Οδοιπορικό στην εναλλακτική πλευρά της καλοκαιρινής Μυκόνου

mukonos

Το νησί των ανέμων έχει και μια άλλη, λιγότερο γνωστή και περισσότερο εναλλακτική πλευρά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Ο Τάσος Τσομπανίδης φωτίζει τις αθέατες πλευρές του «νησιού των ανέμων».

Μύκονος χωρίς κοσμικότητα, θα λέγαμε ότι είναι δύο έννοιες αταίριαστες. Και όμως τα περισσότερα μέρη που περιγράφονται σε αυτό το οδοιπορικό δίνουν πραγματική αξία στην «εναλλακτική» Μύκονο, που σχετικά λίγοι γνωρίζουν.

Κάπαρη
Ξεκινώντας από τον Αη Γιάννη, τη συνοικία προς τη δυτική πλευρά του νησιού, και καλύπτοντας ένα μικρό χωμάτινο τμήμα του δρόμου φθάνετε στην παραλία μετά από μία μικρή κατάβαση με τα πόδια. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια ανοργάνωτη παραλία που μόνο Μύκονο δεν θυμίζει. Φροντίστε να βρεθείτε κοντά στη Δύση για να την απολαύσετε όταν ο ήλιος θα χαθεί πίσω από το ιστορικό νησί της Δήλου, καθώς και την Ρείνα ένα εξίσου γραφικό νησάκι που αποτελεί και πόλο έλξης για τα σκάφη αναψυχής.

Φωκός
Στο δρόμο για Άνω Μερά και λίγο πριν φτάσετε στον οικισμό, στρίβετε αριστερά ακολουθώντας τον δρόμο που σας οδηγεί στον φράγμα του Μαραθιού, ένα από τα δύο φράγματα που υδρεύουν το νησί. Στη συνέχεια καταλήγετε στον Φωκό, όπου εάν δεν φυσάει βοριάς θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε μία ατόφια παραλία χωρίς υποδομή -ακόμη και τα λίγα σπίτια έχουν γίνει με ρυθμό που σέβεται το περιβάλλον. Τα νερά γαλαζοπράσινα, αλλά και πολλές σπηλιές που αποτελούν καταφύγιο για τις φώκιες, από τις οποίες πήρε και το όνομά της η παραλία .

Η παραλία της Φτελιάς που κερδίζει τους surfers

Πάνορμος-Άγιος Σώστης-Φτελιά
Ακολουθώντας το δρόμο για Άνω Μερά και μετά από 10 λεπτά περίπου, συναντάμε τις παραλίες Πάνορμο και Άγιο Σώστη. Στο «νησί των ανέμων» χρειάζεστε ως σύμμαχο την απανεμιά για να απολαύσετε τις δύο παραλίες που έχουν μια διαφορετική προσωπικότητα: ο Πάνορμος με υποδομή το ομώνυμο beach bar και ο Άγιος Σώστης με την απέραντη αμμουδερή παραλία και το ομώνυμο εκκλησάκι στη μια της άκρη.

Λίγο βορειότερα συναντάμε και την εξίσου γραφικά παραλία της Φτελιάς, καταφύγιο για τους απανταχού surfers, αφού οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν τις περισσότερες ημέρες του χρόνου προσφέρουν ένα απλόχερο δώρο, τόσο στους αθλητές, όσο και σε αυτούς που αρκούνται να παρακολουθήσουν αυτή την εντυπωσιακή μάχη ισορροπίας με τους ανέμους. Εάν διαλέξετε αυτή την εμπειρία, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας στο μοναδικό ατμοσφαιρικό μαγαζί αυτής της παραλίας.

Μερχιά-Μεταλλεία
Επιστρέφοντας στο δρόμο προς Άνω Μερά και στρίβοντας προς τον οικισμό της Μαού, αρχίζουμε να παίρνουμε μία γεύση της πάλαι ποτέ ανθηρής αγροτικής παροικιάς του νησιού, που όμως εξακολουθεί και διατηρεί δείγματα πρωτογενούς παραγωγής, όπου πέραν της οικιακής κτηνοτροφίας μπορείτε να επισκεφθείτε ένα σύγχρονο οινοποιείο και μία αγροτουριστική μονάδα. Ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο και σε 10 περίπου χιλιόμετρα φθάνουμε στον γραφικό κολπίσκο της Μερχιάς, όπου δεσπόζει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Και αυτή η περιοχή μας ταξιδεύει νοερά σε περασμένες δεκαετίες, αλλά ήδη οι πρώτοι διορατικοί επενδυτές, όπως η οικογένεια Ζησιμόπουλου (SemeliHotel) ετοιμάζουν αναπτύξεις ποιοτικών εξοχικών κατοικιών. Συνεχίζοντας τη διαδρομή ανταμώνεις και το βιομηχανικό παρελθόν του νησιού μέσα από το εγκαταλελειμμένο μεταλλευτικό συγκρότημα της MYCOBAR, που άνθισε κατά την δεκαετία του ‘60 προσφέροντας αθρόες θέσεις εργασίας στους ντόπιους. Σήμερα, βέβαια, οφείλουμε να θυμόμαστε και το αρνητικό παρελθόν, αφού εκεί θα συναντήσετε και ένα μνημείο με τα ονόματα των μεταλλωρύχων που πέθαναν από τις ασθένειες του επαγγέλματος.

Η νησιώτικη, κυκλαδίτικη πλευρά του νησιού, μακριά από τις κοσμικότητες

Λιά-Καλαφάτι-Διβούνια
Αφήνοντας τη Μαού, οδηγούμαστε προς την παραλία του Λιά, η οποία βρίσκεται κάτω από τον λόφο του Προφήτη Ηλία. Μικρή, αλλά γραφικότατη παραλία, που σου μεταδίδει θετική ενέργεια, ενώ διαθέτει και δύο αξιοσημείωτα καταστήματα: η «Ψαροταβέρνα του Λιά» με τον ιδιοκτήτη της Καπετάν Αντώνη να είναι γνωστός για πάνω από 30 χρόνια για τους αστακούς του και δίπλα του «η Λιαστή» που ήδη ξεχωρίζει για την αισθητική, αλλά και τις ατμοσφαιρικές γαστρονομικές επιλογές. Στη συνέχεια, φθάνετε στην παραλία του Καλαφάτη, στην απόληξη του οποίου θα συναντήσετε τον οικισμό Διβούνια. Ο τελευταίος σας ταξιδεύει 50 χρόνια πίσω, όταν ανθούσε ένας οικισμός των επαγγελματιών ψαράδων του νησιού, οι οποίοι ζούσαν εκεί με τις οικογένειές τους. Σήμερα, υπάρχουν κάποια ζωντανά σημάδια από το παρελθόν, αφού φθάνοντας εκεί το σούρουπο θα δείτε λίγους ψαράδες να ετοιμάζουν τα δίχτυα τους. Εγγύηση, επίσης, είναι η «Ταβέρνα του Καπετάν Μάρκου» με άφθονο ψάρι, λογικές τιμές και διάκοσμο με φωτογραφίες και αντικείμενα που θυμίζουν την παραδοσιακή ζωή του νησιού, πριν φυσικά ο τουρισμός σαρώσει αυτές τις πτυχές της μυκονιάτικης ζωής.

Καλό Λιβάδι-Λούλος
Οι δύο γειτονικές παραλίες χαρακτηρίζονται η μεν πρώτη από γαλαζοπράσινα νερά και έντονη κοσμικότητα, ενώ η δεύτερη, που αποτελεί και το γειτονικό όρμο, ελκύει αυτούς που θέλουν ησυχία, αλλά και καθόλου υποδομές στο μπάνιο τους.

Αγράρι
Η γραφικότατη αυτή παραλία, που η ονομασία της παραπέμπει στους αγρούς που διατηρούσαν οι ντόπιοι παλαιότερα, δεν βιώνει τους ξέφρενους ρυθμούς εκμετάλλευσης των περισσότερων παραλιών του νησιού. Απολαύστε το μπάνιο σας και έπειτα τον καφέ ή το ποτό σας στο Agrari Beach, το μοναδικό Αll-day bar restaurant που διαθέτει η παραλία αυτή.

Η οργάνωση δεν λείπει από πολλές παραλίες της Μυκόνου

Παράγκα
Μετά τις παραλίες Paradise και Super Paradise, σύμβολα από την δεκαετία του ‘60, συναντάμε τη γραφική Παράγκα, η οποία εξελίσσεται με μεγάλη δυναμική κυρίως από το 2000 και μετά. Τα γαλαζοπράσινα νερά της είναι το φυσικό της πλεονέκτημα, ενώ το εξωτικό KALHUA δίνει το δικό της στίγμα στην all-day διασκέδαση, διαθέτοντας ακόμη και αποβάθρα για ξέφρενους χορούς. Ένα επίσης σημαντικό asset για την παραλία, αλλά φυσικά και για όλο το νησί, είναι η λειτουργία ενός all-day café-bar με το όνομα Scorpion, με εξαιρετική και λιτή διακόσμηση, όπου δεσπόζουν οι διάφορες ξύλινες minimal κατασκευές. Η επένδυση υλοποιήθηκε από γερμανούς επιχειρηματίες και ήδη την περασμένη σεζόν έδωσε ένα ηχηρό «παρών».

Ορνός-Αη Γιάννης
Εάν και οι μετοχές των παραδοσιακών αυτών παραλιών συνεχώς ανεβαίνουν σε κοσμικότητα, οι ρυθμοί τους και το χρώμα τους πάντα διατηρούν κάτι από το αυθεντικότερο παρελθόν τους. Ξεχωρίζουμε το ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ το all-day bar restaurant, όπου ο ιδιοκτήτης του, Τάσος Ζουγανέλης, επενδύει συνεχώς στην ποιότητα. Προσεγμένο ατμοσφαιρικό μενού σε καλές για τα δεδομένα του νησιού τιμές. Κατανυκτικό περιβάλλον προσφέρει τη νύχτα ο Ορνός, με τα φώτα των μαγαζιών να δένουν αρμονικά με τους ήχους των αμέτρητων ιστιοπλοϊκών και άλλων σκαφών. Άλλα καταστήματα που αξίζει να επισκεφθείτε είναι τα APPAGIO, PASSAGI και NIKOS PLACE. To τελευταίο είναι στο δρόμο από την Χώρα για τον Ορνό και το μενού του πραγματικά παραδοσιακό, αλλά και με πολύ καλές τιμές. Την ελληνική κουζίνα τη χειρίζεται άριστα η αγγλίδα ιδιοκτήτρια που ζει πολλά χρόνια στο νησί και η συμπεριφορά της μαρτυρεί πραγματική αγάπη για τον τόπο.

 Ο φάρος που φωτίζει τους διερχόμενους ναυτικούς για πάνω από 150 χρόνια

Άγιος Στέφανος-Χουλάκια-Φανάρι (Φάρος)
Η βορειοδυτική και λιγότερο ανεπτυγμένη πλευρά της χώρας δίνει και αυτή το δικό της «παρών», ξεκινώντας από τον αμφιθεατρικό οικισμό του Τούρλου, που βρίσκεται στις παρυφές της χώρας πάνω από το νέο λιμάνι. Εκεί υπάρχει η Ταβέρνα του Μαθιού, η οποία διαθέτει παραδοσιακό ελληνικό μενού σε λογικές, για τα δεδομένα του νησιού, τιμές.

Στη συνέχεια, συναντάμε την παραλία του Αγίου Στεφάνου κι έπειτα τα Χουλάκια που πήρε την ονομασία της από το χοντρό βότσαλο που την περιβάλλει. Ο Δήμος για να την προστατεύσει την έχει χαρακτηρίσει ως προστατευόμενη παραλία και δεν επιτρέπει κανενός είδους εκμετάλλευση. Λίγο πάνω από την παραλία αυτή λειτουργεί το ξενοδοχείο San Marco, στο οποίο αξίζει να έχετε ένα γεύμα ή δείπνο ακόμη και εάν δεν μένετε εκεί.

Συνεχίζοντας, φθάνετε σε μία από τις βόρειες εσχατιές του νησιού, όπου και ξεπροβάλλει ένας φάρος, ο οποίος φωτίζει τους διερχόμενους ναυτικούς για πάνω από 150 χρόνια. Δυστυχώς, το σύγχρονο κράτος δείχνει και εδώ την απουσία του, αφού δεν υπάρχει συντήρηση, με αποτέλεσμα η σκουριά να είναι διάχυτη στο μεγαλύτερο μέρος του φάρου απειλώντας ένα τμήμα του ακόμη και με γκρέμισμα.

Η διαμονή στο Semeli Hotel
Καμία αθέατη πτυχή αυτού του κοσμικού νησιού δεν θα μπορούσαμε να είχαμε καλύψει, εάν δεν υπήρχε η φιλοξενία του Ηρακλή Ζησιμόπουλου και των συνεργατών του, τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Άλλωστε το ξενοδοχείο ξεχωρίζει για τόσο για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του όσο και για την άριστη τοποθεσία του με ξεχωριστή ησυχία, παρ’ όλο που βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας. Επίσης, η οικογένεια Ζησιμόπουλου διαθέτει και το ομώνυμο Bar Semeli στην καρδιά της Μικρής Βενετίας, όπου μπορεί να συνδυάσετε το ποτό σας με τη μοναδική, σχεδόν κινηματογραφική, Δύση του Ηλίου. Info: www.semelihotel.gr, τηλ. 2289027466.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ