Δουβλίνο: Η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται

doublino-i-poli-pou-pote-den-koimatai

ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Αν έχετε διαβάσει Τζέϊμς Τζόϋς, θα έχετε πάρει μια πρώτη, μικρή γεύση για το Δουβλίνο. Προσεγμένα κτίρια με χρωματιστές πόρτες, χαρούμενα πλήθη νέων, ζωηρές παμπ και παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Aφήστε τις αισθήσεις σας να σας ταξιδέψουν σε μια πόλη που δύσκολα θα ξεχάσετε...

Αν έχετε διαβάσει Τζέϊμς Τζόϋς, θα έχετε πάρει μια πρώτη, μικρή γεύση για το Δουβλίνο. Αν πάλι όχι, αφήστε τις αισθήσεις σας να σας ταξιδέψουν σε μια πόλη που δύσκολα θα ξεχάσετε...

Η αλήθεια είναι πως για το Δουβλίνο δεν είχα ακούσει πολλά. Για την ακρίβεια, κανείς από τους φίλους και γνωστούς μου, δεν το είχε ποτέ επισκεφθεί και έτσι και εγώ το είχα υποσυνείδητα βάλει «χαμηλά» στην ταξιδιωτική μου λίστα. Όμως ευτυχώς, η έμφυτή μου περιέργεια έκανε και πάλι το θαύμα της…

Τα νιάτα έχουν τον πρώτο λόγο

Δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, το Δουβλίνο παρόλο που είναι μια υπέροχη και γεμάτη χρώμα πόλη, έχανε στο παρελθόν τα πρωτεία από το γειτονικό και λαμπερό Λονδίνο. Ωστόσο, η πόλη του Όσκαρ Γουάϊλντ, των Ιρλανδών U2 αλλά και του ατμοσφαιρικού Τζέιμς Τζόϋς, όπως ήταν αναμενόμενο, μέσα στα χρόνια σίγουρα θα αποκτούσε τη θέση που της άξιζε.

Με το που θα πατήσετε το πόδι σας στο αεροδρόμιο, θα καταλάβετε τη διαφορά από τη γειτονική Αγγλία. Εδώ, μπορεί να μιλούν αγγλικά αλλά …με δυσκολία θα καταλάβετε τι ακριβώς λένε. Οι αρχαίες, κέλτικες ρίζες της γλώσσας μπερδεύονται γλυκά με την αγγλική διάλεκτο, δημιουργώντας ένα μοναδικό γλωσσικό ιδίωμα, που χαίρεσαι να ακούς-αλλά δύσκολα καταλαβαίνεις.

Η πόλη του Δουβλίνου μοιάζει σα να έχει ξεπηδήσει από σελίδες λογοτεχνικού βιβλίου. Υπέροχα, καλοδιατηρημένα ιρλανδέζικα σπίτια, με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σπάνε τη μονοτονία του συνήθως γκρίζου ουρανού.

Εδώ τα νιάτα έχουν τον πρώτο λόγο. Οι νέοι βρίσκονται παντού μιας και ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων είναι γύρω στα 30. Έρευνες μάλιστα αναφέρουν πως ποσοστό γύρω στο 50% του πληθυσμού των Δουβλινέζων δεν ξεπερνά τα 30…

Το Δουβλίνο με μια ματιά

Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας στη «νεαρή» αυτή πόλη, διασχίζοντας μία από τις 11 συνολικά γέφυρες που ενώνουν τις όχθες του ποταμού Λίφεϊ, που διαπερνά την πόλη. Πρώτη σας στάση το περίφημο Trinity College, που ιδρύθηκε το 1592 και φημίζεται τόσο για την τεράστια βιβλιοθήκη του-με μήκος 65 μέτρα και πάνω από 200.000 τόμους παλαιών βιβλίων όσο και για το υψηλό επίπεδο των σπουδών του, που το καθιστούν πρώτο στις προτιμήσεις πολλών σπουδαστών από όλο τον κόσμο.

Κάντε ένα ευχάριστο διάλειμμα στο τεράστιο πάρκο St. Stephen’s Green, που δημιουργήθηκε χάρη σε μια γενναιόδωρη προσφορά του Σερ Γκίνες, ενός ανθρώπου που έχει άρρηκτα συνδέσει το όνομά του με την πόλη. Αφού ξεκουραστείτε καθισμένοι στο γκαζόν, όπως κάνουν πολλοί Δουβλινέζοι, κάντε μια όμορφη βόλτα στη λαμπερή οδό Γκράφτον, που φιλοξενεί τα διασημότερα καταστήματα της πόλης.

Τα αξιοθέατα στο Δουβλίνο δεν έχουν τελειωμό. Επισκεφθείτε το δημαρχείο της πόλης του Δουβλίνου, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο του 1779 και φιλοξενεί μια σημαντική έκθεση που αφηγείται την ιστορία της πόλης που πάλεψε όσο καμιά άλλη για την ανεξαρτησία της. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, που στεγάζεται μέσα στο Βασιλικό Νοσοκομείο του 17ου αιώνα και φημίζεται όχι μόνο για τις εκπληκτικές συλλογές του αλλά και για τους δαιδαλώδεις κήπους του, που αξίζουν την προσοχή σας.

Ένα πρωϊνό σας σίγουρα θα αφιερώσετε στην Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας που φιλοξενεί δημοφιλή έργα Ιρλανδών και ξένων καλλιτεχνών ενώ την προσοχή σας θα κερδίσει και το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας με υπέροχα δείγματα κελτικής τέχνης αλλά και αντικείμενα από τον σκοτεινό Μεσαίωνα.

Ωστόσο, μια γεύση από το μεσαιωνικό Δουβλίνο θα πάρετε, αν επισκεφθείτε το κάστρο Dublinia, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα στη θέση ενός καταυλισμού των Βίκινγκς και φιλοξενεί αντικείμενα από αυτή την εποχή αλλά και αναπαριστά με ρεαλισμό τη ζωή στη σκοτεινή εποχή των μεσαιωνικών χρόνων. Φυσικά, αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το διάσημο λογοτεχνικό κλίμα της πόλης με μια επίσκεψη στο σπίτι του Όσκαρ Γουάϊλντ, στο κέντρο που είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα Τζέιμς Τζόϋς ή στο μουσείο που είναι αφιερωμένο στους μεγάλους ιρλανδούς συγγραφείς.

Το φωτογραφικό σας «κλικ» θα μονοπωλήσει ο Καθεδρικός ναός του Χριστού, η πρώτη εκκλησία του Δουβλίνου που ιδρύθηκε το 1038 καθώς και ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Πατρικίου, προστάτη του Δουβλίνου, που έγινε περισσότερο γνωστός από τον πρωτοπρεσβύτερο Τζόναθαν Σουίφτ, συγγραφέα του έργου «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ».

Τέλος, σε καμία περίπτωση η περιπλάνησή σας στην πόλη του Δουβλίνου δεν θεωρείται πλήρης, αν δεν επισκεφθείτε το Guiness Storehouse (www.guinness-storehouse.com ), το παλιό εργοστάσιο παρασκευής της φημισμένης ιρλανδέζικης μπύρας Guiness, που έχει πλέον μετατραπεί σε μουσείο, όπου ξετυλίγονται όλα τα στάδια της παρασκευής. Στο τέλος της ξενάγησης, θα σας κεράσουν και αυθεντικές μπύρες Guinesss, στο διάσημο Gravity bar, που εκτός των άλλων διαθέτει και πανοραμική θέα της πόλης. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ξενάγηση στο Old Jameson Distillery, το αποστακτήριο του διάσημου ανά τον κόσμο ουίσκι, που έχει επίσης μετατραπεί σε μουσείο και σας ξεναγεί στα άδυτα της παρασκευής του διάσημου ποτού…

Party time is any time…

Και αφού ήδη έχετε μπει για τα καλά στο κλίμα της ιρλανδέζικης διασκέδασης, ώρα να σας μιλήσουμε και για την άλλη πλευρά του Δουβλίνου… Αν μέχρι σήμερα νομίζατε πως οι Έλληνες κρατούν τα πρωτεία στη νυχτερινή διασκέδαση, τότε μάλλον δεν έχετε γνωρίσει ακόμη τους Ιρλανδούς. Το Δουβλίνο ακόμη και τους χειμερινούς μήνες με το χιόνι να έχει σκεπάσει τα πάντα, θυμίζει… ελληνικό νησί το δεκαπενταύγουστο από πλευράς διασκέδασης και κεφιού. Οι νέοι βρίσκονται παντού, πλημμυρίζουν όλες τις πάμπ της πόλης και αντίθετα με ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη που το ξενύχτι αποτελεί άγνωστη έννοια, οι Δουβλινέζοι μαζεύονται στο σπίτι τους τα χαράματα!

Η καρδιά της διασκέδασης χτυπά στη διάσημη συνοικία Temple Bar, που αποτελεί από μόνη της ένα μοναδικό αξιοθέατο. Αγαπημένο σημείο των Βίκινγκς στο παρελθόν και μποέμ συνοικία καλλιτεχνών αργότερα, το Temple Bar εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια στην «καρδιά» της ιρλανδικής πρωτεύουσας.

Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, ο καλλιτεχνικός κόσμος της πόλης βρίσκει στην περιοχή το στέκι του, οι παμπ ανοίγουν η μία μετά την άλλη και οι Δουβλινέζοι τιμούν την παράδοση της περιοχής, γεμίζοντας με αυθεντικές ιρλανδέζικες μπύρες τα ποτήρια τους από νωρίς το απόγευμα μέχρι… το επόμενο πρωί.

Διασχίστε την εντυπωσιακή γέφυρα Μιλένιουμ, που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Λίφεϋ και μέσα σε ελάχιστα λεπτά, θα βρεθείτε στο μέρος που η διασκέδαση ποτέ δεν τελειώνει. Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας από το Temple Bar (www.templebardublin.com) που εδώ και 160 συνεχόμενα χρόνια πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις της περιοχής. Πείτε μαύρη, δυνατή μπύρα Guiness και ξαναγεμίστε το ποτήρι σας σε κάποια από τις παραδοσιακές παμπ, όπως είναι η «Mulligan’s», η «O’ Donoghue’s», το «O’ Neill’s», το «Fitzsimmons», το «Porterhouse» ή το «Palace Bar» που χρονολογείται από το 1843.

Στον τόπο των γιγάντων

Τέλος, αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε κάποια οργανωμένη εκδρομή στη Βόρεια-και αγγλοκρατούμενη Ιρλανδία (θα βρείτε πολλά «πακέτα» εκδρομών στα γραφεία τουρισμού της πόλης) με προορισμό το Μπέλφαστ και το Giant’s Causeway, ένα μοναδικό φαινόμενο της φύσης που σήμερα αποτελεί παγκόσμιο κληροδότημα της Unesco. Πρόκειται για τεράστιους, κλιμακωτούς βράχους στις ακτές του Ατλαντικού, που δημιουργήθηκαν πριν από 60 εκατ. χρόνια, όταν καυτή λάβα εκτοξεύτηκε στην επιφάνεια της γης και πάγωσε απότομα από τα κύματα του Ατλαντικού, δημιουργώντας ένα ανεπανάληπτο φυσικό θέαμα.

Και ενώ η επιστήμη έχει εδώ και χρόνια δώσει απάντηση στο θέμα της προέλευσης των βράχων, οι Ιρλανδοί αρέσκονται να διηγούνται την ύπαρξη προϊστορικών γιγάντων που μετέφεραν εκεί τα πελώρια βράχια… Στην εκδρομή αυτή, θα ζήσετε και τη μοναδική εμπειρία του περάσματος μιας γέφυρας κατασκευασμένης από σκοινιά και ξύλα, της Carrick-a rede, που συνδέει δύο βράχους. Καθώς θα προσπαθείτε να ισορροπήσετε πάνω στην αιωρούμενη γέφυρα, από κάτω σας θα περνούν τα ορμητικά νερά του Ατλαντικού ενώ μόλις περάσετε απέναντι και επαναφέρετε την αδρεναλίνη σας στα φυσιολογικά επίπεδα, θα αποζημιωθείτε από την συγκλονιστική θέα…

Στο ταξίδι αυτό, θα κάνετε και μια στάση στο παλιό αποστακτήριο Bushmills Distillery, για να δείτε από κοντά πως φτιάχνεται ένα από τα παλιότερα ουίσκι της Ιρλανδίας. Εναλλακτικά, με αφετηρία και πάλι το Δουβλίνο, μπορείτε να ταξιδέψετε στη Νότια Ιρλανδία με προορισμό τον πολυφωτογραφημένο βράχο του Κάσελ και το γραφικό Κορκ. Συνήθως, οι εκδρομές αυτές είναι ημερήσιες και στην τελική τιμή περιλαμβάνεται η μεταφορά με τρένο και πούλμαν, η ξενάγηση, το φαγητό και η είσοδος στα αξιοθέατα.

Πως θα πάτε:

Από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, υπάρχουν πλήθος αεροπορικών εταιρειών που μέσω ανταπόκρισης σας μεταφέρουν στο Δουβλίνο. Τους θερινούς μήνες ωστόσο, υπάρχουν και απευθείας πτήσεις με τον ιρλανδέζικο αερομεταφορέα Aer Lingus (www.aerlingus.com). Από το αεροδρόμιο μπορείτε να φθάσετε στο κέντρο της πόλης με το εξπρές λεωφορείο του αεροδρομίου ενώ για τις μετακινήσεις σας μέσα στο Δουβλίνο, επιλέξτε λεωφορεία, τραμ, ποδήλατο ή τα πόδια που αποτελεί και το καλύτερο «μέσο» για να γνωρίσετε την πόλη.

Πού θα μείνετε:

Για τη διαμονή σας υπάρχει πλήθος ξενοδοχείων για κάθε βαλάντιο. Εμείς, για τη διαμονή μας επιλέξαμε το Central Hotel (www.centralhoteldublin.com ), που στεγάζεται σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του 1887 στην καρδιά της πόλης. Αν η τσέπη σας το επιτρέπει, επιλέξτε το «Merrion Hotel» (www.merrionhotel.com ), που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της γεωργιανής εποχής, το «Gresham» (www.gresham.ie), ένα από τα παλιότερα και πολυτελέστερα ξενοδοχεία του Δουβλίνου ή το «The Shelbourne», που χτίστηκε το 1824 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κόσμου.

Για οικονομικότερες λύσεις, πέρα από το Central Hotel, που αναφέραμε προηγουμένως, σας προτείνουμε το νεανικό «Riverhouse Hotel» (www.riverhousehotel.com ), που βρίσκεται στη ζωηρή περιοχή του Temple bar, το «προχωρημένο» από πλευράς design «The Morgan» (www.themorgan.com) ή το «Baggot Court» (www.baggotcourt.com) που στεγάζεται σε ένα γεωργιανής αρχιτεκτονικής κτίριο και σερβίρει πλούσιο, ιρλανδέζικο πρωϊνό.

Πού θα φάτε:

Υπέροχες, παραδοσιακές γεύσεις και άφθονη, δυνατή μπύρα θα αποτελούν για αρκετές ημέρες τα χαρακτηριστικότερα συστατικά της καθημερινής διατροφής σας. Βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin είναι το εστιατόριο «Patrick Guilbaud» του ξενοδοχείου Merriot, που σερβίρει κυρίως φρέσκα θαλασσινά και κυνήγι. Τα θαλασσινά κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην ιρλανδέζικη κουζίνα, όπως άλλωστε και τα εκλεκτά κρεατικά του κυνηγιού. Παραδοσιακή κουζίνα θα απολαύσετε στο «Trocadero», υπέροχα boxty-ένα είδος γεμιστής κρέπας με κρεατικά στο «Gallagher’s» ενώ μοντέρνα ιρλανδέζικη κουζίνα θα απολαύσετε στο «Eden» στην περιοχή του Temple bar.

Σε κάθε περίπτωση συνοδέψτε το γεύμα ή το δείπνο σας με παραδοσιακή, δυνατή ιρλανδέζικη μπύρα και ψωμί φτιαγμένο με σόδα! Εμπειρία αποτελεί και η ώρα του απογευματινού τσαγιού, την οποία τηρούν ευλαβικά οι Δουβλινέζοι. Απολαύστε το καθιερωμένο tea-time στην ειδική αίθουσα του ξενοδοχείου «The Clarence» και μπορεί δίπλα σας να απολαμβάνουν το τσάι τους και οι θρυλικοί U2-στους οποίους και ανήκει το ξενοδοχείο…

Πού θα διασκεδάσετε:

Μα φυσικά στο Temple Bar! Πέρα από τις παμπ που αναφέραμε πιο πάνω σχεδόν σε κάθε σας βήμα θα συναντήσετε και πολλές άλλες γεμάτες από χαρούμενους Ιρλανδούς. Ωστόσο, πέρα από νυχτερινή διασκέδαση στις παμπ, μην παραλείψετε να κάνετε και μια επίσκεψη στο Abbey Theatre, για να παρακολουθήσετε κάποια μοναδική παράσταση έργων των Όσκαρ Γουάϊλντ, Σάμιουελ Μπέκετ ή Τζορτζ Μπέρναρ Σο.

Χρήσιμες πληροφορίες:

-Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, το κάπνισμα απαγορεύεται δια ροπάλου. Αν είστε φανατικοί καπνιστές, θα κάνετε παρέα με τους υπόλοιπους Ιρλανδούς που βγαίνουν έξω από τα μαγαζιά για να καπνίσουν…

-Οι Ιρλανδοί είναι ένας υπέροχος και πολύ φιλόξενος λαός. Μη διστάσετε να τους ζητήσετε πληροφορίες για οτιδήποτε. Θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν-αν και δύσκολα θα καταλάβετε τη βαριά προφορά τους… Μην παραλείψετε να τους ενημερώσετε για την καταγωγή σας. Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στο Δουβλίνο.

-Για μια αξέχαστη εμπειρία ξενάγησής σας στην πόλη, επιλέξτε το Vikin Splash (wwww.vikingsplash.ie). Πρόκειται για ένα αμφίβιο μέσο-λεωφορείο και πλοιάριο μαζί που θα σας ξεναγήσει στην πόλη με μοναδικό τρόπο.

-Να έχετε πάντοτε μαζί σας ομπρέλα. Στην Ιρλανδία βρέχει-και μάλιστα πολύ…

-Μοναδική εμπειρία αποτελεί η «Bloomsday», που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου. Η γιορτή γίνεται προς τιμήν του κ. Μπλουμ, πρωταγωνιστή του «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόϊς, όπου οι Δουβλινέζοι φορούν κοστούμια εποχής και γιορτάζουν τα κατορθώματα του κ. Μπλουμ στις παμπ της πόλης.

-Επισκεφθείτε τα www.visitdublin.com και www.dublintourist.com για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Δουβλίνο.

Φωτογραφίες: Dublin tourism, www.sxc.hu

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ