Η Ίος γίνεται η χαρά του πεζοπόρου

ios-monopatia

Στην Ίο διανοίχτηκαν 4 παλαιά μονοπάτια, συνολικού μήκους 13,5 χιλιομέτρων

ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Ένα πλήρες πεζοπορικό-περιηγητικό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών απέκτησε η Ίος με προορισμούς πανέμορφες παραλίες, ξωκλήσια, αρχαιολογικούς χώρους, για όσους ενδιαφέρονται να την περπατήσουν και να τη γνωρίσουν λίγο καλύτερα.

Φουλ στα μονοπάτια είναι πλέον η Ίος, συνδέοντας παραλίες, με χωριά, εκκλησίες κ.ο.κ., αποκτώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Η αποκατάσταση του δικτύου ολοκληρώθηκε το Πάσχα και έγινε από την εθελοντική ομάδα του Ελληνικού Πολιτιστικού Ορειβατικού Συλλόγου Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής), στο πλαίσιο της μακρόχρονης προσπάθειάς του για την ανάδειξη παλαιών μονοπατιών. Μετά την αποκατάστασή τους, αναδείχτηκε η περίτεχνη λιθοδομή τους ή τα λαξευμένα σκαλοπάτια πάνω στα υπάρχοντα βράχια σε πολλά σημεία και η διέλευση γίνεται πλέον ομαλά. Κάποιοι δρόμοι από αυτούς αποτελούν τον κύριο πεζοπορικό άξονα της παλιάς Ίου και συνδέουν μικρούς οικισμούς ή λιμανάκια με την Χώρα.

Μονοπάτι Χώρα-Αγ.Σπυρίδωνας-Αγ.Προκόπης-Αγία Θεοδότη

Για τις παραπάνω δράσεις καταλυτική ήταν η συμβολή του Δήμου Ίου, που είχε την πρωτοβουλία να καλέσει την εθελοντική ομάδα για να καθαρίσει και να αναδείξει τις πεζοπορικές διαδρομές του νησιού. Με κύρια συντονίστρια τη Δημοτική Σύμβουλο κα Άντζελα Φάκου, κινητοποιήθηκαν οι ξενοδόχοι για τη διάθεση των ξενώνων τους, για τη διευκόλυνση της διαμονής των εθελοντών, αλλά και μεμονωμένων κατοίκων του νησιού που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τους εθελοντές και να αναλάβουν τις μετακινήσεις τους. Σημαντική ήταν και η προσφορά του ΚΤΕΛ Ίου, που ανέλαβε τη μετακίνηση της εθελοντικής ομάδας προς Ψάθη, Παλιόκαστρο, Μαγγανάρι όπου πραγματοποίησαν επισκέψεις.

Με το εθελοντικό αυτό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών εργασίας, διανοίχτηκαν τέσσερα παλαιά μονοπάτια της Ίου, τα οποία σε πολλά σημεία ήταν εντελώς κλειστά και παραδόθηκαν στους περιηγητές-περιπατητές πλήρως καθαρισμένα και πρότυπα σηματοδοτημένα, συνολικού μήκους 13,5 χιλιομέτρων: α) Μυλοπότας– Σαπουνόχωμα– Κλήμα, β) Χώρα–Αγ.Σπυρίδων Περιβόλια–Αγ.Προκόπης–Ανεμογεννήτριες–Αγ.Ανάργυροι–Αγ.Θεοδότη γ) Αγ.Προκόπης–Αγία Τριάδα (τμήμα του μονοπατιού δ) Ψάθη–Όρμος Ντόμινο και ε) Αγία Θεοδότη– Όρμος Αυλάκι Κάστρου.

Μονοπάτι Λιμάνι-Αγ.Ειρήνη-παραλία Βαλμάς

Τα μονοπάτια αυτά συνδέθηκαν με τα υπόλοιπα μονοπάτια και παλιούς δρόμους της Ίου και αποτελούν πλέον ένα πλήρες πεζοπορικό δίκτυο που καταλήγει σε πανέμορφες παραλίες ή σε ξωκλήσια και αρχαιολογικούς χώρους και δίνει πολλές πεζοπορικές δυνατότητες στους επισκέπτες του νησιού.

Η ανάδειξη του δικτύου των μονοπατιών θα περισώσει και θα διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ίου με τις παραδοσιακές ξερολιθιές από την καφέ πέτρα και τις «στράτες» του παρελθόντος.

Αν είστε της πεζοπορίας… περάστε μια βόλτα από το νησί που εκτός από διασκέδαση και μπάνιο, προσφέρεται και για αυτή την αναζωογονητική δραστηριότητα.