Τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

frouta

Τα οφέλη των φρούτων στη διατροφή δεν έχουν τελειωμό

ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Η διατροφή που βασίζεται σε λαχανικά, φρούτα, ολική άλεση, ξηρούς καρπούς και όσπρια, συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Τα νέα και οι έρευνες που μας παροτρύνουν να βάλουμε τα φρούτα, τα λαχανικά και γενικότερα τις φυτικές ίνες στη ζωή μας δεν σταματούν ποτέ. Μία ακόμη έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health έδειξε ότι αυξάνοντας την κατανάλωσή τους, ο διαβήτης τύπου 2 θα μείνει μακριά μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και μικρές διατροφικές αλλαγές προς την κατεύθυνση αυτή μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να παίξουν σημαντικό ρόλο ενάντια στο διαβήτη τύπου 2, όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Ambika Satija, η οποία δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine.

Παρ’ όλο που οι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει διασύνδεση μεταξύ της χορτοφαγικής δίαιτας και της βελτίωσης της υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του μειωμένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2, η νέα έρευνα είναι η πρώτη που κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα στη διατροφή με βάση τα λαχανικά και τις φυτικές τροφές και στη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές όπως γλυκά, αναψυκτικά κ.ο.κ. Συν τοις άλλοις, στο πλαίσιο της μελέτης συμπεριέλαβαν και την επίδραση των ζωικών τροφών στη διατροφή.

Περισσότερες σαλάτες και λιγότερα ζωικά τρόφιμα κρατούν το διαβήτη τύπου 2 μακριά

Η έρευνα έγινε πάνω σε περισσότερους από 200 χιλιάδες επαγγελματίες υγείας στις Η.Π.Α. για πάνω από 20 χρόνια, οι οποίοι συμπλήρωναν συστηματικά ερωτηματολόγια για τη δίαιτά τους, τον τρόπο ζωής τους, το ιατρικό ιστορικό τους κ.ά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προτίμηση τροφών φυτικής προέλευσης έναντι τροφών ζωικής συνδέθηκε με 20% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με αυτούς που δεν ακολούθησαν τόσο πιστά τέτοιου είδους διατροφή. Η υγιεινή βερσιόν της διατροφής με τροφές φυτικής προέλευσης έδειξε 34% μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη, ενώ η λιγότερο υγιεινή εκδοχή, με επεξεργασμένα δημητριακά, πατάτες, αναψυκτικά κ.λπ συνδέθηκε με 16% αύξηση του κινδύνου.

Τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών μας ωφελούν στο έπακρο

Ακόμη και μια μικρή μείωση στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, όμως, με την ανάλογη αύξηση στα λαχανικά, έδειξε βελτιωμένα αποτελέσματα. Ο λόγος είναι οι περισσότερες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά σε σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά, αλλά και η βελτίωση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου με μια πιο φυτική διατροφή.

Για να κρατηθείτε στην ασφαλή πλευρά, προτιμήστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ολική άλεση, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους στη διατροφή σας, μειώνοντας ταυτόχρονα τις τροφές ζωικής προέλευσης, ειδικά το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.