων. Οι μεγάλοι νικητές περιλαμβάνουν τη Βρετανίδα τραγουδοποιό Adele, τους βετεράνους rockers Foo Fighters, το παραγωγό της dubstep Skrillex και την αστέρα της country Taylor Swift.

H Adele γυρίζει «σπίτι» με 6 Grammy στις αποσκευές της, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Beyoncé για τα περισσότερα βραβεία που έχουν κερδηθεί από γυναίκα καλλιτέχνη σε μία χρονιά. Η συμπαθής και υπερεπιτυχημένη Αγγλίδα τραγουδίστρια κέρδισε τα βραβεία για τις κατηγορίες Άλμπουμ της Χρονιάς, Καλύτερο Pop Φωνητικό Άλμπουμ για το «21», Ηχογράφηση της Χρονιάς, Τραγούδι της Χρονιάς και Καλύτερο Μουσικό Βίντεο Μικρού Μήκους για το «Rolling In The Deep», καθώς και το βραβείο για την καλύτερη Σόλο Pop Ερμηνεία για το «Someone Like You».

Επιστρέφοντας στις live εμφανίσεις μετά την εγχείριση στις φωνητικές της χορδές και αφού ευχαρίστησε δημόσια τους χειρουργούς που τη βοήθησαν να ξεπεράσει το πρόβλημά της, η Adele συνεπήρε το κοινό με την ερμηνεία του «Rolling In The Deep», ερμηνεία της οποίας το πάθος αποτέλεσε, για τους περισσότερους, απόδειξη του πόσο άξιζε τη συντριπτική αυτή νίκη και βράβευση.

Οι Foo Fighters κέρδισαν 5 από τα 7 βραβεία για τα οποία είχαν προταθεί στην κατηγορία τους, μεταξύ αυτών εκείνο του καλύτερου Rock Άλμπουμ για το «Wasting Light» και εκείνο της Καλύτερης Rock Ερμηνείας για το «Walk». Λαμβάνοντας το τελευταίο βραβείο, ο frontman της μπάντας και πρώην drummer των Nirvana Dave Grohl σημείωσε ότι «το ανθρώπινο στοιχείο στη μουσική δημιουργία είναι το σημαντικότερο κι όχι το να ηχεί κανείς "τέλεια". Σημασία έχει τι κουβαλάει ο καλλιτέχνης στην καρδιά του», συμπλήρωσε ο αρχηγός των Foo Fighters, που σημείωσε πως ο τελευταίος δίσκος της μπάντας ηχογραφήθηκε όχι σε στούντιο, αλλά στο γκαράζ του με μερικά μικρόφωνα και ένα κασετόφωνο!

Foo Fighters

Ο Kanye West κέρδισε τέσσερα βραβεία, μεταξύ άλλων για το καλύτερο Rap Άλμπουμ με το My Beautiful Dark Twisted Fantasy και της Καλύτερης Rap Ερμηνείας μαζί με τον Jay-Z για το «Otis», ωστόσο δεν εμφανίστηκε στην τελετή για να τα παραλάβει.

Ο παραγωγός της Adele, Paul Epworth, κέρδισε τα βραβεία για την Καλύτερη Ηχογράφηση («Rolling In The Deep») και για το Άλμπουμ της Χρονιάς «21», όπως και εκείνο του καλύτερου παραγωγού για το 2011.

Μεγάλη ήταν η βραδιά βέβαια και για τον σταρ της electronica, Skrillex, ο οποίος τιμήθηκε με τρία βραβεία.

Το γενικότερο κλίμα στα Grammy είχε τη σφραγίδα του τραγικού νέου για το θάνατο της Whitney Houston, που τιμήθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς από διάφορους καλλιτέχνες. «Είχαμε ένα θάνατο στην οικογένεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο παρουσιαστής LL Cool J, ο οποίος απηύθυνε και μία προσευχή για τη αδικοχαμένη ερμηνεύτρια.

Taylor Swift

Η Jennifer Hudson έδωσε την πιο συναισθηματικά φορτισμένη ερμηνεία της βραδιάς, με μια a capella εκδοχή του «I Will Always Love You» της Houston. Η Melanie Fiona, που κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία της ερμηνείας R&B με το τραγούδι «Fool For You» είπε ότι η Whitney ήταν η πηγή της έμπνευσής της. «Δε θα βρισκόμουν εδώ αν δεν ήσουν εσύ», είπε χαρακτηριστικά.

Το κλίμα δυναμίτισαν θετικά ο Bruno Mars με το 60s R&B στυλ του, η Alicia Keys και η Bonnie Raitt.

Τα φετινά grammy σηματοδότησαν και την πρώτη, μετά από μια εικοσαετία, επανεμφάνιση της κλασικής σύνθεσης των Beach Boys (με εξαίρεση φυσικά τους αποθανόντες Carl και Dennis Wilson), οι οποίοι με τη βοήθεια των Foster The People και των Maroon 5, έπαιξαν τρία τραγούδια, μεταξύ αυτών το «Good Vibrations».

Ο Sir Paul McCartney παρουσίασε μια τρυφερή έκδοση της νέας μπαλάντας του με τίτλο «My Valentine» από το νέο του album «Kisses On The Bottom». Δυο μέρες πριν, ο McCartney είχε τιμηθεί ως Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2012 από το ίδρυμα MusiCare, που έχει σαν αντικείμενο την παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε μουσικούς.

Paul McCartney

Δυνατή στιγμή ήταν και η απόδοση του βραβείου συνολικής προσφοράς στον country «ήρωα» Glen Campbell, που είχε ανακοινώσει την περασμένη χρονιά ότι δίνει τη μάχη του με τη νόσο του Alzheimer.