Οι φυτικές ίνες συνδέονται με… καλά γηρατειά

frouta-futikes-ines

Τα φρούτα αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Μπορεί να τις γνωρίζουμε κυρίως από τη δράση τους στο έντερο και από το αίσθημα κορεσμού που φέρνουν, οι φυτικές ίνες, όμως, έχουν οφέλη που επεκτείνονται και στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με αυστραλούς ερευνητές.

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences από επιστήμονες του The Westmead Institute for Medical Research αναφέρει ότι καταναλώνοντας τη σωστή ποσότητα φυτικών ινών καθημερινά από ψωμί, δημητριακά και φρούτα, μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις ασθένειες και τις ανικανότητες στα βαθιά γεράματα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Blue Mountains Eye Study, μια μελέτη δοκιμασίας επιδόσεων που εξέτασε περισσότερους από 1600 ενήλικες 50 ετών και άνω, για τη σχέση μεταξύ υδατανθράκων στη διατροφή και υγιούς γήρανσης.

Τα δημητριακά είναι μια ακόμη επιλογή για την αύξηση των φυτικών ινών. Προτιμήστε τα χωρίς ζάχαρη

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, από όλους τους παράγοντες που εξέτασαν -οι οποίοι συμπεριλάμβαναν τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων, φυτικών ινών, το γλυκαιμικό δείκτη, το γλυκαιμικό φορτίο και την πρόσληψη σακχάρων- οι φυτικές ίνες ήταν αυτές που έκαναν τη διαφορά σε αυτό που οι ειδικοί όρισαν ως «επιτυχημένα γηρατειά».

Τα «επιτυχημένα γηρατειά» ορίζονται ως απουσία δυσκινησίας, συμπτωμάτων κατάθλιψης, γνωστικών βλαβών, αναπνευστικών συμπτωμάτων και χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Από όλες τις μεταβλητές που ελέγχθηκαν, η πρόσληψη φυτικών ινών, που αποτελούν έναν τύπο υδατάνθρακα που ο οργανισμός δεν μπορεί να χωνέψει, είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση. Όσοι, μάλιστα, είχαν την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, παρουσίαζαν 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή τουλάχιστον στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα είχαν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, άνοιας, κατάθλιψης και δυσλειτουργιών.

Η έρευνα αυτή φαίνεται πως ανοίγει το δρόμο για περισσότερη ανάλυση του θέματος και στο μεταξύ, εμείς μπορούμε να περιμένουμε τα νερότερα, βάζοντας περισσότερα φρούτα, δημητριακά και λαχανικά στο πιάτο μας.