Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με μουσική στην Τήνο

sabbina-giannatou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Στην ανθρώπινη φωνή, το πιο διαδεδομένο αλλά και το πιο εκφραστικό μουσικό όργανο, είναι αφιερωμένο το 4ο Tinos World Music Festival, που πραγματοποιείται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στη Χώρα της Τήνου.

Καλεσμένοι του φετινού φεστιβάλ είναι η εν Τήνω Χορωδία Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη που θα ερμηνεύσει ένα απάνθισμα από εκκλησιαστικούς ύμνους και άσματα από τη λόγια Κωνσταντινουπολίτικη παράδοση. 

Επίσης, όσοι παραβρεθούν θα ακούσουν τους Αυγερινή Γάτση, Γιάννη Νιάρχο και ο Άκη Πιτσάνη, με τραγούδια από τη Σμύρνη, αλλά και το φωνητικό κουαρτέτο «Γιασεμί» με παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο. 

Η Σαβίνα Γιαννάτου και ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης θα πραγματοποιήσουν αυτοσχεδιασμούς βασισμένους σε παραδοσιακές μελωδίες από όλο τον κόσμο και το φωνητικό σύνολο Eva Quartet θα τραγουδήσει πολυφωνικά τραγούδια από τη Βουλγαρία.

Yasemi Quartet
© Κατριάννα Παντελή 

Η Eliza Carthy συμμετέχει επίσης στο φεστιβάλ με τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της Αγγλικής folk, το ίδιο και η ορχήστρα από φωνές The Happy Hour Choir, από το εργαστήριο Φωνής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Καλλιτέχνες με διαφορετικές μουσικές καταβολές και κοινό σημείο αναφοράς την πανανθρώπινη δύναμη της φωνής συμπράττουν στη σκηνή του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού παρουσιάζοντας ένα ευρύτατο μουσικό ρεπερτόριο και αναδεικνύοντας τη φωνή ως ένα πολύπλευρο μουσικό όργανο με πολλαπλές δυνατότητες.

Για όσους δεν καταφέρουν να ταξιδέψουν στην Τήνο, τα φωνητικά σύνολα Γιασεμί και Eva Quartet, αλλά και η Eliza Carthy, θα φροντίσουν να μεταφέρουν μια γεύση από την ατμόσφαιρα του φεστιβάλ και στην Αθήνα, σε μια συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιουνίου στην ταράτσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μάρθα Μαυροειδή


Photo: Kostas Mountzoureas
Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό
www.tinosworldmusic.com